Pieter Gaudesaboos - 1 2 3 Piano

"Foto's, teksten, voorwerpen, tekeningen... om een verhaal te vertellen." 
123piano.gif

Pieter Gaudesaboos - 1 2 3 Piano

1 2 3 Piano is een uitdaging, geen evident boek. Je moet je verdiepen, erin op ontdekking gaan. Dit boek is één spel op zich. Maar dan voor iets oudere kinderen. De titel is trouwens een groepsspel dat vaak op speelplaatsen van scholen wordt gespeeld. Pieter Gaudesaboos publiceerde al eerder dit soort originele fotoboeken (Roodlapje, Negen schijfjes banaan, Hoe oma plots verdween). Zijn stijl is heel apart, en toch herkenbaar. Hij maakt collages van foto's, handgeschreven teksten, voorwerpen, tekeningen... om een verhaal te vertellen. En daarbij duikt hij graag in (zijn eigen?) verleden: oud speelgoed, prints, behangpapiertjes, foto's, meubels en zelfs in zijn keuze van lettertype keert hij terug.
Een bijzonder kijk- en speelboek dat elke maand van het jaar aandoet. Die maanden beginnen allemaal met een foto-verhaal. Daarnaast zijn er allerlei 'spelletjes': de grote dieren imitatie show, zoekplaten, tips voor 1 aprilgrappen, aanwijsspelletjes en tips voor spelletjes buiten onder de noemer 'Pret en verzet'. Oud speelgoed duikt op alle pagina's op, is de basis van mini verhalen binnenin het grote verhaal. Een zo'n mini-verhaal is de fotostrip 'Zomaar een dag' over de 'avonturen' van een bij. Leuke verwijzing naar eerder werk van Gaudesaboos zit er ook in: Negen schijfjes banaan ­ op zoek naar een plekje onder de zon (ipv ­ op zoek naar een plekje om te slapen) met dezelfde schijfjes banaan in de hoofdrol. Het blijft trouwens nog steeds een mysterie hoe die schijfjes zich onzichtbaar 'bewegen' op de foto's.
Verhalen grijpen steeds terug naar andere scènes die eerder aan bod kwamen in het boek, je kan als lezer enorm veel linken, motieven en thema's ontdekken. Speels, gevarieerd en vindingrijk. Spelen met dit boek is gewoon supertof!

12 3 Piano
Vanaf 6 jaar
Tekst en illustraties: Pieter Gaudesaboos
Lannoo, 2005

I.D.

« Terug