Emilio Calderón - De kaart van God

"Spaanse roman over intriges rond een mythische kaart tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rome." 
god.gif

Emilio Calderón - De kaart van God

Liefde ten tijden van oorlog

Spaanse roman over intriges rond een mythische kaart tijdens de Tweede Wereldoorlog in Rome.

Sinds het grote succes van 'De schaduw van de wind' van Carlos Luis Zafón, lijken de Spaanse schrijvers opeens een nieuwe weg gevonden te hebben: literaire thrillers die zich afspelen rond een mysterieus boek of schrijver. Ook de debuutroman van Emilio Calderón lijkt op het eerste gezicht te gaan spelen rond de mysteriën van een boek waarin vermelding wordt gemaakt van een 'Kaart van God'.

Het verhaal speelt in Italië, waar de Spaanse architect José María Hurtado studeerde en woonde in de Spaanse Academie te Rome. Toen de burgeroorlog uitbrak in Spanje, vulde de Spaanse Academie zich naast de daar al wonende academici met vluchtelingen. Zo ontmoette José Montse, de dochter van een pro-fascistische Spanjaard, die het vaderland was ontvlucht, bang dat de communisten daar aan de macht zouden komen.

Wanneer dankzij de oorlog de voedselvoorraden en het geld slinken, besluit de Spaanse Academie tot de verkoop van enkele boeken uit zijn bibliotheek. Gezien Montse de bibliothecaresse is, mag Montse wat boeken uitzoeken. José begeleidt haar naar een antiquariaat, waarvan de eigenaar meteen een zeldzaam boek uit de stapel haalt. Hij weet er een koper voor.

De koper is de jonge en knappe prins Junio Valerio Cima Vivarini en vanaf het moment dat José en Montse deze goed geklede dandy ontmoeten, neemt het leven van José een andere wending.

Niet alleen wordt Montse verliefd op Junio, José wordt ook benaderd door een verzetsbeweging om de fascistische Junio te volgen. Junio heeft veel contacten in hoge kringen, waaronder Himmler, en hij wordt ervan verdacht de 'Kaart van God' te hebben gestolen uit de bibliotheek van het Vaticaan.

Voordat je het weet, zit je midden in een soort spionage roman, waarin je net als José twijfelt aan wie aan de goede kant staat. Want 'De kaart van God' is een ingenieus verhaal over complotten en verzetsmensen die vechten tegen het kwaad en het fascisme.

Voor zijn gefantaseerde verhaal over José gebruikt Calderón niet alleen 'De kaart van God', genoemd naar de (bestaande) mysterieuze stenen plaat van nog niet achterhaalde ouderdom, die in de Russische republiek Bachkirie werd gevonden, maar ook historische karakters zoals de directeur van de Spaanse Academie José Olarra, de Vaticaanse spionnen Nicolás Estorzi en Taras Borodajkewycz, en diverse SS'ers en kopstukken van het nazieregime van Hitler.

Dit geeft het verhaal nog meer spanning en diepte. De bezetting van Rome door de Duitsers, de bombardementen, zowel op Rome als op Berlijn, de vergeldingsacties van de Duitsers en de voortgang en afloop van de Spaanse burgeroorlog, het zijn allemaal historische gebeurtenissen die in het verhaal meespelen.

Emilio Calderón is een goede verteller, die vanaf het begin de spanning er goed inzet. Naast de spanning is er ook de romantiek. José's liefde voor Montse stuwt hem herhaaldelijk op naar heldendaden of stomme acties. En zo kan 'De kaart van God' makkelijk wedijveren met Carlos Luis Zafón's 'De schaduw van de wind'. Met ditmaal niet de stillistische beelden van Barcelona die Zafón zo mooi in zijn verhaal heeft opgenomen, maar onderhoudende beelden van het fraaie en fiere Rome en de Romeinen, die zich niet zo maar onder de voet lieten lopen.

EMILIO CALDERÓN - DE KAART VAN GOD (El Mapa del Creador, vert. Tineke Hillegers-Zijlmans en Frieda Kleinjan-van Braam), Mouria 2007

Leeslinks
Op zoek naar een schrijver in Barcelona:
Carlos Ruiz Zafón - De schaduw van de wind
Mythen rond oorlogen:
Ignacio Padilla - Amphitryon
Lawrence Norfolk - In de gedaante van een beer

Kopen bij BOL?De kaart van God<br>Calderon, E.
De kaart van God
Calderon, E.

 

« Terug

bol

Bestel
Emilio Calderón - De kaart van God
via de internet boekhandel bol