Archieven Griekse suite

2017
10 oktober – Weg met de zomervakanties
1 oktober – Samos
24 september - Vaarwel Perikles, dansende mythe van Molyvos
4 september – Waar is de zomer?
8 augustus – Hersenspinsels op Nissiopi
27 juli – Wonderlijke sardientjes
17 juli – Time of changes
6 juli – De teloorgang van Grieks tafelen
28 juni – Hittegolf-orakel
June 26: Goodbye, Michaelis
15 juni – Vrissa
8 juni – Help: een koningin!
27 mei – Komkommertijd met bietjes
17 mei – Pollenblues
8 mei – The Big Five of Lesvos
25 april – Scheepje varen
7 april – Een boze buurman
23 maart – De Gauguin van Lesvos
11 maart – Via Mytilini
5 maart – Steekmosselenkerkhof
20 februari – Het bos onder de weg
7 februari – De aarde beeft
1 februari – De Lepetimnos
Dear Emilaki
6 januari – Verwarring rond de feestdagen
2016
Een gelukkig nieuwjaar
15 december – De winter doorkachelen
17 november – Lesvos onder de maan en sterren
1 november – Het steenrijke Lesvos in China
12 oktober – Drakenkinderen
24 september – Lines of passage
30 augustus – Jurkini
19 augustus – Tomatenjunk
12 augustus – I ♥ Lesvos
30 juli – De hamam staat droog
9 juli – Het voordeel van een huis vol farao's
3 juli - Helikopter-gevoel
21 juni – Ouzo is ín, sangria is uit
28 mei – De Nieuwe Griekse Haring is er weer!
16 mei – Wie is er bang voor Lesvos?
24 april – Klappende donderbloemen
9 april – Ze komen: de Groene en de 'Coole' Paus!
20 maart – Keukenhof Lesvos
21 februari – Amandelexplosies
7 februari – Ai, Lesvos!
27 januari - Mag je wel gelukkig zijn?
2015
10 januari – Ik wil mijn eiland terug
20 december - Vergeet het eiland niet
7 december – Sinterklaas
18 november – Vreemde vogels op Lesvos
7 november - De engelen van Lesvos
24 oktober - Vluchtelingenafvalmuseum
28 september - Gevaarlijk en extreem
22 september - Bengelende borsten
4 september - Heel Holland Breit
29 augustus - De krekel en de mier
22 augustus - Paradepaardjes
13 augustus: Maria’s te over in Griekenland
30 juli – Hittegolf
16 juli - “Groeten uit Griekenland”
1 juli – Europa
17 juni – Economie voor beginners
8 juni - Wie zijn ze?
26 mei - Let’s go Lesvos
18 mei – Vluchtelingenweer
2 mei – Klaproosballen
22 april - Op zoek naar Zorbás
5 april – Pasen unlimited
26 maart – Turkish delight
10 maart – De worsteling van een schrijver
25 februari - Dans le port de Sigri
13 februari: Kool is cool
2 februari - De barometer op tilt
23 januari – Afscheid nemen
7 januari - Gelukkig nieuwjaar
2014
15 december - Kerstgezang
4 december – De Griekse zwarte Piet
20 november – Daar waren de Romeinen
6 november - Vuursignalen
28 oktober - Komen en gaan (2)
18 oktober - Ftinoporo
11 oktober - Pottenkijkersland
3 oktober - Over repeaters en recreanten
22 september – Ayvalik
10 september – Wolkentheater
28 augustus – Niets nieuws onder de zon
19 augustus – Over vulkanen en zwemmende stenen
13 augustus – Dag Ineke
5 augustus – Geluksvogel
29 juli - Griekse bloopers
19 juli - Handen en wielen af van de egels
9 juli - Swingend Lesvos
5 juli - Integratie begint met een middagdutje
25 juni – Help: een barracuda!
20 juni - Cultuurbotsingen
8 juni - Kaaskop
2 juni - Grasmussen en andere pleziertjes
18 mei – Geen zomer, wel beestjes
13 mei - Komen en gaan
30 april – Explosieve lente
17 april - Kalo Paska
4 april: “Er wonen 2 motten”
25 maart – De Rivièra van Lesvos
15 maart – Oud en nieuw Lesvos
1 maart – Jammie, de vastentijd komt eraan!
19 februari - Gluren bij de buren
9 februari- De natuurlijke hotspot van Griekenland
29 januari – Een ode aan Apollo
15 januari – Alle wegen leiden naar... Sigri!
3 januari - Ottomaanse schatten
2013
17 december: De club van de liefde
Het mysterie van de Sint Nikolaaskerk in Tzithra
20 november – Schatgraven in Limonos
8 november – Waar is de hemelse, helpende hand?
28 oktober – Gaat het kastanjebos verdwijnen?
16 oktober – Wachten op de regen
8 oktober – Wind en stenen
29 september – De nieuwste hotspot van Lesvos
20 september – Lesvos schrijft
11 september – ’t Is altijd feest in Griekenland
2 september – Rare vogels
20 augustus - Lekker, een bami!
9 augustus – Maria ter Zee
30 juli – Help, m’n telefoon gaat er vandoor!
22 juli – Prijsvechters verwacht
8 juli: Hop hop hoppa
28 juni - Aan de kant, dat wintergevoel: Grieks eten!
18 juni - Een wonderlijke tuin
11 juni – 100 kafenions en een reisbureau
30 mei – Hooiwagentijd
17 mei – Dolfijnenblues
9 mei – Mijn wilde kat in de Volkskrant
30 april – 1 mei, pardon, 7 mei
24 april - As Long as the Grass Shall Grow
15 april – Klinkende munt
4 april – Over bloemetjes, maar vooral over bijtjes
26 maart - Reizen naar Lesvos
15 maart – Carnaval
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - Now Chapels
25 februari - De mooiste voorjaarsbloem
17 februari – Goudkoorts
9 februari - Ik heb er tabak van
28 januari - Chorta-la-di-dee
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - The wetlands
8 januari - Kerkengezang
3 januari - O, dennenboom!
2012
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - Love Ikona
14 december - Ik wil een hooimadam!
9 december - Regen, paddenstoelen en kerstmenu
4 december - De Wilde Jacht op Sinterklaas
Katten- en hondenblues
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - The roots
5 november – Weerpraatje
28 oktober - Hoera, de Turken komen!
14 oktober – Het laatste eiland
9 oktober: Geen windmolenpark in een geopark
28 september – Krekel-stormloop
19 september – De vloek van Lucifer
5 september - Lesvos: het engeleneiland?
27 augustus - Het retsina lied
Vijg en Vuur
Trendy Griekenland
IJskoud
Dromen tijdens een hittegolf
De rijken van Griekenland
Tour de Lesvos
Don QuiLesvos in gevecht met de windmolens
Net niet Grieks
Het spirituele Lesvos
Zeegras
Lesvos: een wespennest!
De bijen- en vogeltjesdans
Ontdek onbekend Lesvos
Net Niet Grieks
Marktrevolutie
28 februari – Archipelagos
Voor een vriendin
Van Piraat tot Prins
Champignons gevuld met mariadistel
Vurige torens
Eiland te huur!
Wintergroentenblues
Molyvos in het donker
3 januari - O, dennenboom!
2011
Καλα Χρονια
Even de olijven oogsten
Suikergoed en marsepein
Schatkaarten
Zeg, ken jij de mosselman?
Creatief met brandhout
Laat het water maar vallen
Sardische noten
De goeie oude tijd
Krokodillen op Lesvos
Regen
Notenblues
De uittocht
Parels uit de zee
Vechten tegen demonen
Griekse grappa
De Griekse moesson
De wonderlijke wereld van Maria
Zangles
Kunst om van te snoepen
Brandgevaar
Dance the night away
Griekenland
Vakantie
Verrassend afval
Orchideeënjacht
Bonen Blues
Wijnroutes op Lesvos
De schatten van Megali Limni
Tulpen uit het oosten
De Troon van Potamon
Ezelinnenmelkkaas
A farewell to Tony
Oh oh, een haai!
Straaleiland
Help, ze vreten het eiland op!
Vliegeren en gegrilde schelpdieren
Tussen hoop en Hades
De ufo's zijn geland!
Dracula eiland!
Strooilichtezels & vossenballenijs
Bier
Presidentiële foutjes
Molyvos
Lang leve de winterzon
Robbeneiland
2010
Strooilichtezels & Vossenballenijs
Thuisblijfweek
Olijvenbeat
Sint Belastingdienst
Zullen we de winter maar overslaan?
Keizerlijke paddenstoelen
Kiest u maar
In memoriam: Adonis
Waar zette Eva haar tanden in?
Send me a postcard, darling
De Grieks-Chinese connectie
Hoor, de wind waait door de molens
Crisistijd
Eten als cultureel erfgoed
Appeltjes van Lesvos
In de maneschijn
Karankiozis, de weerman
Vallende sterren en verborgen Maria’s
Wie houdt er van sardientjes?
De Robinson Crusoë van Molyvos
Kaas
Het orakel van Lesvos
Toen de pijnbomen nog een gezicht hadden
Tok tok, wie klopt daar?
Hallo, waar is mijn strand?!
Een domme man houdt zijn mond
Russische Amazonen
Kappari
Een nieuw Parthenon
Wandelparadijs
De zee stijgt
Waterval te koop
Stofwolken en stakingen
Over planten die legers kunnen neermaaien
Touwtje springen met vossenballenijs
IJzer en beton
Een bordje lekkere, giftige chorta
Brief aan de burgemeester van Molyvos
De wereld beeft
Het wonder van een crisis
Overgeleverd aan de weergoden
Geen Valentijn op Lesvos
Stin ygeia mas
Boerenwijsheid
Ataraxia
Badderen
Het zout in de pap
Archeologisch hergebruik
2009
Kali Chronia!
Kerstgeschipper
De val van de muren
Griepgepiep
Olijvenmenuet
Paddestoelenalarm
De wonderlijke wereld van bloedende iconen
Oorverdovende stilte
Welkom in de hel van Lesvos
Olijvenrapsodie
Scharrelslakken
Kalo Ftinoporo
Bericht vanuit de Lesvosse heide
Wat kleine veranderingen
Mijn Griekse bruiloft & doop
Berichten uit het Lesvosse Oerwoud
Ramkraak
Grenzeloos Europa
Bijbelse catastrofe
S'agapo
Waterrijk
Lopi (Wolfgang Lopau 1938 - 2009)
Krasse krasi
Hondsdagen
Volksgericht
Even buurten
Who pays the ferryman?
Lekker zout
Onder de moerbeiboom
Waar is de koningin?!
Creatief met baksteen
Het geheim van het Ikarische leven
Hoge Hakken Verboden
De zeemeermin van Sykaminia
Red Griekenland
Doping
Schapenterreur
Verborgen schatten
Puinhoop Petra
Ganzenborden met orchideeën
Prasino
Geflambeerde flamingo
Helikopter
Carnaval
Wind of Change
Vrochi (regen)
Gouden appels
Winterkost
Boerenbedrog
Griep
Burenruzie
Klussen
2008
Witte nakerst
Kerstgedachte
Naamdag
Revolutie
Olijvenblues
Boos!
Lesvos Online voor de kerst
Herfstkleuren
Stem op Lesvos!
Nee-Dag
Daar bij die molen
Trieste records
Strooilicht ezels
De Vatopedi Code
Vluchtelingenstroom
Griezelen
Demeters tranen
Word wakker!
Grieks tafelen voor gevorderden
E-mails voor Maria en kerken van Lesvos
Zomerhits
Grieks tafelen voor beginners
Waar is de brand?
Zero Nero
Ra, ra, wat zie ik?
Toeristen-, Wilde, Huis- en Allochtone Katten
Haastige spoed is zelden goed
Geld doet de wereld draaien
Zee- en frituurreizen
Griekenland geschokt
Met andere ogen
Cavo Gavathas
Welkom in Europa!
Bezoek van een ex-prinses
Lesvians tegen lesviennes
De dorpsomroeper
Tulpen uit Lesvos
Onder de Sahara
Het regent...
Zondigen in de vastentijd
Rhodos
Stille protesten
Schone maandag
Roteiland
Anaxos
Sneeuwgrens
Het sprookje van Lesvos
De dood van de bisschop
In de sporen van Sappho
Alkionides dagen
Landje Pik
Kruisgooien
Trieste balans
2007
De beste wensen
Kerstbellen
Griekse beelden
Olijfje
Vluchten voor je leven
Ouzioterie
In een groen, groen, groen, groen, ouzo, ouzoland...
Foutje!
"Goddelijk huishouden"
Een handjevol geld
Monumentale platanen
Het geheime Sigri
Den xero
Klimaatneutraal vliegen
Stil leed
I cry for you, Greece
Het Friesland-gevoel
Twisten onder de zon
Vuur en water
Een broodje kroket, graag!
Gegrilde waterbom
Egeïsch gerommel
De Zeven Wonderen van Lesvos
Niet doen!
Verhitte beestjes
Jamboel
Cultuurbarbaren
Grenzen
O Keiros
Broodnijd
Hondenleven
Waterballet
Dag van de Albanezen
Bankzaken
Verdwalen met de Andersons
Dionysos
Kane hamam
Delphinia
Waterhuishouding
Lege rivieren
Blaasop
Alkionides Dagen
Whisky on the run
Sex on the island
Frappelia
Poezencijfers
Terug!
Nieuwejaars Nieuwtjes
2006
De beste wensen
Heilige Klaassen
Lente in december
'Ik vertrek'
Je hebt van die dagen...
Paddestoelenkoorts
Honden- en kattenbellen
Vluchten
De nieuwe burgemeester
Chimonas
Verkiezingskoorts
Vriendjespolitiek
Huisje, boompje, beestje
Zo rijk als Croesos
Het keuken-ABC van Lesvos 2 (Κ, Λ, Μ)
Vijgenkoorts
Vallende sterren
Verkoelende koffie
Hoogseizoen
Water
De ondergang van Anatolie
Klaagwind
Mythen
Het Keuken-ABC uit Lesvos 1
VOOR DICKIE
Helden
Nimfenmuziek
Keukenmeidenpraatjes
Keukenmeidentranen
Griezelen
Monsterlijk
Reclame
Kalo
Griekenland op z'n paasbest
Ken uw klassiekers
Flower power
Liederen van Lesvos
In de wolken
Toerisme
Groenvoer
Kathari Devtera
Vogels en dolfijnen
Mini lente
De Molyvosse Weg
Hüzün
IJs en weder dienende
De Grote Kou Kais
Op naar Afrika!
Eten!
Heimwee
2005
Gelukkig Nieuwjaar
Moord en doodslag
Tulpen uit Amsterdam
Agios Nicolaos
De zondvloed
De Huiskamer van de Burgemeester
Verdwalen op Lesvos
Overal poezen
Hoppa!
Rare Grieken!
Nieuws in het kort
Zie, de pelikanen vallen
Tzeli Katzidimitriou
Peepshow
Vissen en slakken met ballen
Daar komen de vissers
Bruiloft
Bezoek
Vijgen
Hemelse drukte
Aanvullingen op 'Hoe en wat in het Grieks'
Cowboys in het zonnetje
Beestjes, beeeestjes
Zaterdagavond Blues
Caretteketet
O, eindeloze zomer...
Culinaria
De Kappertjes Route 2: Mini Karini
Griep Epidemie
Sushi, kardamo en vijgenijs
De kappertjes route
My Number One
Barbarossa van Lesvos
Vies en gevaarlijk
Paaslammeren
De grootste paashaas ter wereld
Sahara depressie
Leve de euro!
Boreas
Tupperware party's en asperges
Morgen is het weer lente
Lent
Een huis in Griekenland
Opschrijven graag!
Hemelwater
O pappas!
Kouououd!
Vossenjacht
Wie weet de weg in Molyvos?
Voer voor geologen
Voorbij die mooie feestdagen
Sappho
2004
Help, tomaten!
1017
10 oktober – Weg met de zomervakanties
-0001
IJskoud

De Griekse suite

Columns over het eiland Lesvos van Julie Smit, manager en oprichtster van Hotel-Boekenlust, met foto’s van fotograaf Jan van Lent.

Grieks tafelen voor beginners

 4 augustus 2008

 

Afgelopen week wees een onderzoek uit dat 75% van de Grieken te kampen heeft met overgewicht. Hiermee plaatst Griekenland zich aan de top van Europese landen met te dikke inwoners zoals Spanje, Portugal en Italië. Aan het fameuze mediterrane dieet kan het niet liggen. 


 

BNL 185. Vissen.jpg
Vissen

Deze week kwam een Franse doktersorganisatie met de conclusie dat de monniken die op de Berg Athos wonen, misschien wel de gezondste bevolkingsgroep van Europa vormen. Bijna geen hartklachten noch longziektes maken dat de monniken in hun eeuwenoude kloosters heel oud worden. Hun geheim? Het mediterrane dieet. De meesten van hen eten volgens een traditie die haast net zo oud is als hun kloosters. Ze vasten regelmatig, ze eten weinig vlees en bijna alle groenten, fruit, wijn en olijfolie komen uit eigen tuin. 

 

In de rest van Griekenland heeft kennelijk het moderne leefpatroon toegeslagen dat gepaard gaat met afhaaleten en snel gekookte maaltijden.

 

Ik denk dat wanneer je een onderzoek zou uitvoeren naar in welke streken van Griekenland het gezondst wordt gegeten, Lesvos hoog zal scoren. De hamburgertenten zijn nog in de minderheid, net als de grote supermarkten, en er zijn maar weinig restaurants waar je geen traditioneel eten kunt krijgen. Veel restaurants bereiden vaak ook nog eens groenten uit eigen tuin en bij de meeste Lesvorianen thuis is het grootmoeders pot die keer op keer op tafel verschijnt.

 

Wanneer je hier op vakantie komt en het Griekse leven wil leren kennen, hoort daar natuurlijk ook het eten bij en hieronder versta ik dan het mediterrane dieet, dat rijk is aan groenten, vezels en olie. Eten bij de Grieken is een sociale gebeurtenis: hoe meer mensen aan tafel, hoe meer vreugde. 

 

Hoewel er op een Grieks menu vaak ‘starters’ staan aangegeven, wil dat niet zeggen dat die het eerst op tafel verschijnen. Veel toeristen kijken raar op hun neus wanneer alles in een willekeurige volgorde op tafel verschijnt. Ik zeg altijd maar zo: wat het eerst in de keuken klaar is, komt het eerst op tafel. Bovendien bestelt niemand een gerecht voor zichzelf, maar wordt alles met iedereen gedeeld. Zie het maar als een soort rijsttafelen, maar dan op z’n Grieks: Grieks tafelen. En bij Grieks tafelen hoort een overvolle tafel.

 

Een salade is verplicht bij een Griekse maaltijd: 's zomers is er de beroemde choriatiki, waarvan de basis uit tomaten, komkommer, paprika, uien en feta bestaat. Daar worden vaak lokale kruiden over gestrooid, zoals peterselie, gesnipperde roccablaadjes, wilde postelein en hier op Lesvos helaas zelden (op Chios regelmatig) kappertjes. Het lekkerste van de tomatensla bevindt zich op de bodem van de schaal waar olijfolie en tomatensap zich hebben vermengd tot een heerlijke saus die je met je brood (dat ook nooit in een Griekse maaltijd ontbreekt) mag opdeppen. Grieken zijn echte soppers en vele Griekse gerechten hebben dan ook heerlijke jus (mijn sopfavoriet: chtapodi krassato!)

 

De Griekse keuken blinkt uit in groentengerechten, dus aarzel niet om meerdere keuzes te maken, tenslotte moet u alles delen en zijn de porties klein: gefrituurde schijfjes aubergine (melitzanes tiganitès) of courgette (kolokithakia tiganitès), gevulde aubergine (imam), sperzieboontjes (fasoles) of groentetaarten (pita’s), die variëren met diverse hoofdvullingen zoals uien (kremidia), courgette (kolokithakia) of wilde groenten (chorta). De groenten zijn ook regelmatig in balletjes (kolokithokeftèdes, melizanokeftèdes) te verkrijgen, net als kaas- (tirokeftèdes) en aardappelballetjes (patatokeftèdes). Een Lesvoriaanse specialiteit is de gevulde courgettebloem, die óf met rijst erin gekookt (kolokitholoeloedi mè rizi), óf met kaas erin (kolokitholoeloedi mè tiri) gefrituurd worden. Dan zijn er nog van die lekkere smeerseltjes: yoghurt met komkommer en knoflook (tzatziki), viseierencrème (taramosalata) en geprakte aubergine (melitzanosalata).

 

Kaas mag niet aan de maaltijd ontbreken: een schijf gebakken kaas (ladotiri saganaki) of warme pittige feta (tiri kafteri).

 

Er zijn verschillende visgerechten die je als voorgerecht zou kunnen beschouwen: garnalen in tomatensaus met feta (garides saganaki), de beroemde Lesvoriaanse versgezouten sardientjes (sardelles pastès), andere gezouten vis zoals makreel of tonijn (lakerda pasto) en octopus in wijn gekookt (chtapodi krassato) of op het vuur geroosterd (chtapodi psyto). Ik weet trouwens niet of de beroemde pijlinktvis (kalamari) nu een hoofd- of een voorgerecht is. Een soort broertje van de pijlinktvis is de zeekat (soepia), die ook regelmatig geserveerd wordt.

 

Na het bestellen van de salade, andere groenten, kazen en vis, buig je je over de hoofdgerechten van vlees of vis (maar je kunt het ook bij alleen de ‘starters’ laten). Voor de vis ben je afhankelijk van wat ze die dag hebben. Zelfs ik ken niet altijd de namen die ze voor je oplepelen. Het beste wat je in dit geval kunt doen, is naar de keuken gaan en daar de vis van je keuze uitkiezen. Hier geldt alleen één waarschuwing, wil je niet te duur uitkomen: barbeel (barboenia) is een heel dure vis. De grotere vissen worden meestal op houtskool geroosterd en geserveerd met een saus van olijfolie en citroen.

 

De keuze van het vlees bestaat meestal uit lamskoteletjes (paidakia), lamsschotel uit de oven (arni sto fourno), een ovenschotel met kalfsvlees en uien (stifado), worstjes (loekanika), vlees aan het spit (soevlaki), gehaktballetjes (keftèdes), kip (kotopoelo) of biefburger (biftèki). Een grote fout die vaak gemaakt wordt, is dat men denkt dat biftèki een lekkere biefstuk is. Neen, helaas, die vind je praktisch niet in traditioneel Griekse restaurants. Onder een biftèki verstaan de Grieken meestal een drooggebakken, platgeslagen gehaktbal, die in de verste verte niet aan een biefstuk kan tippen.

 

Tenslotte is er het nagerecht, dat je meestal niet op de kaart vermeld ziet staan. Je bent overgeleverd aan de goodwill van het restaurant die, nadat je om de rekening hebt gevraagd, een schaal met fruit, yoghurt met honing of andere zoetigheid op tafel zet. In het hoge zomerseizoen is het meestal watermeloen (karpoezi).

 

Grieks tafelen doe je met een glaasje ouzo (nou ja, één glaasje is wel erg weinig), of wijn (krassi) en heel veel water (nerò). Rosé (rosè) wordt niet veel gedronken en bier (birra) wordt alleen als een dorstlesser beschouwd. 

 

Dit is nog maar een greep uit de zomerse basisgerechten hier op het eiland (in de winter krijg je weer een andere variëteit aan vis en groenten). Aarzel niet om gewoon van alles te bestellen waar je trek in hebt (zolang je geen barboenia of kreeft bestelt, zal de prijs wel meevallen) en schaam je niet om, wanneer er geen vitrine is waar je het eten in kunt aanwijzen, de keuken in te lopen. Grieken doen dat ook wanneer ze willen weten hoe de vis eruit ziet.

 

Grieks tafelen is niet alleen gezond vanwege de veelzijdige gerechten, maar het is ook nog eens heel gezellig. Doe dus niet als de moderne Griek die tegenwoordig steeds vaker pizza of hamburgers laat aanrukken, maar bestel gewoon wat u niet kent en leer de Lesvoriaanse keuken kennen. En indien u niet zeker weet wat u wilt hebben, kijk dan gewoon bij de buren op tafel en wijs aan waarin u geïnteresseerd bent. U zult zien, de meeste Grieken vinden het geweldig wanneer u belangstelling toont voor hun gerechten.

Strooilichtezels & Vossenballenijs:

BOULEVARD NIEUWS
UIT LESVOS:
 
English:
smitaki.blogspot.com
Deutsch:
www.lesvos-web.com