Archieven Griekse suite

2017
10 oktober – Weg met de zomervakanties
1 oktober – Samos
24 september - Vaarwel Perikles, dansende mythe van Molyvos
4 september – Waar is de zomer?
8 augustus – Hersenspinsels op Nissiopi
27 juli – Wonderlijke sardientjes
17 juli – Time of changes
6 juli – De teloorgang van Grieks tafelen
28 juni – Hittegolf-orakel
June 26: Goodbye, Michaelis
15 juni – Vrissa
8 juni – Help: een koningin!
27 mei – Komkommertijd met bietjes
17 mei – Pollenblues
8 mei – The Big Five of Lesvos
25 april – Scheepje varen
7 april – Een boze buurman
23 maart – De Gauguin van Lesvos
11 maart – Via Mytilini
5 maart – Steekmosselenkerkhof
20 februari – Het bos onder de weg
7 februari – De aarde beeft
1 februari – De Lepetimnos
Dear Emilaki
6 januari – Verwarring rond de feestdagen
2016
Een gelukkig nieuwjaar
15 december – De winter doorkachelen
17 november – Lesvos onder de maan en sterren
1 november – Het steenrijke Lesvos in China
12 oktober – Drakenkinderen
24 september – Lines of passage
30 augustus – Jurkini
19 augustus – Tomatenjunk
12 augustus – I ♥ Lesvos
30 juli – De hamam staat droog
9 juli – Het voordeel van een huis vol farao's
3 juli - Helikopter-gevoel
21 juni – Ouzo is ín, sangria is uit
28 mei – De Nieuwe Griekse Haring is er weer!
16 mei – Wie is er bang voor Lesvos?
24 april – Klappende donderbloemen
9 april – Ze komen: de Groene en de 'Coole' Paus!
20 maart – Keukenhof Lesvos
21 februari – Amandelexplosies
7 februari – Ai, Lesvos!
27 januari - Mag je wel gelukkig zijn?
2015
10 januari – Ik wil mijn eiland terug
20 december - Vergeet het eiland niet
7 december – Sinterklaas
18 november – Vreemde vogels op Lesvos
7 november - De engelen van Lesvos
24 oktober - Vluchtelingenafvalmuseum
28 september - Gevaarlijk en extreem
22 september - Bengelende borsten
4 september - Heel Holland Breit
29 augustus - De krekel en de mier
22 augustus - Paradepaardjes
13 augustus: Maria’s te over in Griekenland
30 juli – Hittegolf
16 juli - “Groeten uit Griekenland”
1 juli – Europa
17 juni – Economie voor beginners
8 juni - Wie zijn ze?
26 mei - Let’s go Lesvos
18 mei – Vluchtelingenweer
2 mei – Klaproosballen
22 april - Op zoek naar Zorbás
5 april – Pasen unlimited
26 maart – Turkish delight
10 maart – De worsteling van een schrijver
25 februari - Dans le port de Sigri
13 februari: Kool is cool
2 februari - De barometer op tilt
23 januari – Afscheid nemen
7 januari - Gelukkig nieuwjaar
2014
15 december - Kerstgezang
4 december – De Griekse zwarte Piet
20 november – Daar waren de Romeinen
6 november - Vuursignalen
28 oktober - Komen en gaan (2)
18 oktober - Ftinoporo
11 oktober - Pottenkijkersland
3 oktober - Over repeaters en recreanten
22 september – Ayvalik
10 september – Wolkentheater
28 augustus – Niets nieuws onder de zon
19 augustus – Over vulkanen en zwemmende stenen
13 augustus – Dag Ineke
5 augustus – Geluksvogel
29 juli - Griekse bloopers
19 juli - Handen en wielen af van de egels
9 juli - Swingend Lesvos
5 juli - Integratie begint met een middagdutje
25 juni – Help: een barracuda!
20 juni - Cultuurbotsingen
8 juni - Kaaskop
2 juni - Grasmussen en andere pleziertjes
18 mei – Geen zomer, wel beestjes
13 mei - Komen en gaan
30 april – Explosieve lente
17 april - Kalo Paska
4 april: “Er wonen 2 motten”
25 maart – De Rivièra van Lesvos
15 maart – Oud en nieuw Lesvos
1 maart – Jammie, de vastentijd komt eraan!
19 februari - Gluren bij de buren
9 februari- De natuurlijke hotspot van Griekenland
29 januari – Een ode aan Apollo
15 januari – Alle wegen leiden naar... Sigri!
3 januari - Ottomaanse schatten
2013
17 december: De club van de liefde
Het mysterie van de Sint Nikolaaskerk in Tzithra
20 november – Schatgraven in Limonos
8 november – Waar is de hemelse, helpende hand?
28 oktober – Gaat het kastanjebos verdwijnen?
16 oktober – Wachten op de regen
8 oktober – Wind en stenen
29 september – De nieuwste hotspot van Lesvos
20 september – Lesvos schrijft
11 september – ’t Is altijd feest in Griekenland
2 september – Rare vogels
20 augustus - Lekker, een bami!
9 augustus – Maria ter Zee
30 juli – Help, m’n telefoon gaat er vandoor!
22 juli – Prijsvechters verwacht
8 juli: Hop hop hoppa
28 juni - Aan de kant, dat wintergevoel: Grieks eten!
18 juni - Een wonderlijke tuin
11 juni – 100 kafenions en een reisbureau
30 mei – Hooiwagentijd
17 mei – Dolfijnenblues
9 mei – Mijn wilde kat in de Volkskrant
30 april – 1 mei, pardon, 7 mei
24 april - As Long as the Grass Shall Grow
15 april – Klinkende munt
4 april – Over bloemetjes, maar vooral over bijtjes
26 maart - Reizen naar Lesvos
15 maart – Carnaval
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - Now Chapels
25 februari - De mooiste voorjaarsbloem
17 februari – Goudkoorts
9 februari - Ik heb er tabak van
28 januari - Chorta-la-di-dee
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - The wetlands
8 januari - Kerkengezang
3 januari - O, dennenboom!
2012
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - Love Ikona
14 december - Ik wil een hooimadam!
9 december - Regen, paddenstoelen en kerstmenu
4 december - De Wilde Jacht op Sinterklaas
Katten- en hondenblues
EFTALOU ART GALLERY ONLINE - The roots
5 november – Weerpraatje
28 oktober - Hoera, de Turken komen!
14 oktober – Het laatste eiland
9 oktober: Geen windmolenpark in een geopark
28 september – Krekel-stormloop
19 september – De vloek van Lucifer
5 september - Lesvos: het engeleneiland?
27 augustus - Het retsina lied
Vijg en Vuur
Trendy Griekenland
IJskoud
Dromen tijdens een hittegolf
De rijken van Griekenland
Tour de Lesvos
Don QuiLesvos in gevecht met de windmolens
Net niet Grieks
Het spirituele Lesvos
Zeegras
Lesvos: een wespennest!
De bijen- en vogeltjesdans
Ontdek onbekend Lesvos
Net Niet Grieks
Marktrevolutie
28 februari – Archipelagos
Voor een vriendin
Van Piraat tot Prins
Champignons gevuld met mariadistel
Vurige torens
Eiland te huur!
Wintergroentenblues
Molyvos in het donker
3 januari - O, dennenboom!
2011
Καλα Χρονια
Even de olijven oogsten
Suikergoed en marsepein
Schatkaarten
Zeg, ken jij de mosselman?
Creatief met brandhout
Laat het water maar vallen
Sardische noten
De goeie oude tijd
Krokodillen op Lesvos
Regen
Notenblues
De uittocht
Parels uit de zee
Vechten tegen demonen
Griekse grappa
De Griekse moesson
De wonderlijke wereld van Maria
Zangles
Kunst om van te snoepen
Brandgevaar
Dance the night away
Griekenland
Vakantie
Verrassend afval
Orchideeënjacht
Bonen Blues
Wijnroutes op Lesvos
De schatten van Megali Limni
Tulpen uit het oosten
De Troon van Potamon
Ezelinnenmelkkaas
A farewell to Tony
Oh oh, een haai!
Straaleiland
Help, ze vreten het eiland op!
Vliegeren en gegrilde schelpdieren
Tussen hoop en Hades
De ufo's zijn geland!
Dracula eiland!
Strooilichtezels & vossenballenijs
Bier
Presidentiële foutjes
Molyvos
Lang leve de winterzon
Robbeneiland
2010
Strooilichtezels & Vossenballenijs
Thuisblijfweek
Olijvenbeat
Sint Belastingdienst
Zullen we de winter maar overslaan?
Keizerlijke paddenstoelen
Kiest u maar
In memoriam: Adonis
Waar zette Eva haar tanden in?
Send me a postcard, darling
De Grieks-Chinese connectie
Hoor, de wind waait door de molens
Crisistijd
Eten als cultureel erfgoed
Appeltjes van Lesvos
In de maneschijn
Karankiozis, de weerman
Vallende sterren en verborgen Maria’s
Wie houdt er van sardientjes?
De Robinson Crusoë van Molyvos
Kaas
Het orakel van Lesvos
Toen de pijnbomen nog een gezicht hadden
Tok tok, wie klopt daar?
Hallo, waar is mijn strand?!
Een domme man houdt zijn mond
Russische Amazonen
Kappari
Een nieuw Parthenon
Wandelparadijs
De zee stijgt
Waterval te koop
Stofwolken en stakingen
Over planten die legers kunnen neermaaien
Touwtje springen met vossenballenijs
IJzer en beton
Een bordje lekkere, giftige chorta
Brief aan de burgemeester van Molyvos
De wereld beeft
Het wonder van een crisis
Overgeleverd aan de weergoden
Geen Valentijn op Lesvos
Stin ygeia mas
Boerenwijsheid
Ataraxia
Badderen
Het zout in de pap
Archeologisch hergebruik
2009
Kali Chronia!
Kerstgeschipper
De val van de muren
Griepgepiep
Olijvenmenuet
Paddestoelenalarm
De wonderlijke wereld van bloedende iconen
Oorverdovende stilte
Welkom in de hel van Lesvos
Olijvenrapsodie
Scharrelslakken
Kalo Ftinoporo
Bericht vanuit de Lesvosse heide
Wat kleine veranderingen
Mijn Griekse bruiloft & doop
Berichten uit het Lesvosse Oerwoud
Ramkraak
Grenzeloos Europa
Bijbelse catastrofe
S'agapo
Waterrijk
Lopi (Wolfgang Lopau 1938 - 2009)
Krasse krasi
Hondsdagen
Volksgericht
Even buurten
Who pays the ferryman?
Lekker zout
Onder de moerbeiboom
Waar is de koningin?!
Creatief met baksteen
Het geheim van het Ikarische leven
Hoge Hakken Verboden
De zeemeermin van Sykaminia
Red Griekenland
Doping
Schapenterreur
Verborgen schatten
Puinhoop Petra
Ganzenborden met orchideeën
Prasino
Geflambeerde flamingo
Helikopter
Carnaval
Wind of Change
Vrochi (regen)
Gouden appels
Winterkost
Boerenbedrog
Griep
Burenruzie
Klussen
2008
Witte nakerst
Kerstgedachte
Naamdag
Revolutie
Olijvenblues
Boos!
Lesvos Online voor de kerst
Herfstkleuren
Stem op Lesvos!
Nee-Dag
Daar bij die molen
Trieste records
Strooilicht ezels
De Vatopedi Code
Vluchtelingenstroom
Griezelen
Demeters tranen
Word wakker!
Grieks tafelen voor gevorderden
E-mails voor Maria en kerken van Lesvos
Zomerhits
Grieks tafelen voor beginners
Waar is de brand?
Zero Nero
Ra, ra, wat zie ik?
Toeristen-, Wilde, Huis- en Allochtone Katten
Haastige spoed is zelden goed
Geld doet de wereld draaien
Zee- en frituurreizen
Griekenland geschokt
Met andere ogen
Cavo Gavathas
Welkom in Europa!
Bezoek van een ex-prinses
Lesvians tegen lesviennes
De dorpsomroeper
Tulpen uit Lesvos
Onder de Sahara
Het regent...
Zondigen in de vastentijd
Rhodos
Stille protesten
Schone maandag
Roteiland
Anaxos
Sneeuwgrens
Het sprookje van Lesvos
De dood van de bisschop
In de sporen van Sappho
Alkionides dagen
Landje Pik
Kruisgooien
Trieste balans
2007
De beste wensen
Kerstbellen
Griekse beelden
Olijfje
Vluchten voor je leven
Ouzioterie
In een groen, groen, groen, groen, ouzo, ouzoland...
Foutje!
"Goddelijk huishouden"
Een handjevol geld
Monumentale platanen
Het geheime Sigri
Den xero
Klimaatneutraal vliegen
Stil leed
I cry for you, Greece
Het Friesland-gevoel
Twisten onder de zon
Vuur en water
Een broodje kroket, graag!
Gegrilde waterbom
Egeïsch gerommel
De Zeven Wonderen van Lesvos
Niet doen!
Verhitte beestjes
Jamboel
Cultuurbarbaren
Grenzen
O Keiros
Broodnijd
Hondenleven
Waterballet
Dag van de Albanezen
Bankzaken
Verdwalen met de Andersons
Dionysos
Kane hamam
Delphinia
Waterhuishouding
Lege rivieren
Blaasop
Alkionides Dagen
Whisky on the run
Sex on the island
Frappelia
Poezencijfers
Terug!
Nieuwejaars Nieuwtjes
2006
De beste wensen
Heilige Klaassen
Lente in december
'Ik vertrek'
Je hebt van die dagen...
Paddestoelenkoorts
Honden- en kattenbellen
Vluchten
De nieuwe burgemeester
Chimonas
Verkiezingskoorts
Vriendjespolitiek
Huisje, boompje, beestje
Zo rijk als Croesos
Het keuken-ABC van Lesvos 2 (Κ, Λ, Μ)
Vijgenkoorts
Vallende sterren
Verkoelende koffie
Hoogseizoen
Water
De ondergang van Anatolie
Klaagwind
Mythen
Het Keuken-ABC uit Lesvos 1
VOOR DICKIE
Helden
Nimfenmuziek
Keukenmeidenpraatjes
Keukenmeidentranen
Griezelen
Monsterlijk
Reclame
Kalo
Griekenland op z'n paasbest
Ken uw klassiekers
Flower power
Liederen van Lesvos
In de wolken
Toerisme
Groenvoer
Kathari Devtera
Vogels en dolfijnen
Mini lente
De Molyvosse Weg
Hüzün
IJs en weder dienende
De Grote Kou Kais
Op naar Afrika!
Eten!
Heimwee
2005
Gelukkig Nieuwjaar
Moord en doodslag
Tulpen uit Amsterdam
Agios Nicolaos
De zondvloed
De Huiskamer van de Burgemeester
Verdwalen op Lesvos
Overal poezen
Hoppa!
Rare Grieken!
Nieuws in het kort
Zie, de pelikanen vallen
Tzeli Katzidimitriou
Peepshow
Vissen en slakken met ballen
Daar komen de vissers
Bruiloft
Bezoek
Vijgen
Hemelse drukte
Aanvullingen op 'Hoe en wat in het Grieks'
Cowboys in het zonnetje
Beestjes, beeeestjes
Zaterdagavond Blues
Caretteketet
O, eindeloze zomer...
Culinaria
De Kappertjes Route 2: Mini Karini
Griep Epidemie
Sushi, kardamo en vijgenijs
De kappertjes route
My Number One
Barbarossa van Lesvos
Vies en gevaarlijk
Paaslammeren
De grootste paashaas ter wereld
Sahara depressie
Leve de euro!
Boreas
Tupperware party's en asperges
Morgen is het weer lente
Lent
Een huis in Griekenland
Opschrijven graag!
Hemelwater
O pappas!
Kouououd!
Vossenjacht
Wie weet de weg in Molyvos?
Voer voor geologen
Voorbij die mooie feestdagen
Sappho
2004
Help, tomaten!
1017
10 oktober – Weg met de zomervakanties
-0001
IJskoud

De Griekse suite

Columns over het eiland Lesvos van Julie Smit, manager en oprichtster van Hotel-Boekenlust, met foto’s van fotograaf Jan van Lent.

Het keuken-ABC van Lesvos 2 (Κ, Λ, Μ)

 11 september 2006

Κ (kappa), staat voor een heleboel belangrijke gerechten en ingrediënten:

Καλαμαρι (Kalamari) is het lekkerst als je deze vers eet, en waar zijn ze niet verser dan op een Grieks eiland waar de weg van de eenmaal gevangen inktvis naar de maag zo kort is, dat hij bij sommige restaurants haast van zee meteen op je bord terechtkomt. In de winter zijn de Καλαμαρια altijd vers en niets gaat boven een wandeling in de sneeuw waarna je naar Skala Sykaminia gaat voor een glas ouzo en gefrituurde inktvis. Wat je niet vaak op de kaart aantreft, maar wat ik vorig jaar eind van het seizoen wel in Petri heb gegeten, is de gevulde kalamaria. Voor dit gerecht wordt de inktvis gevuld met een bijna zoete vulling van rijst, pijnboompitten en kruiden. Een goddelijke combinatie.

 

B89. Lesvosche kalveren.jpg
μοσχαρια.

 

Καππαρη (Kappari) is de plant die ze op het eiland een beetje vergeten zijn. Sommige bewoners van Lesvos weten zelfs niet dat ze overal hier op het eiland groeien, vooral in en rondom Gavathas, maar ook beneden het kasteel van Molyvos en zelfs gewoon naast de supermarkt van Timolis. Van alle restaurants die ik hier ken serveert alleen Niki in Anaxos kappertjes bij een salade. Toen ik vroeg of ze deze zelf hadden ingemaakt, bleken ze van hun zoon afkomstig te zijn. Uit Oostenrijk. Nog steeds twijfel ik of er wel kappertjes groeien in Oostenrijk...

Καρυδι (Karidi) zijn walnoten waarmee ze het mierzoete μπακλαβας (baklavas) maken. In de vrouwencoöperaties maken ze er ook een soort marsepein van. In elke grote plaats op het eiland vind je zo'n vrouwencoöperatie. Daar wordt door de dorpsvrouwen het tijdrovende ambachtelijke werk gedaan zoals amandelen en walnoten pellen en hakken, fruit inmaken of verse pasta met de handen rollen. Naast de inmaakproducten maken ze overheerlijke koekjes volgens grootmoeders recept, zoals in Anemotia, waarin ook amandelen of walnoten worden verwerkt.

Κεφτεδες (Keftedes) zijn Griekse gehaktballetjes. Het geheim van de overheerlijke keftedes van restaurant Perikles is dat er een hele plons ouzo in gaat, naast de verse kruiden uit eigen tuin.

Κυδωνια (Kidonia) zijn de grillige kweeperen, die overal op het eiland groeien. Ze zijn eind oktober rijp, maar ze blijven keihard. Van onder andere kidonia maken ze in de vrouwencoöperaties koetalia gliko. Dat is in suiker ingemaakt fruit zoals vijgen en pistachenootjes, of groenten zoals tomaten en pompoen. Deze 'zoete lepels' worden bij de koffie geserveerd, speciaal als men voor het eerst bij Grieken thuis op bezoek komt. Ook heel lekker is het om de kweepeer in aluminiumfolie te wikkelen en hem dan in de hete as van een vuurtje gaar te laten stoven. Hij smaakt dan enigszins als een gestoofde appel.

Κολοκυθακι (Kolokithaki) is een heel groot woord voor een heel simpele groente: courgette. Kleine courgettes worden in hun geheel gekookt en opgediend met olijfolie en wat citroensap. Een ander populair gerecht zijn de gefrituurde schijfjes courgette, κολοκυθακια τηγανητες (kolokithakia tiganitès). Het probleem begint wanneer je courgetteballetjes wil bestellen, of een Griekse variant van quiches met kolokithaki: κολοκυθακικεφτεδες (kolokithakikeftedes) en κολοκυθωμπουρηκι (kolokithoboereki).

Κουνουπιδι (Koenoepidi) lijkt misschien niet een echte Griekse groente, maar vooral in de winter is er altijd wel bloemkool te vinden in de winkels en in de restaurants. De bloemkool wordt gekookt opgediend, zonder saus. Met deze groente is het de kunst om het woord niet te verwisselen met dat voor een mug: κουνουπι (koenoepi).

De Κ (kappa) is ook van κοτοπουλο (kotopoelo), kip, die bijzonder smakelijk is hier op het eiland. De meeste kippen (κοτες) hebben hier forse tuinen om in rond te banjeren. Het zijn scharrelkippen, echter zonder label, want een kip uit legbatterijen is hier een relatief onbekend begrip.

Tenslotte zijn er κρεμμυδια (kremmidia), uien, die een belangrijk ingrediënt van de Griekse keuken vormen. Zomers vind je dun gesneden rode uien in de salades, ze worden verwerkt in diverse gerechten en het belangrijkste gerecht met uien is στιφαδο (stifado), een stoofschotel met vlees waarbij een heleboel uien in hun geheel worden meegekookt.

De Λ van lambda is de beginletter van een van de specialiteiten van het eiland: λουλουδια (loeloedia). Eens toen ik aan Grieken op Chios vertelde dat ik op Lesvos λουλουδια had gegeten, lachten ze me vierkant uit: λουλουδι is Grieks voor bloem. Als je dit in een restaurant bestelt, dan krijg je courgettebloemen en geen rozen of andere bloemen. Dus je hoeft niet ook nog eens het woord Κολοκυθακι te leren uitspreken: Κολοκυθακιλουλουδια (kolokithakiloedoedia). Zo, dat is een mond vol voor gevulde courgettebloemen die ze of gefrituurd en gevuld met feta serveren, of gekookt en gevuld met rijst en een kruidenmengsel. Deze rijst is zo'n beetje dezelfde als die waarmee men de ντολμαδες (dolmades) oftewel gevulde wijnbladeren vult. Daar is nog een variatie op: λαχανοντολμαδες (lachanodolmades) oftewel gevulde koolbladeren. Een zeer smakelijke winterspecialiteit van lachano, kool.

De Μ, mi, is van μελιτζανα (melitzana) én μουσακας (mousakas), een van de populairste Griekse gerechten uit de oven waarbij aubergineplakken gestapeld worden met ertussen kaassaus, tomatensaus en gehakt. Vaak wordt er geklaagd dat de mousakas verdronken wordt in de olie. Dat komt omdat aubergines bakken in de olie een kunst op zich is. De mousakas van restaurant Anatoli in Eftalou is onovertroffen. Een ander gerecht dat je vaak tegenkomt is μελιτζανα σαλατα (melitzana salata): aubergine salade, gemaakt van geprakte aubergine met kruiden.

De Μ is ook van μοσχαρι (mosgari), een kalf. Misschien weet niet iedereen dat, maar er bestaat een levendige koeienstapel op het eiland. Agia Paraskevi is het centrum van de vleesindustrie, waar je in de bescheiden hoofdstraat wel tien slagers aantreft. Alleen snijden de Grieken het vlees een beetje anders dan thuis, zodat je nooit weet wat je moet bestellen. Een veelgemaakte fout is om een μπιφτεκι (bifteki) te vragen en dan denken dat je een mals stuk biefstuk krijgt. Helaas, een μπιφτεκι is een mager stukje vlees dat de Grieken altijd te lang bakken. Dan kun je beter een koteletje nemen, μπριζολα (brizola), wat van het varken komt. Het lekkerst is bij de slager om een μπριζολα απο το μοσχαρι (brizola apo to mosgari) te vragen. Bij een goeie slager komt dat een eind in de buurt van een entrecôte.

Tenslotte heb je hier ook nog μυδια (midia). Dat zijn mosselen die uit de Baai van Kaloni en Gera komen. Langs deze baaien kun je ook de reusachtige kammossels vinden. Alleen de schelpen, de dieren die erin leven zijn beschermd. Niet dat een Griek zich daar snel iets van aantrekt, maar ik heb ze nog nooit mogen proeven. Rond de twee baaien worden mosselen ook wel samen met andere schelpdieren geserveerd: venusschelpen en st. jakobschelpen. Voor de echte smulpapen: het net verbouwde restaurant in Achladeri gaat door voor het beste visrestaurant van het eiland, dat naast schelpdieren onder andere αχινος (aginos), zee-egels, serveert. Maar ook aan de andere kant van de baai van Kaloni, in Parakila, ligt een aantal restaurants waar je je buik rond kunt eten met zeer smakelijke schelpdieren. Het spreekt vanzelf dat deze schelpdieren het lekkerst smaken met een goed glas ouzo.

 

Strooilichtezels & Vossenballenijs:

BOULEVARD NIEUWS
UIT LESVOS:
 
English:
smitaki.blogspot.com
Deutsch:
www.lesvos-web.com