Kim Echlin - Dagmars dochter

"Canadese sprookjesachtige roman over moeders en dochters." 
dagmarsdochter.jpg

Kim Echlin - Dagmars dochter

IJs en muziek

Canadese sprookjesachtige roman over moeders en dochters.

Door niemand gezien spoelt er op een dag een vrouw aan op het kleine eilandje Millstone Nether. Moll heet ze en ze zal de geschiedenis ingaan als de bijna onzichtbare medicijnvrouw.
Millstone Nether is een eilandje dat bekend staat om zijn muziek. Andere eilandjes in de Golf hebben andere specialiteiten, maar op Millstone Nether speelt iedereen sinds mensenheugenis muziek en vanaf de dag dat er ooit een koffer vol instrumenten aangespoeld is, bespeelt iedereen een instrument.
Op een dag neemt ook Norea Nolan uit Ierland de benen in haar moeders laarzen en komt aan op dit verre eilandje. Als werkster weet ze spoedig een eigen zaakje op te bouwen als 'melkvrouw': ze brengt de melk rond en de roddels. Wanneer ze Rory tegenkomt is de zaak snel beklonken: ze trouwen. Maar wanneer ze zwanger is van Dagmar, sterft hij in een griepepidemie. Haar buurvrouw, Meggie Dob, die zo graag kinderen wilt, vindt op een dag een tweeling in haar schuur: Donal en Madeleine. Dagmar wordt een tijdje later geboren en blijkt een gave te hebben om alles razendsnel te laten groeien. Ook hoeft ze het maar te denken, of ze kan het weer laten veranderen. Dit is de familie van Dagmar's dochter, Nyssa, die haar moeder op een dag zo'n verdriet zal doen dat haar moeder haar gave gaat gebruiken om haar dochter terug te krijgen.

Deze Canadese roman leest als een sprookje. Heks-achtigen zoals Moll, vrouwen met bovenaardse gaven zoals Dagmar, en Nyssa met haar alles betoverende muziek bevolken dit verhaaltje van zomaar een eiland, waarschijnlijk een eilandje in de Golf van St. Lawrence dicht tegen New Foundland aan. De niet-realistische sfeer wordt mede bepaald door het kader dat aan geen tijd refereert. Het kan zich ten alle tijden afspelen: er komt geen auto in voor, alleen instrumenten en boten. Pas later lees je over muziekopnames, t-shirts en spijkerbroeken en weet je dat het verhaal toch in een redelijk moderne tijd speelt.
Kim Echlin is een liefhebster van mythes, waarnaar aan het eind van het verhaal naar een aantal wordt gerefereerd. Dagmar heeft duidelijke aspecten in zich van de Griekse godin Demeter, godin van de oogst en het weer. En haar dochter Nyssa lijkt met haar tocht naar het andere eiland op de godin Inanna die naar de Onderwereld reist. Maar je kunt je ook voorstellen dat het verhaal de wortels van nieuwe mythes zijn: Moll de onzichtbare medicijnvrouw, Norea de blinde vrouw die alles zag, Dagmar die in een dag een wortel kon laten groeien en Nyssa, het mooie dansende en spelende meisje die iedereen wist op te vrolijken.
Buiten de mythische elementen is het verhaal doordrenkt met muziek: met muziektitels waarvan de namen alleen al zo muzikaal aandoen dat ze muziek door laten klinken, en liedjesteksten die bijna geen muziek meer nodig hebben. En er is de uitzinnige ijstijd die doet denken aan de ijstijd uit het boek 'Tongkat' van de Belgische auteur Peter Verhelst. 'Dagmars dochter' met zijn prachtige beeldende en muzikale beschrijvingen is een boekje dat je op een winterdag in één adem uitleest.

KIM ECHLIN - DAGMARS DOCHTER (Dagmar's daughter, vert. Servaas Goddijn), De Geus, 2002

Leeslinks

Van dezelfde schrijfster:

De verlorenen
Over een andere ijstijd:
Peter Verhelst - Tongkat
Een ander winters sprookje:
Juri Rytchëu - Teryky

« Terug

bol

Bestel
Kim Echlin - Dagmars dochter
via de internet boekhandel bol