Luc Vandromme - Het oog van Maria Conceptión

"Belgische debuutroman over vrouw die toekomst en verleden in kan kijken." 
concepcion.jpg

Luc Vandromme - Het oog van Maria Conceptión

Van magisch-realisme naar de toekomst

Op de dag dat Maria Concepción geboren werd, kwam de eerste vlieg om haar hoofd vliegen. Elk jaar kwam daar eentje bij. Ook vanaf de eerste dag werd ze omgeven door haar viervoeters die haar haar hele leven niet meer zullen verlaten. Maar andere dierbare delen zullen haar wel moeten verlaten gedurende haar 90-jarig bestaan, beginnende met haar grote teen.
Wanneer ze ligt opgebaard voor de begrafenis praat ze met haar favoriete nichtje aan wie ze in het kort de familiegeschiedenis vertelt. Na de begrafenis wordt deze nicht benaderd door de notaris die haar 2 enveloppen geeft met een verrassende erfenis: de verhalen van mensen die ze consult gaf over hun toekomst. En een tweede envelop voor haar 18-jarige dochter Juanita.

Na het mooie verhaal hoe Maria Concepción's familie in België geraakte, dat meer op een magisch realistisch avontuur lijkt dan welk zich in België afspelend verhaal dan ook, volgen de kleine verhalen van de klanten van Maria Concepción, die je weer met de beide benen op de grond zetten: over onze maatschappij waar de wonderen de wereld uit lijken te zijn en die geregeerd wordt door hardheid, wreedheid en ongeluk. Maar langzaamaan sijpelt ook hier een andere factor in: Concepción voorziet niet alleen ziekte, dood en ongeluk in de toekomst, maar ook wetenschappelijke en natuurlijke doorbraken die in onze wereld revolutionaire gevolgen kunnen hebben.
Van een verhaal à la Isabel Allende naar een mozaïek van vertellingen die op het eerste gezicht het meest lijkt op korte items uit de Belgische tv serie 'Man bijt hond', naar verhalen die langzaam maar zeker steeds onheilspellender vormen gaan aannemen.
Hoewel je even moet wennen aan de overgang van Zuid-Amerikaans magisch realisme naar de ontnuchterende verhaaltjes over ogenschijnlijk normale mensen, zorgt de schrijver dat het verhaal rond komt en vormen de voorspellingen van Concepción toekomstperspectieven die je de rillingen over het lijf laten lopen.
Luc Vandromme is een Belgische beeldhouwer en schilder en tovert met deze debuutroman een scala aan nieuwe beelden voor onze wereld. Met veel fantasie smeedt hij van magie een toekomst die de wereld op zijn kop kan doen belanden.

LUC VANDROMME - HET OOG VAN MARIA CONCEPCIÓN, De Geus, 2002

Leeslinks
Nog meer toekomstvisies:
J. G. Ballard - Super-Cannes
Geen toekomst, maar wel met een vleugje magie:
Paul Mennes - Poes, poes, poes

Wanneer een wonder heeft plaatsgevonden:

David Guterson - Onze lieve vrouwe van het woud

 

 

 

« Terug