Mazarine Pingeot - Het debuut

"Generatieroman." 
debuut.jpg

Mazarine Pingeot - Het debuut

Hoe vrij is vrijheid?

Agathe houdt zich op in de hippe kringen van houseparty's en technofeesten. Ze heeft drie grote liefdes in haar leven: haar vriend Victor met wie ze een zo vrij mogelijke relatie heeft, haar jeugdvriend Hadrien, met wie ze vooral een goeie vriendschapsband heeft die ze door erotiek niet wil laten verstoren en tenslotte haar vader met wie ze een ideale dochter/vader verhouding heeft. Ze probeert zo veel mogelijk uit het leven te halen d.m.v. feesten, gebruikt drugs en drank en is gelukkig tot het noodlot toeslaat.
Hoewel de meningen over dit boek zeer verdeeld zijn in Frankrijk, tenslotte heeft het boek een politieke geur vanwege de afkomst van de schrijfster en is het de Fransen eigen om dat te laten meespelen in de beoordeling van zo'n boek, moet ik zeggen dat ik maar één minpunt zag en dat is dat de schrijfster een zo'n voorbeeldig meisje schetst in de vorm van Agathe, dat ik daar wel wat naar van werd: ze is intelligent, jong en knap, populair onder haar vrienden, leeft in een milieu waar geld geen rol lijkt te spelen, is heel verstandig wat betreft drugs, drank en liefde, heeft de ideale relatie met haar vader, heeft een suberbe tante met een prachtige boerderij buiten de stad waar ze altijd welkom is en van het Bourgondische leven kan genieten, kortom: de ideale mens lijkt wel.
Ook al blijken er ook schaduwen in haar leven te zijn, toch vind ik het jammer dat deze Agathe geen enkele tekortkoming heeft.
Daarentegen wordt het verhaal op een vlotte wijze verteld vanuit verschillende hoeken en wat misschien nog belangrijker is: er zit spanning in: voor wie gaat Agathe kiezen? Mazarine weet op een originele wijze deze spanning op te bouwen en laat tegelijkertijd zien dat het niet zo eenvoudig is om vrijheid te hanteren. Vrijheid van bewegen, vrijheid van liefhebben, vrijheid van seks. Alles komt op de helling te staan.
Het verwende meisje blijkt haar donkere hoeken in het verleden te hebben waarmee ze nog niet in het reine is, haar zo geliefde vrijheid van doen wat je wilt blijkt toch zijn eigen grenzen te stellen en ook al heb je je leven nog zo goed voor elkaar, een ongeluk zit in een klein hoekje.
Het boek is opgedragen aan François Mitterand, omdat ze naar eigen zegge zo'n goede band met haar vader had zoals in het boek beschreven staat.
Of het boek een bestseller in Frankrijk is wegens Pingeots afkomst of wegens haar kunne: mijns inziens is het een goed geschreven boek, een mooie generatieschets, een verhaal een presidentsdochter waardig.

Mazarine Pingeot - Het debuut, Anthos 1998


Boekenlinks:
Nog meer jong bloed uit Frankrijk:
Lydie Salvayre - In gezelschap van spoken
Marie Desplechin - Zonder mij

« Terug