Camilla Gibb - De onbenullige details uit het leven van die-en-die

"Canadese familieroman over een verdwenen vader en een zoekende broer en zus." 
dieendie.jpg

Camilla Gibb - De onbenullige details uit het leven van die-en-die

Niagara Falls Blues

Vader Olivier heeft altijd gedacht dat hij het helemaal zou gaan maken met dé uitvinding van de eeuw. Maar toen hij de derde dimensie in zijn architektenbaan kwijtraakte, werd hij werkloos en begon hij thuis aan zijn nieuwe loopbaan als uitvinder die eindigde in de garage, waaruit hij als een ware Houdini op een dag verdwenen was.
Moeder Elaine had moeite haar kinderen te bestieren. Haar droom om ooit boeken te schrijven had ze al aan de boom gehangen, maar waar ze wel mee bezig was in haar hoofd, dat was niemand bekend. Toen Olivier verdween greep ze naar de fles.
Daarom voelden de kinderen Emma en Blue zich eigenlijk weeskinderen. Blue was onzeker gemaakt door zijn vader en hing aan Emma, die ook moeite had een eigen identiteit te vinden: van de Russische prinses Oksana groeide ze uit tot een jonge archeologe. Van een kleine schriele jongen groeide Blue uit tot Big Lou. Maar de schaduw van hun vader Olivier, die als een zwerver door het land ging, liet hun levens niet los.

Mooie familieroman over ontworteld gezin waarvan de kinderen moeite hebben grip op het leven te krijgen.
Emma is de oudste en moest van vroegs af aan voor haar broertje zorgen. Haar ouders waren met van alles bezig maar niet met hen. Toen hun vader hen verliet bleef er een gat over dat vergroot werd doordat de moeder haar weg in de alcohol zocht, waarna beide kinderen zich als wezen beschouwden. Hoewel Emma op school ook al aanpassingsmoeilijkheden had, slaat ze zich dapper door haar puberteit en een wereld gaat voor haar open wanneer ze Andrew ontmoet die haar introduceert in een familieleven waar communiceren bovenaan de lijst staat. In deze tijd verwijdert ze zich van haar broertje Blue, die niets beters weet te doen als op vrachtwagens te gaan rijden. Emma is jaloers omdat Blue wel contact met hun vader heeft.
Het kleine broertje Blue doet er wat langer over om te weten wat hij van het leven wil. Dit vindt hij pas als hij de ware liefde ontmoet: Amy. Maar het is Blue die tijdens schooltijd zijn vader bij het schoolplein zag en hem later in Toronto ging zoeken. Daar werd hij geconfronteerd met een man die hij liever niet als vader had. Maar bloed kruipt waar het niet kan gaan.
Zowel Blue als Emma vragen zich angstig af of ze veel op hun vader lijken en op sommige tijden lijkt dit hun leven helemaal te beheersen.
Een prangend verhaal over een gebroken gezin, over een broer- en zusterliefde, over het zoeken naar een eigen identiteit, over lesbische liefde. Ontwortelde families is het hoofdthema van legio romans, maar gelukkig zoekt iedere schrijver weer een eigen manier om erover te schrijven. De kracht van deze roman schuilt in de schrijfstijl. De Canadese (geboren te Engeland) schrijfster Camilla Gibb sleepte in 1999 met haar debuutroman 'Mouthing the words' reeds een aantal prijzen binnen. 'Zonder woorden', de Nederlandse titel, heeft behalve het thema incest bijna dezelfde onderwerpen als 'De onbenullige details uit het leven van die-en die' en heeft ook dezelfde ironische toon die Gibb's schrijfstijl beheerst. Haar schrijven is lekker fel en nooit sentimenteel, wat tegelijk een traan en een glimlach oproept. Zeker is dat Gibb's woorden je vanaf het begin af aan in een rap tempo meeslepen naar het einde.

CAMILLA GIBB - DE ONBENULLIGE DETAILS UIT HET LEVEN VAN DIE-EN-DIE (The Petty Details of So-and-so's Life, vert. Ankie Klootwijk), Anthos, 2002

Leeslinks
Nog een bitter-zoet verhaal over een verdwenen familielid:
Emer Martin - Meer brood, meer brood
Nog meer gebroken gezinnen-verhalen:
Trezzo Azzopardi - De schuilplaats
Nicola Barker - De zomergast
Janet Fitch - Witte oleander
Galaxi Grace - Aan zee
Melinda Haynes - Krijtstad
Melinda Haynes - Moeder van Pearl
William Kowalski - Eddie's bastaard
Tomas Lieske - Franklin

Tomas Lieske - Dünya
Ib Michael - Prins
Andrew O'Hagan - Onze vaders
Margherita Pasquini - Het rauwe rode vlees
Brady Udall - De buitensporige lotgevallen van Edgar Mint
Daniel Woodrell - Tomaatrood

« Terug

bol

Bestel
Camilla Gibb - De onbenullige details uit het leven van die-en-die
via de internet boekhandel bol