Eduardo Mendoza - Het avontuur van de dameskapper

"Een vermakelijke literaire thriller uit Barcelona." 
dameskapper.jpg

Eduardo Mendoza - Het avontuur van de dameskapper

Pizza's en broodjes calamar

Toen de hoofdpersoon uit het gekkenhuis werd ontslagen wegens bezuiniging, ging hij op zoek naar zijn zus Cándida die in een bepaalde wijk van Barcelona tippelde. Alleen was de wijk niet meer wat hij vroeger was. Toeristen en welgeklede mensen hadden de plaats ingenomen van wezens die heel normaal waren in hun slechte gewoontes. De straten waren goed verlicht en de stoepen schoon. Toen hij Cándida had gevonden, bleek ze te zijn getrouwd met Viriato die hem aan een baantje hielp: het beheren van zijn kapsalon. Terwijl Viriato zich kon overgeven aan zijn hobby van rondhangen in gok- en pornohuizen, kon de hoofdpersoon de salon aanvegen, de boel wat opknappen en het kappersvak leren op de hoofden van de weinige klanten die er kwamen.
De narigheid begon toen er een prachtige dame binnenkwam, die geen gebruik wenste te maken van de kapperskunsten, maar de hoofdpersoon voor een totaal andere kwestie nodig had. Hij weigerde want hij wilde alles eerlijk doen, maar de dame in kwestie trok hard geschut te voorschijn in de gedaante van een gemaskerde man en een zwarte chauffeur, Magnolio. En zo raakte onze hoofdpersoon toch nog verwikkeld in de zaak rond meneer Pardalot, leerde hij twee Ivet's kennen én meneer de burgemeester, maar die was toch gek.

Vermakelijk boek met de nodige comedie-effecten en spanning. Het is de nieuwste literaire thriller van de Spaanse schrijver Eduardo Mendoza, na o.a. 'Het geheim van de behekste crypte', 'De zaak Savolta' en 'Het labyrint van de olijven'. De schrijver kreeg bekendheid met zijn roman en bestseller 'De stad der wonderen', een ode aan de stad Barcelona ten tijde van de Wereldtentoonstelling eind 1800.
In zijn thrillers steekt Mendoza de draak met alles wat met logica en speurwerk te maken heeft. De hoofdpersoon, die zichzelf weliswaar geen detective noemt - in dit boek leert hij het vak van dameskapper - is een arme drommel die in duistere zaken verward raakt, waarop hij wil weten wat hem overkomen is. Met de gevolgen van dien, want uiteraard raakt hij dan in gevaarlijke situaties. Eigenlijk zou hij het liefst alleen in de kapperszaak verblijven en het vak leren, maar diverse feiten dwingen hem om het pand te verlaten, om een vriendschap te sluiten met de grote neger Magnolia - hoewel hij hem wel mooi als de sultan van Brunei in een rascistische tent laat zitten -, moet hij met lede ogen toezien hoe een tv ploeg de kapperszaak afbreekt ten behoeve van de verkiezingscampagne van meneer de burgemeester, doet hij nachtenlang geen oog dicht en moet hij een beroep doen op zijn buurvrouw en haar vaak vermomde klanten.
Hilarische scènes waarin alle personages één voor één een vertrek binnenkomen en bij aankomst van de volgende in een kast, wc of achter het gordijn worden verstopt, geven het niveau van de comedie aan.
Maar achter al deze slapstick steekt wel het Barcelonese leven dat geregeerd wordt door de Groten en de corruptie. De burgemeester is niet voor niets een van de hoofdpersonen en vriendjes met niet zuiver-op-de graad zijnde zakenmannen. Hoewel de bezem door de straten van Barcelona is gegaan ten behoeve van de Olympische Spelen - de stad werd voor 1992 geheel opgekalefaterd zodat het Olympische Publiek een goede indruk van deze Spaanse stad kreeg - bestaan er nog steeds armetierige zaakjes zoals Viriato's kapsalon: "De Dameskapper, Opgericht in 1985 of '86, Snel en goed tegen weggeefprijzen". Of pizzaria's met "Overheerlijke pizza's, Uit de oven: 400 peseta, Ongebakken: 200 peseta, Diepgevroren: 50 peseta".
Nadat Eduardo Mendoza Barcelona heeft geportretteerd ten tijden van de Wereldtentoonstelling rond de voorlaatste eeuwwisseling is 'Het avontuur van de Dameskapper' een portret van hedendaags Barcelona na weer zo'n wereldwijde show: voor het oog schoongeveegd, vol met yuppen en toeristen, maar de Barcelonezen lijken nog niets veranderd.
Een literaire thriller met een knipoog naar comedies, politiek en Barcelona.

EDUARDO MENDOZA - HET AVONTUUR VAN DE DAMESKAPPER (La aventura del tocador de señoras), Vassallucci, 2002

Leeslinks
Van dezelfde auteur:

De wonderbaarlijke reis
Stad der wonderen
Het geheim van de behekste crypte
De zaak Savolta
Nog een niet alledaagse Spaanse detective:
M. Vázquez Montalbán - Tango in Buenos Aires
En een literaire Argentijnse thriller:
Pablo de Santis - Het labyrint
Een Duitse bankbediende die gaat speuren:
George M. Oswald - Alles wat telt

« Terug

bol

Bestel
Eduardo Mendoza - Het avontuur van de dameskapper
via de internet boekhandel bol

Het avontuur van de dameskapper
Het avontuur van de dameskapper
Eduardo Mendoza