Diane Setterfield - Het dertiende verhaal

"Engelse roman over de biografie van een schrijfster." 
dertiendeverhaal.gif

Diane Setterfield - Het dertiende verhaal

Het spook van Angerfield


DIANE SETTERFIELD - HET DERTIENDE VERHAAL

Margaret Lea werkt in haar vaders antiquarische boekwinkel. Ze heeft al eens wat artikelen gepubliceerd, zoals de biografie over een schrijver die tweeling was, maar liever leest ze de hele dag. Ze is dan ook erg verbaasd wanneer ze op een dag een brief krijgt van een beroemde schrijfster die haar uitnodigt om haar biografie te schrijven.

Margaret, die nog nooit een boek van Vida Winter had gelezen, raakt geboeid door het werk van de populaire schrijfster. Ze ontdekt echter ook dat de schrijfster in interviews altijd weer andere biografische gegevens naar buiten brengt, zodat het er op lijkt dat niemand iets over de schrijfster weet.

Haar enige conditie voor het accepteren van het schrijven van Winters biografie is dan ook dat de schrijfster haar de waarheid vertelt. En zo krijgt Margaret het verhaal te horen over de familie Angelfield, eens een machtige familie op een prachtig landgoed. Margaret probeert het verhaal zo goed mogelijk na te trekken, omdat ze Vida niet altijd vertrouwt. Zo stuit ze ook op het landgoed Angerfield, waar het grote buitenhuis in de as is gelegd en nu ten prooi is gevallen aan slopers.

Terwijl Vida het verhaal vertelt over Isabelle en haar tweeling Emmeline en Adeline, probeert Margaret via de verhalen de waarheid te achterhalen.

Tweelingen die uit elkaar raken zijn een geliefd thema bij schrijvers. Zo schreef Shakespeare in 'De twaalfde nacht' over tweelingen die elkaar na een schipbreuk menen kwijt te zijn, Tessa de Loo schrijft in 'De tweeling' over tweelingen die elkaar hun leven vertellen na het grootste deel van hun leven gescheiden te zijn van elkaar en zo vinden we in DBC Pierre's verhaal 'Ludmilla's gebroken Engels' het hilarische verhaal over tweelingen die juist niet zonder elkaar kunnen en er alles aan doen om samen te blijven, hoeveel ze ook verschillen.

'Het dertiende verhaal' speelt maar liefst rond twee maal twee tweelingen. Van de een is een zusje dood, de andere tweelingen vormen de spil waar het verhaal om draait: Emmeline en Adeline. Deze tweelingen vormen een van de laatste bewoners van Angerfield en leiden op het laatst een eigenaardig ouderloos leven in een afbrokkelend huis waar het steeds gevaarlijker wordt om geen instortend plafond op je hoofd te krijgen.

Het lijkt er even op dat gouvernante Hester als een Mary Poppins het verhaal binnenzeilt om orde op zaken te stellen. Maar al snel zal blijken dat Hester de tweeling niet onder controle kan krijgen. Dan blijkt dat Hester er een tweede agenda op na houdt: ze vindt het machtig interessant om eens wat experimenten met de tweeling te doen. Maar de tweeling weet Hester te overleven, waarna het huishouden steeds dieper in verval raakt.

'Het dertiende verhaal' is een gothische roman dankzij het spookachtige Angelfield. De bewoners zijn allesbehalve normaal. Moeder Isabelle wordt op een dag afgevoerd naar een gekkenhuis. Haar broer Charles is prettig gestoord en de helft van de tweeling toont ook zorgwekkend gestoord gedrag. Tenslotte is er nog Hester, de steeds meer dementerende huishoudster.

De liefde voor boeken is een ander thema in het verhaal. Hoofdpersoon en vertelster Margaret Lea leest zo veel ze kan en werkt met veel liefde in haar vaders boekhandel. Toch worden er opvallend weinig titels vermeld in het verhaal en vinden er geen grootse literaire discussies plaats. Er is één boek dat er echter uitspringt: de Engelse klassieker 'Jane Eyre' van Charlotte Brontë. 'Het dertiende verhaal' toont niet alleen enige overeenkomsten met 'Jane Eyre' (een arm weesmeisje komt op een rijk langoed en een brand vernielt het landgoed), het verhaal speelt ook een bescheiden rol in de geschiedenis van Vida Winter: meerdere uitgaven van 'Jane Eyre' circuleren op Angelfield en de vondeling Aurelius werd met een bladzijde uit een boek van 'Jane Eyre' gevonden.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de pers 'Het dertiende verhaal' vergelijkt met de Brontë-Zusters. Een ander aspect van de roman is het speurdersinstinct van Lea. Vooroplopend op het verhaal dat Vida haar chronologisch vertelt, vindt ze het een en ander uit en trekt haar conclusies. De waarheid echter is zowel voor Lea als voor de lezer totaal anders. Wat maakt dat 'Het dertiende verhaal' een onderhoudend en spannend verhaal is, dat je niet snel naast je neer zal leggen voordat je weet wie er achter Vida Winter steekt.

DIANE SETTERFIELD - HET DERTIENDE VERHAAL (The Thirteenth Tale, vert. Mariëtte van Gelder) Mouria, 2006

Leeslinks
De ondergang van Engelse adel:
Wesley Stace - Versleuteld verleden
Engelse gothiek:
Susanna Clarke - Jonathan Strange & Mr. Norrell
Verhalen over de zoektocht naar schrijvers en hun verhaal:

Carlos Ruiz Safón - De schaduw van de wind
Scarlett Thomas - De verdwijning van Thomas Lumas
Walter van den Broeck - De veilingmeester
Elia Barceló - Bal masqué

« Terug

bol

Bestel
Diane Setterfield - Het dertiende verhaal
via de internet boekhandel bol