John Burnham Schwartz - Claire

"Een hartverscheurende Amerikaanse liefdesgeschiedenis." 
902340288X.gif

John Burnham Schwartz - Claire

Een liefde zonder 'rozengeur en maneschijn'

Julian Rose studeert in Boston politicologie en wanneer hij op weg naar een hoogleraar moet schuilen voor een hoosbui in een portiek van het Fogg Art Museum, ontmoet hij daar een meisje onder een gele paraplu: Claire Marvel.
Claire studeert kunstgeschiedenis en is vooral geïnteresseerd in de pre Rafaëlitische schilders, met name Burne-Jones.
Het is op dezelfde dag dat Carl Davies, de republikaanse hoogleraar met briljante reputatie, Julian voorstelt zijn assistent te worden. Hij zal hem dan ook begeleiden bij zijn dissertatie over waarom de progressieve partij is verdwenen.
Het is een bepalende dag in het leven van Julian. Zowel Carl als Claire zullen op een en dezelfde dag weer uit zijn leven verdwijnen, hoewel Claire nooit ver uit zijn gedachten zal zijn. Hij zal trouwen met Laura en gaan lesgeven in New York. Hij zal tweemaal een reis naar Fankrijk maken, uit liefde.

Mooie roman over een grote liefde. Niet al te veel romantische scènes, want het lijkt alsof de liefde vanaf het begin al gedoemd is daar niet te zijn. De twee hoofdpersonen, Julian en Claire, durven hun gevoelens nooit direct uit te spreken, waardoor de een de ander niet aandurft, of de een de ander pijn doet.
Het is vooral Julian die zich te bescheiden opstelt, wat hem veel verdriet zal opleveren. Aarzelen een liefde achterna te lopen, aarzelen liefde te accepteren. Claire sprankelt van levenslust, maar ook zij durft deze plotselinge liefde nog geen plek in haar leven te geven.
Haar vader ligt op sterven en vraagt haar naar Frankrijk te gaan. Dat is de enige keer dat Claire met heel haar hart voor Julian kiest en het zal de langste tijd zijn dat ze samen en gelukkig zijn.
Het verhaal wordt vanuit Julian geschreven en geeft een pakkend portret van een levensloop die beïnvloed kan worden door een grote liefde, ook al heeft die liefde nauwelijks gebloeid. Wie kent niet die herinneringen die een leven lang pijn zullen doen omdat de toendertijd veelbelovende liefde teloor is gegaan? Herinneringen die zullen worden gekoesterd, of die ver weg zullen worden gestopt. Liefdesverdriet...
En wie zal niet twijfelen aan de loop die het lot heeft genomen? Vooral Julian ziet duidelijk in dat hij verkeerd heeft gehandeld. Niet doortastend genoeg, onvoldoende zelfvertrouwen. En dat zal hem deze liefde kosten.
Het is een mooi geschreven roman die inzicht geeft in alle hartverscheurende gevoelens rond een liefde, behalve de zoete ervaring van de liefde zelf.
John Burnham Schwartz haalde geen negatieve pers met zijn al eerder verschenen romans 'Bicycle Days' (Een zomer in Japan, 1989) en 'Reservation Road'. Dit laatste boek gaat ook over een gebeurtenis die een leven kan beïnvloeden: een ongeluk met dodelijke afloop. Werk van Burnham Schwartz werd al eerder gepubliceerd in de New York Times, de Boston Globe en in Vogue. Met zijn nieuwste roman 'Claire' heeft hij bewezen dat liefde niet alleen 'rozengeur en manenschijn' is. Dat de liefde niet zomaar komt aangewaaid. Een gevoel waarvoor gevochten moet worden, alvorens het te koesteren.

JOHN BURNHAM SCHWARTZ - CLAIRE (Claire Marcel, vert. Guus Houtzager) Cargo, 2002

Leeslinks
Een oud klassiek verhaal over de liefde:
William Shakespeare - Romeo en Julliet
Een wat modernere liefdesgeschiedenis:
Erich Segal - Lovestory
Andere verhalen over de liefde:
Silvia Arazi - De zanglerares
Louis de Bernières - Kapitein Corelli's Mandoline
Laura Esquivel - De liefde van Don Júbilo
Fouad Laroui - Judith en Jamal
Ulrikka Strandbygaard - Labyrinth der liefde
Kristin Valla - Muskaat

« Terug

bol

Bestel
John Burnham Schwartz - Claire
via de internet boekhandel bol