Guido Snel - Mr. Lugosi's butler

"Nederlandse roman over een Nederlandse tolk en een BosniĆ«r." 
lugosisbutler.gif

Guido Snel - Mr. Lugosi's butler

Een kilo paradijs, alstublieft

De man die op zijn motorkap belandde, had Dorn al eerder die morgen gezien. Toen hij bij het Joegoslaviëtribunaal moest tolken tijdens een rechtszitting waar de Kroatische legerofficier Stuka verdacht werd van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid, was Nermin uit Bosnië een van de getuigen.

Dorn, een Bosnische tolk uit Nederland, kan niet anders dan Nermin naar het vliegveld brengen. Waarna zijn verhaal hem niet meer loslaat en ze telefoonnummers uitwisselen. Na een tijdje belt Nermin hem met een voorstel, dat Dorn aanneemt omdat hij te nieuwsgierig is geworden naar het verhaal van Nermin.

Zo komt Dorn in het na-oorlogse Bosnië waar hij Nermin opnieuw ontmoet, maar hem daarna kwijtraakt. Dorn gaat op zoek naar zijn verdwenen vriend, die weer het spoor volgt van zijn vriendin Jasmina, die in de oorlog verdween.

'Mr. Lugosi's butler' is een verhaal over de oorlog in Bosnië en over de tijd erna. Terwijl na de oorlog de Nederlandse schijnwerpers zich uit het gebied terugtrokken, op zoek naar ander nieuws, worstelen de landen van de laatste Balkanoorlog zich een weg uit die oorlog. Want oorlog maakt rekeningen die niet zo makkelijk te vereffenen zijn.

Nermin is op zoek naar zijn vriendin Jasmina. Zelfs de gestationeerde VN soldaten in Most, waar Nermin en Jasmina woonden, konden Nermin niet helpen toen Jasmina verdween. Naast zijn zoektocht naar Jasmina heeft Nermin een grote dorst naar het culturele gat dat hij dankzij de oorlog opliep. Hij wil alles weten over films en over Amerika.

Even lijkt het erop dat Nermin wil meewerken aan de morele opbouw van zijn land. Dorn wil graag aannemen dat zijn vriend, die vroeger taxichauffeur was, zich nu inzet om zijn stichting Waarheid tot een succes te maken: de wonden van de oorlog moeten snel genezen en Most moet weer een stadje worden waar Kroaten en Bosniërs vreedzaam naast elkaar kunnen leven.

Nermin heeft echter door hoe de wereld van internationale hulp in elkaar steekt en probeert daar profijt uit te trekken voor zijn eigen zoektocht.

Dorn zal nooit doorgronden waarom Nermin naar het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag kwam, noch waarom Nermin nog tijdens de conferentie van de aardbodem leek te zijn verdwenen. Want Dorn heeft zijn eigen zoektocht gecreëerd: Dorn kan de foto van de mooie Jasmina niet vergeten en maakt de zoektocht naar Jasmina tot de zijne.

Tijdens zijn zoektocht wordt Dorn geconfronteerd met de haat en angst die nog immer sluimeren in de gebieden waar Stuka heerste. Hij hoort verhalen over verraad en angst en ergens heeft het allemaal met Jasmina te maken.

Guido Snel is docent in Slavische literatuur en taal op de Universiteit van Amsterdam en heeft tijdens de oorlog in Joegoslavië getolkt. Hij heeft een uitgesproken mening over de Nederlandse houding ten opzichte van de oorlog in Bosnië, wat hij in het verhaal vooral op de spits drijft tijdens de Nederlandse borrel ter opening van de conferentie in Most.

In 'Mr. Lugosi's butler' stelt Guido Snel een Nederlander tegenover een Bosniër. Dorn heeft altijd machteloos aan de zijlijn van de oorlog moeten staan en hoe hij ook probeert te begrijpen wat er in voormalig Joegoslavië en in Nermin woedde, echt begrijpen doet hij Nermin niet. Voor Nermin heeft de oorlog zijn toekomst weggeslagen, die van hem en Jasmina. De cruciale vraag voor hem is vooral of hij zonder de oorlog ook wel gelukkig met Jasmina was geworden...

Een tragisch verhaal over een oorlog die in vele harten nog steeds niet is uitgewoed. Over een man die wel wil, maar geen plaats in de oorlog kan vinden, en over een man die zijn plaats had, maar na de oorlog geen plaats meer kan vinden.

GUIDO SNEL - MR. LUGOSI'S BUTLER, De Arbeiderspers, 2008

Leeslinks
Over de Joegoslavische oorlog:
Maurizio Maggiani - Reiziger in de nacht
David Sandes - De brug

Arturo Pérez-Reverte  - De schilder van het kwaad

 

« Terug

bol

Bestel
Guido Snel - Mr. Lugosi's butler
via de internet boekhandel bol