Susan Elderink - Bergen van chocola

"Snoeproman uit de Amerikaanse woestijn." 
bergenchocola.gif

Susan Elderink - Bergen van chocola

IJskoude verrassing in een hete woestijn

Theobald Moon is na de dood van zijn moeder in Engeland naar de Amerikaanse woestijn van Arizona verhuisd. Door middel van boeken waaronder 'Overleven in de woestijn' zet hij er zijn nieuwe leven op, geholpen door zijn grote steun en toeverlaat, Jersey. Hij legt een prachtige cactus-tuin aan en probeert zo goed mogelijk zijn dochtertje Josephine op te voeden.
Josephine krijgt naarmate ze ouder wordt steeds meer het gevoel dat haar vader, een eccentrieke volumineuze snoepkous, meer weet dan hij altijd zegt, zeker omtrent het onderwerp van haar moeder.
Eva, een Slowaakse die in een schoenenfabriek in Slowakije werkt, wordt op een dag verliefd op een ijscoman, die midden in de winter aan de fabrieksdeur verschijnt. Ze vlucht met hem en zijn ijsco-auto het land uit.

De temperaturen wisselen elkaar heftig af in dit boek: van levensbedreigende hittes in de woestijn tot ijskoude diepvrieskisten, van een kleurrijk leven tussen de cactussen tot een zwaar somber leven in Slowakije. Toch raken deze temperatuurslijnen elkaar en vloeit er zelfs een spannend verhaal uit.
Het verhaal wordt verteld vanuit Theobald, wanneer hij net aankomt in de woestijn, vanuit Josephine die over haar jeugd vertelt en vanuit Eva, het Slowaakse verhaal.
Het verhaal is leuk en soms wel kluchtig, vooral het verhaal van Theobald met Josephine, omdat Theobald een zeer eccentriek karakter heeft: een grote uitdijende snoepkous, die zich hult in enorme witte gewaden, wereldvreemd en dom-achtig aandoend, een grote luiwammes met twee linker handen.
Jersey daarentegen is de man met het verstand die alle klusjes opknapt. Zonder hem zouden Josephine en Theobald niet kunnen overleven.
Josephine is een meisje dat naarmate ze ouder wordt, steeds meer vragen heeft over o.a. haar moeder en leert dat het vreemde gedrag van haar vader niet helemaal normaal is en waartegen ze zich dan ook gaat verzetten.
De gemeenschappelijke factor tussen de woestijn en Slowakije is het ijsmaken en -eten. Terwijl Theobald uitmunt in het verzinnen van de meest waanzinnige smaken, is het Tibor, de ijscoman, die de kunst van ijsmaken het beste verstaat.
Toch is het verhaal van Eva en haar 'liefde' wat gewoner. Hoewel Tibor een mysterieuze waas over zijn persoonlijkheid heeft, is dit verhaal iets lauwer dan die van het uitbundige leven in de woestijn.
Helaas is Elderkins stijl ook een beetje temperamentloos. Het hangt soms tegen een kinderlijk niveau aan. Ze weet geen passie in haar woorden te leggen.
Maar het verhaal weet die passie wel een beetje over te brengen. Het boek wordt, zeker tegen het einde aan, spannend. De vraag waar de lijnen van alle hoofdpersonen elkaar gaan raken, is al aanwezig vanaf het begin van het boek. Maar hoe dat gebeurt, daarvoor moet je je in deze 'Bergen van Chocola' storten. Een onderhoudend boek, zeker voor snoep-liefhebbers.

 

SUSAN ELDERKIN - BERGEN VAN CHOCOLA, Anthos, 2000

« Terug

bol

Bestel
Susan Elderink - Bergen van chocola
via de internet boekhandel bol