Noëlle Châtelet - De dame in het blauw

"Roman over vrouw die opeens oud wil zijn." 
dameinblauw.jpg

Noëlle Châtelet - De dame in het blauw

Vervelende Ouderdom

Solange, een vrouw van dik in de 50, met een goede baan, goed figuur nog, loopt over een boulevard in een gehaaste menigte, die wordt opgehouden door een oud vrouwtje, die ongestoord met langzame pas haar weg vervolgt, zonder gegeneerd te zijn dat ze het drukke leven om haar heen in de weg loopt.
Dit beeld van dit sober, in blauw, geklede vrouwtje, dat ongestoord haar eigen weg liep, laat Solange niet meer los. Sterker nog, ze besluit een dag vrij te nemen om ook eens te gaan luieren, maakt zich niet meer druk om op tijd op haar werk te zijn, gooit haar meest frivole kleren weg, draait haar haar in een knot en wordt langzaam tot deze dame in het blauw.

Dit kleine boekje, ook nog eens met grote letters gedrukt, als is het een boekje voor bijzienden, is een "Aanval op de mythe van de eeuwige jeugd en lofzang op de schoonheid van de ouderdom", staat op de achterflap te lezen. Is het een boekje voor senioren? Nee, want dit boekje straalt verveling uit. Het is eerder een waarschuwing om ouder te worden. Waarom zouden oude mensen zich sober moeten kleden en hun tijd moeten verdoen in parkjes met poezen? Waarom zouden oude mensen de tijd op zijn beloop moeten laten en weg moeten zakken in een lethargie van nietsdoen?
Het verhaal van iemand die opeens oud wil zijn, om zo zijn rust te vinden, doet eerder denken aan iemand met een burn-out, die zo gek is zijn leven te vergooien, en ook al probeert de schrijfster een pleidooi te houden voor het zalige nietsdoen en onthaasting, door haar vervelende, bijna kinderachtige stijl van schrijven en zo'n niets-toe-doend verhaaltje zou je eerder denken dat Noëlle Châtelet gefrustreerd is door het ouder worden, en jaloers is dat ze niet meer mee kan doen met een maatschappij die volop in beweging is.
Misschien is het knap dat je een boekje kunt schrijven over deze rust die alleen de ouderdom schijnt te kennen, en heeft ze geprobeerd deze rust over te brengen in het verhaal zelf, je moet behoorlijk moe van het leven zijn om dit leuk te vinden.
En ook al is het boekje misschien een aanklacht tegen onze gehaaste maatschappij, haar methode om daar korte metten mee te maken, is wel erg drastisch.
Gelukkig is het een klein verhaaltje dat je snel weglegt en zeker je overspannen vrienden niet aan kunt raden: geen opbeurende toekomstvisie. En het is ook geen boekje voor senioren-lezers, je zult zo maar afgeschilderd worden! Ik ben bang dat Noëlle Châtelet een sombere toekomst tegemoet gaat.

NOËLLE CHÂTELET - DE DAME IN HET BLAUW, De Geus, 2000

« Terug

bol

Bestel
Noëlle Châtelet - De dame in het blauw
via de internet boekhandel bol