Archieven Griekse suite

2017
10 oktober – Weg met de zomervakanties
1 oktober – Samos
24 september - Vaarwel Perikles, dansende mythe van Molyvos
4 september – Waar is de zomer?
8 augustus – Hersenspinsels op Nissiopi
27 juli – Wonderlijke sardientjes
17 juli – Time of changes
6 juli – De teloorgang van Grieks tafelen
28 juni – Hittegolf-orakel
June 26: Goodbye, Michaelis
15 juni – Vrissa
8 juni – Help: een koningin!
27 mei – Komkommertijd met bietjes
17 mei – Pollenblues
8 mei – The Big Five of Lesvos
25 april – Scheepje varen
7 april – Een boze buurman
23 maart – De Gauguin van Lesvos
11 maart – Via Mytilini
5 maart – Steekmosselenkerkhof
20 februari – Het bos onder de weg
7 februari – De aarde beeft
1 februari – De Lepetimnos
Dear Emilaki
6 januari – Verwarring rond de feestdagen
2016
Een gelukkig nieuwjaar
15 december – De winter doorkachelen
17 november – Lesvos onder de maan en sterren
1 november – Het steenrijke Lesvos in China
12 oktober – Drakenkinderen
24 september – Lines of passage
30 augustus – Jurkini
19 augustus – Tomatenjunk
12 augustus – I ♥ Lesvos
30 juli – De hamam staat droog
9 juli – Het voordeel van een huis vol farao's
3 juli - Helikopter-gevoel
21 juni – Ouzo is ín, sangria is uit
28 mei – De Nieuwe Griekse Haring is er weer!
16 mei – Wie is er bang voor Lesvos?
24 april – Klappende donderbloemen
9 april – Ze komen: de Groene en de 'Coole' Paus!
20 maart – Keukenhof Lesvos
21 februari – Amandelexplosies
7 februari – Ai, Lesvos!
27 januari - Mag je wel gelukkig zijn?
2015
10 januari – Ik wil mijn eiland terug
20 december - Vergeet het eiland niet
7 december – Sinterklaas
18 november – Vreemde vogels op Lesvos
7 november - De engelen van Lesvos
24 oktober - Vluchtelingenafvalmuseum
28 september - Gevaarlijk en extreem
22 september - Bengelende borsten
4 september - Heel Holland Breit
29 augustus - De krekel en de mier
22 augustus - Paradepaardjes
13 augustus: Maria’s te over in Griekenland
30 juli – Hittegolf
16 juli - “Groeten uit Griekenland”
1 juli – Europa
17 juni – Economie voor beginners
8 juni - Wie zijn ze?
26 mei - Let’s go Lesvos
18 mei – Vluchtelingenweer
2 mei – Klaproosballen
22 april - Op zoek naar Zorbás
5 april – Pasen unlimited
26 maart – Turkish delight
10 maart – De worsteling van een schrijver
25 februari - Dans le port de Sigri
13 februari: Kool is cool
2 februari - De barometer op tilt
23 januari – Afscheid nemen
7 januari - Gelukkig nieuwjaar
2014
15 december - Kerstgezang
4 december – De Griekse zwarte Piet
20 november – Daar waren de Romeinen
6 november - Vuursignalen
28 oktober - Komen en gaan (2)
18 oktober - Ftinoporo
11 oktober - Pottenkijkersland
3 oktober - Over repeaters en recreanten
22 september – Ayvalik
10 september – Wolkentheater
28 augustus – Niets nieuws onder de zon
19 augustus – Over vulkanen en zwemmende stenen
13 augustus – Dag Ineke
5 augustus – Geluksvogel
29 juli - Griekse bloopers
19 juli - Handen en wielen af van de egels
9 juli - Swingend Lesvos
5 juli - Integratie begint met een middagdutje
25 juni – Help: een barracuda!
20 juni - Cultuurbotsingen
8 juni - Kaaskop
2 juni - Grasmussen en andere pleziertjes
18 mei – Geen zomer, wel beestjes
13 mei - Komen en gaan
30 april – Explosieve lente
17 april - Kalo Paska
4 april: “Er wonen 2 motten”
25 maart – De Rivièra van Lesvos
15 maart – Oud en nieuw Lesvos
1 maart – Jammie, de vastentijd komt eraan!
19 februari - Gluren bij de buren
9 februari- De natuurlijke hotspot van Griekenland
29 januari – Een ode aan Apollo
15 januari – Alle wegen leiden naar... Sigri!
3 januari - Ottomaanse schatten
2013
17 december: De club van de liefde
Het mysterie van de Sint Nikolaaskerk in Tzithra
20 november – Schatgraven in Limonos
8 november – Waar is de hemelse, helpende hand?
28 oktober – Gaat het kastanjebos verdwijnen?
16 oktober – Wachten op de regen
8 oktober – Wind en stenen
29 september – De nieuwste hotspot van Lesvos
20 september – Lesvos schrijft
11 september – ’t Is altijd feest in Griekenland
2 september – Rare vogels
20 augustus - Lekker, een bami!
9 augustus – Maria ter Zee
30 juli – Help, m’n telefoon gaat er vandoor!
22 juli – Prijsvechters verwacht
8 juli: Hop hop hoppa
28 juni - Aan de kant, dat wintergevoel: Grieks eten!
18 juni - Een wonderlijke tuin
11 juni – 100 kafenions en een reisbureau
30 mei – Hooiwagentijd
17 mei – Dolfijnenblues
9 mei – Mijn wilde kat in de Volkskrant
30 april – 1 mei, pardon, 7 mei
24 april - As Long as the Grass Shall Grow
15 april – Klinkende munt
4 april – Over bloemetjes, maar vooral over bijtjes
26 maart - Reizen naar Lesvos
15 maart – Carnaval
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - Now Chapels
25 februari - De mooiste voorjaarsbloem
17 februari – Goudkoorts
9 februari - Ik heb er tabak van
28 januari - Chorta-la-di-dee
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - The wetlands
8 januari - Kerkengezang
3 januari - O, dennenboom!
2012
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - Love Ikona
14 december - Ik wil een hooimadam!
9 december - Regen, paddenstoelen en kerstmenu
4 december - De Wilde Jacht op Sinterklaas
Katten- en hondenblues
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - The roots
5 november – Weerpraatje
28 oktober - Hoera, de Turken komen!
14 oktober – Het laatste eiland
9 oktober: Geen windmolenpark in een geopark
28 september – Krekel-stormloop
19 september – De vloek van Lucifer
5 september - Lesvos: het engeleneiland?
27 augustus - Het retsina lied
Vijg en Vuur
Trendy Griekenland
IJskoud
Dromen tijdens een hittegolf
De rijken van Griekenland
Tour de Lesvos
Don QuiLesvos in gevecht met de windmolens
Net niet Grieks
Het spirituele Lesvos
Zeegras
Lesvos: een wespennest!
De bijen- en vogeltjesdans
Ontdek onbekend Lesvos
Net Niet Grieks
Marktrevolutie
28 februari – Archipelagos
Voor een vriendin
Van Piraat tot Prins
Champignons gevuld met mariadistel
Vurige torens
Eiland te huur!
Wintergroentenblues
Molyvos in het donker
3 januari - O, dennenboom!
2011
Καλα Χρονια
Even de olijven oogsten
Suikergoed en marsepein
Schatkaarten
Zeg, ken jij de mosselman?
Creatief met brandhout
Laat het water maar vallen
Sardische noten
De goeie oude tijd
Krokodillen op Lesvos
Regen
Notenblues
De uittocht
Parels uit de zee
Vechten tegen demonen
Griekse grappa
De Griekse moesson
De wonderlijke wereld van Maria
Zangles
Kunst om van te snoepen
Brandgevaar
Dance the night away
Griekenland
Vakantie
Verrassend afval
Orchideeënjacht
Bonen Blues
Wijnroutes op Lesvos
De schatten van Megali Limni
Tulpen uit het oosten
De Troon van Potamon
Ezelinnenmelkkaas
A farewell to Tony
Oh oh, een haai!
Straaleiland
Help, ze vreten het eiland op!
Vliegeren en gegrilde schelpdieren
Tussen hoop en Hades
De ufo's zijn geland!
Dracula eiland!
Strooilichtezels & vossenballenijs
Bier
Presidentiële foutjes
Molyvos
Lang leve de winterzon
Robbeneiland
2010
Strooilichtezels & Vossenballenijs
Thuisblijfweek
Olijvenbeat
Sint Belastingdienst
Zullen we de winter maar overslaan?
Keizerlijke paddenstoelen
Kiest u maar
In memoriam: Adonis
Waar zette Eva haar tanden in?
Send me a postcard, darling
De Grieks-Chinese connectie
Hoor, de wind waait door de molens
Crisistijd
Eten als cultureel erfgoed
Appeltjes van Lesvos
In de maneschijn
Karankiozis, de weerman
Vallende sterren en verborgen Maria’s
Wie houdt er van sardientjes?
De Robinson Crusoë van Molyvos
Kaas
Het orakel van Lesvos
Toen de pijnbomen nog een gezicht hadden
Tok tok, wie klopt daar?
Hallo, waar is mijn strand?!
Een domme man houdt zijn mond
Russische Amazonen
Kappari
Een nieuw Parthenon
Wandelparadijs
De zee stijgt
Waterval te koop
Stofwolken en stakingen
Over planten die legers kunnen neermaaien
Touwtje springen met vossenballenijs
IJzer en beton
Een bordje lekkere, giftige chorta
Brief aan de burgemeester van Molyvos
De wereld beeft
Het wonder van een crisis
Overgeleverd aan de weergoden
Geen Valentijn op Lesvos
Stin ygeia mas
Boerenwijsheid
Ataraxia
Badderen
Het zout in de pap
Archeologisch hergebruik
2009
Kali Chronia!
Kerstgeschipper
De val van de muren
Griepgepiep
Olijvenmenuet
Paddestoelenalarm
De wonderlijke wereld van bloedende iconen
Oorverdovende stilte
Welkom in de hel van Lesvos
Olijvenrapsodie
Scharrelslakken
Kalo Ftinoporo
Bericht vanuit de Lesvosse heide
Wat kleine veranderingen
Mijn Griekse bruiloft & doop
Berichten uit het Lesvosse Oerwoud
Ramkraak
Grenzeloos Europa
Bijbelse catastrofe
S'agapo
Waterrijk
Lopi (Wolfgang Lopau 1938 - 2009)
Krasse krasi
Hondsdagen
Volksgericht
Even buurten
Who pays the ferryman?
Lekker zout
Onder de moerbeiboom
Waar is de koningin?!
Creatief met baksteen
Het geheim van het Ikarische leven
Hoge Hakken Verboden
De zeemeermin van Sykaminia
Red Griekenland
Doping
Schapenterreur
Verborgen schatten
Puinhoop Petra
Ganzenborden met orchideeën
Prasino
Geflambeerde flamingo
Helikopter
Carnaval
Wind of Change
Vrochi (regen)
Gouden appels
Winterkost
Boerenbedrog
Griep
Burenruzie
Klussen
2008
Witte nakerst
Kerstgedachte
Naamdag
Revolutie
Olijvenblues
Boos!
Lesvos Online voor de kerst
Herfstkleuren
Stem op Lesvos!
Nee-Dag
Daar bij die molen
Trieste records
Strooilicht ezels
De Vatopedi Code
Vluchtelingenstroom
Griezelen
Demeters tranen
Word wakker!
Grieks tafelen voor gevorderden
E-mails voor Maria en kerken van Lesvos
Zomerhits
Grieks tafelen voor beginners
Waar is de brand?
Zero Nero
Ra, ra, wat zie ik?
Toeristen-, Wilde, Huis- en Allochtone Katten
Haastige spoed is zelden goed
Geld doet de wereld draaien
Zee- en frituurreizen
Griekenland geschokt
Met andere ogen
Cavo Gavathas
Welkom in Europa!
Bezoek van een ex-prinses
Lesvians tegen lesviennes
De dorpsomroeper
Tulpen uit Lesvos
Onder de Sahara
Het regent...
Zondigen in de vastentijd
Rhodos
Stille protesten
Schone maandag
Roteiland
Anaxos
Sneeuwgrens
Het sprookje van Lesvos
De dood van de bisschop
In de sporen van Sappho
Alkionides dagen
Landje Pik
Kruisgooien
Trieste balans
2007
De beste wensen
Kerstbellen
Griekse beelden
Olijfje
Vluchten voor je leven
Ouzioterie
In een groen, groen, groen, groen, ouzo, ouzoland...
Foutje!
"Goddelijk huishouden"
Een handjevol geld
Monumentale platanen
Het geheime Sigri
Den xero
Klimaatneutraal vliegen
Stil leed
I cry for you, Greece
Het Friesland-gevoel
Twisten onder de zon
Vuur en water
Een broodje kroket, graag!
Gegrilde waterbom
Egeïsch gerommel
De Zeven Wonderen van Lesvos
Niet doen!
Verhitte beestjes
Jamboel
Cultuurbarbaren
Grenzen
O Keiros
Broodnijd
Hondenleven
Waterballet
Dag van de Albanezen
Bankzaken
Verdwalen met de Andersons
Dionysos
Kane hamam
Delphinia
Waterhuishouding
Lege rivieren
Blaasop
Alkionides Dagen
Whisky on the run
Sex on the island
Frappelia
Poezencijfers
Terug!
Nieuwejaars Nieuwtjes
2006
De beste wensen
Heilige Klaassen
Lente in december
'Ik vertrek'
Je hebt van die dagen...
Paddestoelenkoorts
Honden- en kattenbellen
Vluchten
De nieuwe burgemeester
Chimonas
Verkiezingskoorts
Vriendjespolitiek
Huisje, boompje, beestje
Zo rijk als Croesos
Het keuken-ABC van Lesvos 2 (Κ, Λ, Μ)
Vijgenkoorts
Vallende sterren
Verkoelende koffie
Hoogseizoen
Water
De ondergang van Anatolie
Klaagwind
Mythen
Het Keuken-ABC uit Lesvos 1
VOOR DICKIE
Helden
Nimfenmuziek
Keukenmeidenpraatjes
Keukenmeidentranen
Griezelen
Monsterlijk
Reclame
Kalo
Griekenland op z'n paasbest
Ken uw klassiekers
Flower power
Liederen van Lesvos
In de wolken
Toerisme
Groenvoer
Kathari Devtera
Vogels en dolfijnen
Mini lente
De Molyvosse Weg
Hüzün
IJs en weder dienende
De Grote Kou Kais
Op naar Afrika!
Eten!
Heimwee
2005
Gelukkig Nieuwjaar
Moord en doodslag
Tulpen uit Amsterdam
Agios Nicolaos
De zondvloed
De Huiskamer van de Burgemeester
Verdwalen op Lesvos
Overal poezen
Hoppa!
Rare Grieken!
Nieuws in het kort
Zie, de pelikanen vallen
Tzeli Katzidimitriou
Peepshow
Vissen en slakken met ballen
Daar komen de vissers
Bruiloft
Bezoek
Vijgen
Hemelse drukte
Aanvullingen op 'Hoe en wat in het Grieks'
Cowboys in het zonnetje
Beestjes, beeeestjes
Zaterdagavond Blues
Caretteketet
O, eindeloze zomer...
Culinaria
De Kappertjes Route 2: Mini Karini
Griep Epidemie
Sushi, kardamo en vijgenijs
De kappertjes route
My Number One
Barbarossa van Lesvos
Vies en gevaarlijk
Paaslammeren
De grootste paashaas ter wereld
Sahara depressie
Leve de euro!
Boreas
Tupperware party's en asperges
Morgen is het weer lente
Lent
Een huis in Griekenland
Opschrijven graag!
Hemelwater
O pappas!
Kouououd!
Vossenjacht
Wie weet de weg in Molyvos?
Voer voor geologen
Voorbij die mooie feestdagen
Sappho
2004
Help, tomaten!
1017
10 oktober – Weg met de zomervakanties
-0001
IJskoud

De Griekse suite

Columns over het eiland Lesvos van Julie Smit, manager en oprichtster van Hotel-Boekenlust, met foto’s van fotograaf Jan van Lent.

Verkoelende koffie

 20 augustus 2006

Vrienden beginnen me vertwijfeld te vragen of het Griekse alfabet zo kort is, omdat het 'Keuken-ABC uit Lesvos' nog geen vervolg heeft gehad. Nee, lieve mensen, het is zo vreselijk heet dat zelfs nadenken over het Griekse alfabet voor oververhitting kan zorgen. Eerst moet ik op gerechten komen, dan moet ik de juiste spelling uitvogelen en bij het omzetten van de Griekse letters op het internet komt ook nog een heleboel speur- en denkwerk kijken. U houdt het nog van me te goed.

 

B86. Plomari.jpg
Kafenions in Plomari.

 

Mijn zusje bracht deze week een digitale binnen- en buiten-thermometer mee. Dus u begrijpt dat u deze week niet onder de cijfers uitkomt. Op dit moment is het 38.2° C buiten in de schaduw en binnen 30.4° C. We kunnen wel een airconditioning met verkoelende lucht aanzetten, maar ik vind het fijner om in niet zo'n grote overgang te belanden wanneer je van binnen naar buiten loopt. Ik heb nu al enkele keren in een ijskoude auto gezeten en wanneer je dan het portier opendoet, krijg je een warme luchtdouche die je naar adem doet snakken. Volgens mij zijn juist die schommelende temperaturen funest voor je gezondheid, dus airconditioning, daar doen we niet aan.

De beste verkoeling vind je aan zee, alhoewel het zeewater soms ook een warme plas water is die niet altijd voor het gewenste verfrissende effect zorgt. In plaats van over al die gerechten te schrijven, is het beter om over verkoelende drankjes te schrijven.

Koffie is een van de belangrijkste ingrediënten van het Griekse leven. Je ziet altijd wel iemand aan een kopje koffie lurken als je een kafenion of terras voorbijgaat. De Grieken laten zich niet gek maken door de allernieuwste machines om cappuccino te maken, houden niet van filterkoffie, maar zweren bij hun traditionele Turkse kopje koffie, in Griekenland bekend onder de naam 'Griekse koffie' (kafé hellenikos). De enige variant die sinds 1957 de Griekse markt heeft weten te veroveren is frappé, de koude koffie. Die wordt gemaakt met de beroemde oploskoffie van Nescafé. Bega niet de fout wanneer je een koude koffie wilt om een nescafé te bestellen (vaak afgekort tot 'nes'). Dan krijg je een warme kop koffie: nescafé opgelost in een sloot heet water.

Terwijl ik denk en schrijf loopt buiten de temperatuur terug tot 38.0° C (de zon draait, dus meer schaduw) en binnen loopt zij langzaam op tot 30.9° C. Mijn zusje beweert dat roken de temperatuur in een kamer doet stijgen. Ik zal me proberen in te houden. Maar schrijven gaat zo goed met een sigaret tussen de vingers...

Zomaar een koffie bestellen is er in Griekenland niet bij. Allereerst word je (als buitenlander) gevraagd of je een hellenikos of nescafé wilt. Als je een koude koffie wilt, word je geacht niet om koffie te vragen, maar om frappé. Dan volgt de vraag hoe je je koffie wilt. Er zijn drie mogelijkheden: skèto, wat betekent dat je geen suiker in je koffie wilt. Metrio betekent dat je evenveel scheppen koffie als suiker krijgt en bij een gliko krijg je een lepel meer suiker dan koffie. Deze termen worden voor alle drie de koffies gebruikt (hellenikos, nes en frappé). Bij de frappé en de nescafé kun je bovendien ook nog om melk vragen: mè gala (met melk).

De traditionele kop koffie wordt met veel liefde bereid. Hiervoor wordt een een klein taps toelopend pannetje aan een lange steel gebruikt: de briki. In dit pannetje wordt water gedaan en vervolgens de koffie met eventueel de suiker. Het wordt verwarmd boven een gaspit (of - traditioneel - in gloeiend hete as) en zodra het gaat koken, ontstaat er schuim op de koffie. Dit is het teken om het pannetje van het vuur te halen, het schuim te laten zakken en deze handeling nog 2 maal te herhalen. De koffie wordt geserveerd in hele kleine kopjes. In Turkije en andere Arabische landen wordt er soms ook cardemom aan toegevoegd.

De koffie wordt altijd geserveerd met een glas verfrissend water. Dat is niet alleen beter om de koffie te verteren (koffie doet uitdrogen), het is ook goed om je mond te verfrissen zodat je bij een volgende slok de koffie nog beter kunt proeven. De Grieken gebruiken uiterst fijn gemalen koffie die ook in het kopje komt. De koffie slurp je als het ware op tussen je lippen die dienst doen als een koffiefilter. De drab die achterblijft in het kopje leent zich uitstekend voor koffiedik kijken. Maar dat is een geheel ander verhaal.

Normaal wordt de frappé in een shaker gemaakt: doe 1 à 2 schepjes nescafé erin, de hoeveelheid suiker die je wilt en een beetje water. Je schudt de beker even flink, daarbij oplettend dat het deksel goed vastzit, anders kun je vervolgens een uurtje aan de schoonmaak. Het ontstane schuim schenk je in een longdrink-glas waaraan je ijsklonten toevoegt en dat je opvult met koud water.

Je zou denken dat schrijven over deze verkoelende delicatesse de temperatuur zou doen dalen. Maar nee, de thermometer is hierbinnen inmiddels weer een puntje gestegen en wijst nu 31° C aan. Als ik mijn jurk uit zou wringen, zou ik er zelfs geen kopje hellenikos mee kunnen vullen, maar een kopje nes.

Er is tegenwoordig ook een heel handig klein frappé-mixertje op de markt dat in een handomdraai nog steviger schuim maakt (ideaal voor deze temperaturen: van alleen al de gedachte aan een shaker schudden, krijg ik het nog warmer). Dit apparaatje is niet alleen perfect voor de frappé, maar ook voor een warme nescafé die je hiermee kunt omtoveren in een cappuccino. Bovendien loop je met dit systeem geen risico dat je je hele keuken onder de koffie spat wanneer er iets misgaat met de shaker (tenzij je natuurlijk zo onhandig bent om dit met het mixertje te doen).

Het recept is hetzelfde: doe koffie, eventueel suiker en/of melk in een longdrink-glas. Schenk hier drie vingers ijskoud water bij en mix alles tot het een schuimige massa is. Doe hierbij ijsklonten en vul op met water. Vooral met hete dagen is deze vorm van koffie verrukkelijk.

Maar een frappé kan nog lekkerder: echte ijskoffie. Dit recept komt uit eigen keuken, dus vraag geen frappé met cappuccino-ijs op een terras, maar sla thuis aan het experimenteren. Wanneer je het schuim in je glas hebt geschonken, doe je er wat flinke scheppen roomijs met vanillesmaak bij. Dit vul je aan met ijsklonten en/of ijskoud water. Serveer met een lange ijslepel en rietje.

Om de een of andere reden lukt het mij dit jaar niet om gewoon vanilleijs in de lokale supermarkt te vinden. Of het is uitverkocht, of mensen laten zich gek maken door al die barokke smaken die de nieuwe ijsindustrie tegenwoordig op de markt brengt en wordt er simpelweg geen vanille meer besteld. Ik werd dus gedwongen om te gaan experimenteren met chocoladeijs, ijs met caramel en nootjes, butter-scotch, tiramisu met stukjes chocolade etc. Het resultaat is verbluffend, verslavend en niet goed voor de portemonnee, want aan het lekkerste ijs hangt een pittig prijskaartje. Maar het koffieuurtje is zo wel een feestuurtje geworden.

Lees wel goed wat er voor smaken in die bakken ijs zitten. Aardbeienijs smaakt erg vreemd in de koffie en citroenijs heb ik dan nog wel niet uitgeprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat dat ook geen succes is. Voor degenen die geen caffeïne bevattende koffie drinken: de nescafé kun je vervangen door decafé of door cacao. Wie weet, smaakt het aardbeienijs wel heerlijk in een cacao-frappé!

Inmiddels ben ik zo verhit aan het schrijven over zo'n smakelijk koel glas koffie dat de binnentemperatuur is opgelopen tot 31.5° C. Buiten geeft de thermometer nog steeds een dalende lijn aan: 37.1° C! Het is de hoogste tijd voor een verfrissend glas koffie!

 

Strooilichtezels & Vossenballenijs:

BOULEVARD NIEUWS
UIT LESVOS:
 
English:
smitaki.blogspot.com
Deutsch:
www.lesvos-web.com