Rosario Ferré - Excentrieke kringen

"Latijns-Amerikaanse familieroman." 
kringen.jpg

Rosario Ferré - Excentrieke kringen

PUERTO-RICAANSE STAMBOOM

Elvira Vernet is de nakomeling van 2 grote Puerto Ricaanse families: de Vernets en de Santillanas. Het boek begint met de familie Vernet, een oude Puerto Ricaanse familie met aanzien, die vooral rijk werden met de suikerrietplantages. Aan deze (moeders) zijde had Elvira 4 tantes en één oom. Wanneer de hoogtijdagen van de suikerrietteelt voorbij zijn en de familie moet beslissen om de plantages te verkopen komt er onenigheid in de familie. Ook de opkomst van het socialisme speelt hierin een rol.
De familie Vernet daarentegen is in één generatie rijk geworden door de cementfabrieken. Elvira's vader had drie broers en 2 zusters en was zeer actief in de politiek. Het boek vertelt de verhalen van deze 2 families, over de ouders en ooms en tantes van Elvira. Tegelijkertijd krijgen we een overzicht van een eeuw geschiedenis van het eiland Puorto Rico, dat deel uitmaakt van de Verenigde Staten.
Rosario Ferré, op en top Puerto Ricaanse, genoot universitaire studies in Amerika, maar studeerde af op de Universiteit van Puerto Rico, waar ze haar literaire carrière begon met de oprichting van een literair blad, Zona, waarin zowel nieuwe als revolutionaire schrijvers in konden publiceren. Behalve artikelen, publiceerde Ferré voornamelijk korte verhalen en kinderboeken. Hoofdthema in al deze boeken is kritiek op de traditionele rol van de vrouw in de Puerto Ricaanse maatschappij en het kapitalisme. Haar eerste in Engels vertaalde roman 'The House on the lagoon' was in 1995 genomineerd voor de National Book Award. Verdere publicaties in het Engels van haar hand zijn: 'The youngest Doll' en 'Sweet as Diamond Dust'. Excentrieke kringen is de vertaling van de collectie korte verhalen 'Vecindarios excéntricos'.
Juist omdat het boek eigenlijk een opeenstapeling van korte verhalen is, is de geschiedenis meer het opdreunen van de familie-stamboom. Alle ingrediënten zijn er voor een boek als 'honderd jaar Eenzaamheid' (zie García Márquez), maar worden helaas niet benut. En de Zuid-Amerikaanse schrijfflair ontbreekt in haar vertelstijl.
Soms wordt het boek opgefleurd met een grappige gebeurtenis, maar het merendeel is droog en wordt op den duur saai. Van spanning is geen sprake, alleen van historische feiten en familiale avontuurtjes. Voor wie in Puerto Rico is geïnteresseerd geeft dit boek een mooie blik op de geschiedenis van dit zonnige eiland. Voor wie van korte verhalen houdt, is dit prachtig uitgegeven boek ook leuk, tenslotte zitten er een paar excentriekelingen in de familie. Maar voor de echte spanning- en verhaalzoekers kan dit boek als reserve-literatuur in de kast gelegd worden.

Rosario Ferré - Excentrieke Kringen, De Geus 2000

Boekenlinks: De ultieme Zuid-Amerikaanse familie saga:
Sandra Cisneros - Een huis van caramel

Gabriel García Márquez - Honderd jaar eenzaamheid
en het al bijna even bekende en mooie boek:
Isabel Allende - Het huis met de geesten
Hilarisch familie-avontuur uit Chili:
José Donoso - Het landhuis

« Terug

bol

Bestel
Rosario Ferré - Excentrieke kringen
via de internet boekhandel bol