Archieven Griekse suite

2017
Sinterklaas & Sint Cargo
FOR SOMEBODY
5 november – Honingweiden
21 oktober – Vissen
10 oktober – Weg met de zomervakanties
1 oktober – Samos
24 september - Vaarwel Perikles, dansende mythe van Molyvos
4 september – Waar is de zomer?
8 augustus – Hersenspinsels op Nissiopi
27 juli – Wonderlijke sardientjes
17 juli – Time of changes
6 juli – De teloorgang van Grieks tafelen
28 juni – Hittegolf-orakel
June 26: Goodbye, Michaelis
15 juni – Vrissa
8 juni – Help: een koningin!
27 mei – Komkommertijd met bietjes
17 mei – Pollenblues
8 mei – The Big Five of Lesvos
25 april – Scheepje varen
7 april – Een boze buurman
23 maart – De Gauguin van Lesvos
11 maart – Via Mytilini
5 maart – Steekmosselenkerkhof
20 februari – Het bos onder de weg
7 februari – De aarde beeft
1 februari – De Lepetimnos
Dear Emilaki
6 januari – Verwarring rond de feestdagen
2016
Een gelukkig nieuwjaar
15 december – De winter doorkachelen
17 november – Lesvos onder de maan en sterren
1 november – Het steenrijke Lesvos in China
12 oktober – Drakenkinderen
24 september – Lines of passage
30 augustus – Jurkini
19 augustus – Tomatenjunk
12 augustus – I ♥ Lesvos
30 juli – De hamam staat droog
9 juli – Het voordeel van een huis vol farao's
3 juli - Helikopter-gevoel
21 juni – Ouzo is ín, sangria is uit
28 mei – De Nieuwe Griekse Haring is er weer!
16 mei – Wie is er bang voor Lesvos?
24 april – Klappende donderbloemen
9 april – Ze komen: de Groene en de 'Coole' Paus!
20 maart – Keukenhof Lesvos
21 februari – Amandelexplosies
7 februari – Ai, Lesvos!
27 januari - Mag je wel gelukkig zijn?
2015
10 januari – Ik wil mijn eiland terug
20 december - Vergeet het eiland niet
7 december – Sinterklaas
18 november – Vreemde vogels op Lesvos
7 november - De engelen van Lesvos
24 oktober - Vluchtelingenafvalmuseum
28 september - Gevaarlijk en extreem
22 september - Bengelende borsten
4 september - Heel Holland Breit
29 augustus - De krekel en de mier
22 augustus - Paradepaardjes
13 augustus: Maria’s te over in Griekenland
30 juli – Hittegolf
16 juli - “Groeten uit Griekenland”
1 juli – Europa
17 juni – Economie voor beginners
8 juni - Wie zijn ze?
26 mei - Let’s go Lesvos
18 mei – Vluchtelingenweer
2 mei – Klaproosballen
22 april - Op zoek naar Zorbás
5 april – Pasen unlimited
26 maart – Turkish delight
10 maart – De worsteling van een schrijver
25 februari - Dans le port de Sigri
13 februari: Kool is cool
2 februari - De barometer op tilt
23 januari – Afscheid nemen
7 januari - Gelukkig nieuwjaar
2014
15 december - Kerstgezang
4 december – De Griekse zwarte Piet
20 november – Daar waren de Romeinen
6 november - Vuursignalen
28 oktober - Komen en gaan (2)
18 oktober - Ftinoporo
11 oktober - Pottenkijkersland
3 oktober - Over repeaters en recreanten
22 september – Ayvalik
10 september – Wolkentheater
28 augustus – Niets nieuws onder de zon
19 augustus – Over vulkanen en zwemmende stenen
13 augustus – Dag Ineke
5 augustus – Geluksvogel
29 juli - Griekse bloopers
19 juli - Handen en wielen af van de egels
9 juli - Swingend Lesvos
5 juli - Integratie begint met een middagdutje
25 juni – Help: een barracuda!
20 juni - Cultuurbotsingen
8 juni - Kaaskop
2 juni - Grasmussen en andere pleziertjes
18 mei – Geen zomer, wel beestjes
13 mei - Komen en gaan
30 april – Explosieve lente
17 april - Kalo Paska
4 april: “Er wonen 2 motten”
25 maart – De Rivièra van Lesvos
15 maart – Oud en nieuw Lesvos
1 maart – Jammie, de vastentijd komt eraan!
19 februari - Gluren bij de buren
9 februari- De natuurlijke hotspot van Griekenland
29 januari – Een ode aan Apollo
15 januari – Alle wegen leiden naar... Sigri!
3 januari - Ottomaanse schatten
2013
17 december: De club van de liefde
Het mysterie van de Sint Nikolaaskerk in Tzithra
20 november – Schatgraven in Limonos
8 november – Waar is de hemelse, helpende hand?
28 oktober – Gaat het kastanjebos verdwijnen?
16 oktober – Wachten op de regen
8 oktober – Wind en stenen
29 september – De nieuwste hotspot van Lesvos
20 september – Lesvos schrijft
11 september – ’t Is altijd feest in Griekenland
2 september – Rare vogels
20 augustus - Lekker, een bami!
9 augustus – Maria ter Zee
30 juli – Help, m’n telefoon gaat er vandoor!
22 juli – Prijsvechters verwacht
8 juli: Hop hop hoppa
28 juni - Aan de kant, dat wintergevoel: Grieks eten!
18 juni - Een wonderlijke tuin
11 juni – 100 kafenions en een reisbureau
30 mei – Hooiwagentijd
17 mei – Dolfijnenblues
9 mei – Mijn wilde kat in de Volkskrant
30 april – 1 mei, pardon, 7 mei
24 april - As Long as the Grass Shall Grow
15 april – Klinkende munt
4 april – Over bloemetjes, maar vooral over bijtjes
26 maart - Reizen naar Lesvos
15 maart – Carnaval
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - Now Chapels
25 februari - De mooiste voorjaarsbloem
17 februari – Goudkoorts
9 februari - Ik heb er tabak van
28 januari - Chorta-la-di-dee
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - The wetlands
8 januari - Kerkengezang
3 januari - O, dennenboom!
2012
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - Love Ikona
14 december - Ik wil een hooimadam!
9 december - Regen, paddenstoelen en kerstmenu
4 december - De Wilde Jacht op Sinterklaas
Katten- en hondenblues
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - The roots
5 november – Weerpraatje
28 oktober - Hoera, de Turken komen!
14 oktober – Het laatste eiland
9 oktober: Geen windmolenpark in een geopark
28 september – Krekel-stormloop
19 september – De vloek van Lucifer
5 september - Lesvos: het engeleneiland?
27 augustus - Het retsina lied
Vijg en Vuur
Trendy Griekenland
IJskoud
Dromen tijdens een hittegolf
De rijken van Griekenland
Tour de Lesvos
Don QuiLesvos in gevecht met de windmolens
Net niet Grieks
Het spirituele Lesvos
Zeegras
Lesvos: een wespennest!
De bijen- en vogeltjesdans
Ontdek onbekend Lesvos
Net Niet Grieks
Marktrevolutie
28 februari – Archipelagos
Voor een vriendin
Van Piraat tot Prins
Champignons gevuld met mariadistel
Vurige torens
Eiland te huur!
Wintergroentenblues
Molyvos in het donker
3 januari - O, dennenboom!
2011
Καλα Χρονια
Even de olijven oogsten
Suikergoed en marsepein
Schatkaarten
Zeg, ken jij de mosselman?
Creatief met brandhout
Laat het water maar vallen
Sardische noten
De goeie oude tijd
Krokodillen op Lesvos
Regen
Notenblues
De uittocht
Parels uit de zee
Vechten tegen demonen
Griekse grappa
De Griekse moesson
De wonderlijke wereld van Maria
Zangles
Kunst om van te snoepen
Brandgevaar
Dance the night away
Griekenland
Vakantie
Verrassend afval
Orchideeënjacht
Bonen Blues
Wijnroutes op Lesvos
De schatten van Megali Limni
Tulpen uit het oosten
De Troon van Potamon
Ezelinnenmelkkaas
A farewell to Tony
Oh oh, een haai!
Straaleiland
Help, ze vreten het eiland op!
Vliegeren en gegrilde schelpdieren
Tussen hoop en Hades
De ufo's zijn geland!
Dracula eiland!
Strooilichtezels & vossenballenijs
Bier
Presidentiële foutjes
Molyvos
Lang leve de winterzon
Robbeneiland
2010
Strooilichtezels & Vossenballenijs
Thuisblijfweek
Olijvenbeat
Sint Belastingdienst
Zullen we de winter maar overslaan?
Keizerlijke paddenstoelen
Kiest u maar
In memoriam: Adonis
Waar zette Eva haar tanden in?
Send me a postcard, darling
De Grieks-Chinese connectie
Hoor, de wind waait door de molens
Crisistijd
Eten als cultureel erfgoed
Appeltjes van Lesvos
In de maneschijn
Karankiozis, de weerman
Vallende sterren en verborgen Maria’s
Wie houdt er van sardientjes?
De Robinson Crusoë van Molyvos
Kaas
Het orakel van Lesvos
Toen de pijnbomen nog een gezicht hadden
Tok tok, wie klopt daar?
Hallo, waar is mijn strand?!
Een domme man houdt zijn mond
Russische Amazonen
Kappari
Een nieuw Parthenon
Wandelparadijs
De zee stijgt
Waterval te koop
Stofwolken en stakingen
Over planten die legers kunnen neermaaien
Touwtje springen met vossenballenijs
IJzer en beton
Een bordje lekkere, giftige chorta
Brief aan de burgemeester van Molyvos
De wereld beeft
Het wonder van een crisis
Overgeleverd aan de weergoden
Geen Valentijn op Lesvos
Stin ygeia mas
Boerenwijsheid
Ataraxia
Badderen
Het zout in de pap
Archeologisch hergebruik
2009
Kali Chronia!
Kerstgeschipper
De val van de muren
Griepgepiep
Olijvenmenuet
Paddestoelenalarm
De wonderlijke wereld van bloedende iconen
Oorverdovende stilte
Welkom in de hel van Lesvos
Olijvenrapsodie
Scharrelslakken
Kalo Ftinoporo
Bericht vanuit de Lesvosse heide
Wat kleine veranderingen
Mijn Griekse bruiloft & doop
Berichten uit het Lesvosse Oerwoud
Ramkraak
Grenzeloos Europa
Bijbelse catastrofe
S'agapo
Waterrijk
Lopi (Wolfgang Lopau 1938 - 2009)
Krasse krasi
Hondsdagen
Volksgericht
Even buurten
Who pays the ferryman?
Lekker zout
Onder de moerbeiboom
Waar is de koningin?!
Creatief met baksteen
Het geheim van het Ikarische leven
Hoge Hakken Verboden
De zeemeermin van Sykaminia
Red Griekenland
Doping
Schapenterreur
Verborgen schatten
Puinhoop Petra
Ganzenborden met orchideeën
Prasino
Geflambeerde flamingo
Helikopter
Carnaval
Wind of Change
Vrochi (regen)
Gouden appels
Winterkost
Boerenbedrog
Griep
Burenruzie
Klussen
2008
Witte nakerst
Kerstgedachte
Naamdag
Revolutie
Olijvenblues
Boos!
Lesvos Online voor de kerst
Herfstkleuren
Stem op Lesvos!
Nee-Dag
Daar bij die molen
Trieste records
Strooilicht ezels
De Vatopedi Code
Vluchtelingenstroom
Griezelen
Demeters tranen
Word wakker!
Grieks tafelen voor gevorderden
E-mails voor Maria en kerken van Lesvos
Zomerhits
Grieks tafelen voor beginners
Waar is de brand?
Zero Nero
Ra, ra, wat zie ik?
Toeristen-, Wilde, Huis- en Allochtone Katten
Haastige spoed is zelden goed
Geld doet de wereld draaien
Zee- en frituurreizen
Griekenland geschokt
Met andere ogen
Cavo Gavathas
Welkom in Europa!
Bezoek van een ex-prinses
Lesvians tegen lesviennes
De dorpsomroeper
Tulpen uit Lesvos
Onder de Sahara
Het regent...
Zondigen in de vastentijd
Rhodos
Stille protesten
Schone maandag
Roteiland
Anaxos
Sneeuwgrens
Het sprookje van Lesvos
De dood van de bisschop
In de sporen van Sappho
Alkionides dagen
Landje Pik
Kruisgooien
Trieste balans
2007
De beste wensen
Kerstbellen
Griekse beelden
Olijfje
Vluchten voor je leven
Ouzioterie
In een groen, groen, groen, groen, ouzo, ouzoland...
Foutje!
"Goddelijk huishouden"
Een handjevol geld
Monumentale platanen
Het geheime Sigri
Den xero
Klimaatneutraal vliegen
Stil leed
I cry for you, Greece
Het Friesland-gevoel
Twisten onder de zon
Vuur en water
Een broodje kroket, graag!
Gegrilde waterbom
Egeïsch gerommel
De Zeven Wonderen van Lesvos
Niet doen!
Verhitte beestjes
Jamboel
Cultuurbarbaren
Grenzen
O Keiros
Broodnijd
Hondenleven
Waterballet
Dag van de Albanezen
Bankzaken
Verdwalen met de Andersons
Dionysos
Kane hamam
Delphinia
Waterhuishouding
Lege rivieren
Blaasop
Alkionides Dagen
Whisky on the run
Sex on the island
Frappelia
Poezencijfers
Terug!
Nieuwejaars Nieuwtjes
2006
De beste wensen
Heilige Klaassen
Lente in december
'Ik vertrek'
Je hebt van die dagen...
Paddestoelenkoorts
Honden- en kattenbellen
Vluchten
De nieuwe burgemeester
Chimonas
Verkiezingskoorts
Vriendjespolitiek
Huisje, boompje, beestje
Zo rijk als Croesos
Het keuken-ABC van Lesvos 2 (Κ, Λ, Μ)
Vijgenkoorts
Vallende sterren
Verkoelende koffie
Hoogseizoen
Water
De ondergang van Anatolie
Klaagwind
Mythen
Het Keuken-ABC uit Lesvos 1
VOOR DICKIE
Helden
Nimfenmuziek
Keukenmeidenpraatjes
Keukenmeidentranen
Griezelen
Monsterlijk
Reclame
Kalo
Griekenland op z'n paasbest
Ken uw klassiekers
Flower power
Liederen van Lesvos
In de wolken
Toerisme
Groenvoer
Kathari Devtera
Vogels en dolfijnen
Mini lente
De Molyvosse Weg
Hüzün
IJs en weder dienende
De Grote Kou Kais
Op naar Afrika!
Eten!
Heimwee
2005
Gelukkig Nieuwjaar
Moord en doodslag
Tulpen uit Amsterdam
Agios Nicolaos
De zondvloed
De Huiskamer van de Burgemeester
Verdwalen op Lesvos
Overal poezen
Hoppa!
Rare Grieken!
Nieuws in het kort
Zie, de pelikanen vallen
Tzeli Katzidimitriou
Peepshow
Vissen en slakken met ballen
Daar komen de vissers
Bruiloft
Bezoek
Vijgen
Hemelse drukte
Aanvullingen op 'Hoe en wat in het Grieks'
Cowboys in het zonnetje
Beestjes, beeeestjes
Zaterdagavond Blues
Caretteketet
O, eindeloze zomer...
Culinaria
De Kappertjes Route 2: Mini Karini
Griep Epidemie
Sushi, kardamo en vijgenijs
De kappertjes route
My Number One
Barbarossa van Lesvos
Vies en gevaarlijk
Paaslammeren
De grootste paashaas ter wereld
Sahara depressie
Leve de euro!
Boreas
Tupperware party's en asperges
Morgen is het weer lente
Lent
Een huis in Griekenland
Opschrijven graag!
Hemelwater
O pappas!
Kouououd!
Vossenjacht
Wie weet de weg in Molyvos?
Voer voor geologen
Voorbij die mooie feestdagen
Sappho
2004
Help, tomaten!
1017
10 oktober – Weg met de zomervakanties
-0001
IJskoud

De Griekse suite

Columns over het eiland Lesvos van Julie Smit, manager en oprichtster van Hotel-Boekenlust, met foto’s van fotograaf Jan van Lent.

Ouzioterie

 4 november 2007

Er is weer water op het eiland, en dat werd tijd. De natuur bloeit helemaal op in deze vochtige dagen en de makers van ouzo hoeven zich nu niet meer bezorgd te maken of er wel water genoeg is voor hun ouzoproductie. Vele roemen de kwaliteit van hun ouzo dankzij het mineraalvolle, lekkere water op Lesvos. Tja, en dan zal er toch wel water moeten stromen uit de bergen, willen de ouzo-fabriekjes op volle kracht draaien.

 

B146. Ouzo.jpg
Ouzo's van Lesvos.

 

Het is trouwens niet helemaal waar dat alle ingrediënten voor de ouzo uit Lesvos komen. De alcohol voor de eerste ouzo-destillatie, komt meestal van druivenschillen. En omdat midden vorige eeuw de ziekte phylloxera een eind maakte aan de druiventeelt op het eiland, waren er vele jaren geen druiven genoeg om er alcohol uit te destilleren voor de ouzo. Dus zal er wel het een en ander worden geïmporteerd. Feit is dat de Lesvosche ouzo de beste ouzo is van Griekenland. Vooral bij de ouzo's uit Plomari wordt voor de tweede destillatie bijna 100 % alcohol gebruikt die ontstaan is uit de zogenaamde ouzo-gist (volgens de Griekse wet moet dat tenminste 20 % zijn). Vorig jaar werd ouzo door de Europese Unie erkend als een exclusief Grieks product.

Wat gaat er nog meer in de ouzo behalve alcohol? De belangrijkste kruiden zijn anijs en/of venkel, maar er kan later nog cardemom, mastiek, nootmuskaat, kaneel en kruidnagel aan worden toegevoegd. Mmm, een kruidendrankje dus. Ja, met vooral een frisse dropachtige smaak, het ene merk iets meer dan het andere merk. Want merken zijn er te over op Lesvos. Ik heb wel eens over de 40 merken geteld in de winkel van de Coöperatie van Molyvos. De grootste producenten zitten in Mytilini of in Plomari. En dus heb je mensen die Mytilini-ouzo drinken of de aanhangers van de Plomari-ouzo. Kleine dorpen zoals Agia Paraskevi, Skalochori of Petra hebben ook hun eigen ouzo. Die genieten vooral een lokale bekendheid.

Ouzo drinken is niet alleen een kwestie van persoonlijke smaak of een glaasje achterover slaan. Ouzo drinken is een kunst en een culinair genot. Want bij ouzo wordt altijd een hapje van het een of ander geserveerd (mezedès), zoals een visje die het lekkerst bij de ouzo smaakt. Zo kun je de kwaliteit van het taverne beoordelen: wanneer ze niet een schoteltje met hapjes serveren bij de ouzo, is het geen goed taverne! Sterker nog, wanneer je door een Griek wordt uitgenodigd op de ouzo, is dit een verkapte manier om je voor het eten uit te nodigen.

Dus toen ik een tijdje terug vrienden uitnodigde voor een ouzoproeverij, was ik uren in de keuken bezig lekkere dingen klaar te maken. Ik had voor de gelegenheid zo'n 13 verschillende ouzomerken in huis gehaald, die pontificaal op tafel stonden uitgestald: Matis, Ouzo Plomario, Pitsiladi, Smyrnio, Mini, Fimi, Samara, Tikkeli, Kefi, Varvayanni, Psaropoela, Petra en Yannatsi. Het alcoholpercentage varieerde tussen de 39 % (Matis) en de 46 % (Varvayanni). Tenslotte vond ik nog een fles Turkse raki (45 %) en die hebben we na afloop ook maar geproefd, voor een nog betere kijk op de Lesvoriaanse ouzo. Deze Turkse variant kwam overigens helemaal niet slecht uit de bus.

Een vriendin zei vooraf dat we er harstikke ziek van zouden worden. Ouzo drinken is in de regel best wel gezond, vooral als je last van je maag hebt, behalve dan de alcohol die je binnen krijgt. Maar zoveel verschillende merken door elkaar drinken vraagt om problemen. Nou, we hebben ons heel netjes gehouden. Net als op een wijnproeverij ging het bodempje ouzo dat we niet lekker vonden, hup, netjes in een groot verzamelglas. Alleen konden we na afloop dagenlang eventjes geen ouzo meer zien!

De namen die we voor deze proeverij moesten verzinnen waren legio. Ouzo is natuurlijk nooit fruitig of rond, maar wel geparfumeerd of ruikt naar bezine. Hij is mild of sterk, hij brandt of smaakt chemisch, hij is niet zo slecht of is niet te drinken, hij is okay of hij is jak!, hij is nee of hij is ja, hij ruikt naar medicijn of naar drop, hij is fris of lijkt op afwaswater, hij smaakt hemels of ruikt verschrikkelijk. Smaken verschillen, en dat was te merken. Terwijl een aantal vrienden de Petra ouzo snel wegkieperden, dronk ik hem graag, en over weinig merken waren we het allemaal eens: Mini, Kefi en Pitsiladi kwamen als de besten uit de bus en de ouzo Tikkeli kreeg strafpunten, zo vies vond iedereen hem smaken.

Het oude Mini-meisje.
Na 14 rondjes ouzo/raki is het er niet meer van gekomen om de flessen op uiterlijk te beoordelen. Terwijl ik de ouzoproeverij juist had georganiseerd omdat de Mini ouzo zijn etiket een beetje heeft veranderd: het vrolijke jaren 60 meisje werd vervangen door een moderner uitziende juffrouw. Deze staat te swingen alsof haar leven ervan afhangt, ze kreeg een vlotter rokje, haar schoenen zijn uitgetrokken en haar benen wat bruiner. Ze kijkt alleen niet zo vrolijk als haar voorgangster. Maar de inhoud van de fles is gelukkig hetzelfde gebleven, in tegenstelling tot Malamatina, ons favoriete merk retsina, die deze zomer in een geheel nieuwe fles was gestoken, met een nieuwe inhoud, die lang niet zo lekker smaakte als de oude retsina. We hebben deze zomer dan ook goed ons best gedaan om de taverna's die nog een oude voorraad hadden staan, ervan af te helpen.

Hoewel er sinds de oudheid allerlei soorten anijsdranken werden gemaakt zoals tsipouri, ontstond de ouzo pas midden 19de eeuw. Zo arriveerde Efstathios J. Varvayannis in 1860 op Lesvos en vestigde zich in Plomari. Hij had in het Russische Odessa de kunst van destilleren geleerd en die paste hij toe met de beroemde druiven van Lesvos, Lesvoriaans water en anijs. Het recept is een familiegeheim gebleven en wordt tot op heden gebruikt om de Varvayanni Ouzo te maken. In het Varvayannis Museum te Plomari kun je zien hoe ze vroeger de ouzo maakte en wat er zoal in het ouzomaken is veranderd.

De populariteit van ouzo nam een vlucht toen Griekenland zich vrijvocht van Turkije. Ouzo werd eens de vervanger van absinth genoemd, dat anijsdrankje waar vooral de Fransen en Vincent van Gogh helemaal gek van werden. Ouzo is in ieder geval niet gevaarlijk, ook al zeggen sommigen mensen dat de mensen in Plomari, drinkers van onder andere Varvayanni (met het hoogste percentage alcohol), gek zijn. Er is zelfs een lokaal spreekwoord dat zegt dat je geen vrouw, maar ook geen ezel uit Plomari moet nemen.

Het enige gevaar van de ouzo schuilt 'm in de hoeveelheden. Één glaasje ouzo smaakt naar meer. Twee glaasjes ouzo smaken naar nog veel meer, drie glaasjes ouzo smaken naar een nieuw flesje (in de restaurants wordt de ouzo meestal in flesjes van 200 ml geserveerd), vier glaasjes ouzo smaken naar een goed gezelschap en wanneer de vis dan nog niet op is, dan riskeer je dat je de tel kwijtraakt.

Toevallig komt de Pitsiladi ook uit Plomari en zal ik nooit meer zeggen dat voor mij elke ouzo goed is, behalve die uit Plomari. Daarbij heb ik best wat Plomarianen leren kennen, en dat zijn hele lieve mensen. Plomari mag zich met recht de Ouzo-stad van het eiland (en van Griekenland) noemen, want zulke gekke ouzo maken ze daar niet. Dat de meeste Plomari-ouzo's een sterke parfumsmaak hebben, maakt voor sommige mensen de ouzo juist des te beter. Daarbij komt dat de grootste Mytileense ouzo, ouzo Mini, al jaren geleden in handen is overgegaan van de Franse firma Pernod Ricard. Mini blijft een lokaal product, maar wel met een buitenlands smaakje. Het nieuwe Mini meisje blijft vrolijk dansen, maar ze heeft wel een vermoeid gezicht dat lijkt te zeggen: pas op, ik ga vallen! Het wordt tijd voor een nieuwe favoriete ouzo.

 

Strooilichtezels & Vossenballenijs:

BOULEVARD NIEUWS
UIT LESVOS:
 
English:
smitaki.blogspot.com
Deutsch:
www.lesvos-web.com