Peer Engels - Tinnen Schreew

"Nederlandse roman over vader en zoon." 
tinnenschreeuw.gif

Peer Engels - Tinnen Schreew

De ondergang van een middenstander

Kinderen worden groot, en zo ook de jongste telg uit een middenstandsfamilie ergens in Limburg. Pa heeft een supermarktje en zwaait thuis met de skepter. Moeder heeft niet veel meer in te brengen dan het eten. De oudste broer, Mark, of Harko zoals hij zelf wil heten, brengt met de dag meer in. Hij veroorzaakt lallende discussies en verpest de sfeer. Het kind, de jongste van de twee broertjes, vroeger door zijn vader 'Gijsje, mijn meisje' genoemd, begrijpt niet alles wat speelt tussen Broer en Pa.

Het Kind heeft zijn eigen wereld en gaat op onderzoek uit. Het liefst naar verboden terrein en dat is in dit geval de zolder, waar Vader een tafel vol tinnen soldaatjes heeft staan, waarmee hij veldslagen naspeelt.

Het Kind ontdekt dat vader niet alleen met zijn tinnen soldaatjes speelt. Door een kier in de deur ziet hij dat Dorien, een simpel meisje dat eens in de week met het huishouden komt helpen, wel toegang tot de verboden kamer heeft.
En zo leert het Kind van zijn broer en van zijn vader wat het verdere leven in petto kan hebben...

'Tinnen schreeuw' speelt in een oer-Nederlands gezin, waar de vader het hoogste woord heeft, maar waar de puberende oudste zoon zich steeds meer tegen verzet. Het gezinsleven gaat lijden onder zinloze discussies waarbij de oudste zoon zich onder de vadermacht uit probeert te werken. Als kleiner kind kun je alleen maar machteloos toekijken en je afvragen waar het allemaal over gaat. Wat dat betreft is 'Tinnen schreeuw' een prima portret van een doorsnee Nederlands gezin uit de jaren 60, 70.

Peer Engels probeert zijn verhaal wat hilariteit mee te geven en swingt af en toe behoorlijk uit met zijn woorden. Het verhaal over het Kind dat zijn vader gaat pesten met de 'tinpest' is een prachtig gegeven. Maar de wereld die hij heeft gecreëerd voor het Kind, de ik-verteller, is niet altijd helemaal te volgen. De vaak bombastische taal wil het lezen wel eens stroever laten verlopen dan nodig is. Vanuit de wereld van het kind zijn de grote-mensen verhalen niet altijd te volgen, ook voor de lezer is het vaak lastig te begrijpen wat er gebeurt.

'Tinnen schreeuw' is dan ook meer het verhaal over de vader. Als een echte middenstander let hij op ieder dubbeltje en begrijpt hij niets van de wereld om hem heen, die in steeds hogere versnellingen aan het veranderen raakt. Zijn machtspositie als huisvader, als middenstander met aanzien én als toeziend commandant over zijn tinnen soldaten wordt steeds meer ondermijnd. En wel door zijn eigen kinderen en zijn collega's middenstanders.

'Tinnen schreeuw' is net geen Limburgse Avonden geworden, hoewel die benauwde sfeer vaak genoeg in de huiskamer zweeft. Het Kind is dan ook nog lang niet zo oud als Frits Egters, maar grijpt wel naar dezelfde thema's: verveling, ouders, seksualiteit. Gijsje heeft ook wat meer lef in zijn donder: hij probeert op zijn manier zijn vader onderuit te halen. En zo ontstaat de 'tinpest'. En is de 'Tinnen schreeuw' ontstaan. Een redelijk boek, dat iets vlotter geschreven had mogen worden.

PEER ENGELS - TINNEN SCHREEUW, TIC, 2007

Leeslinks:
Gerard Van 't Reve - De avonden

« Terug

bol

Bestel
Peer Engels - Tinnen Schreew
via de internet boekhandel bol