Susan Orlean - De orchideeëndief

"Botanische non-fictie roman over de passie van orchideeënverzamelaars in Florida" 
dief.gif

Susan Orlean - De orchideeëndief 

 

FLOWER POWER IN FLORIDA

Toen de Amerikaanse journaliste Susan Orlean ergens in een krant een klein artikeltje zag over een orchideeënroof waarbij John Laroche met 3 Seminole-indianen was gearresteerd voor het ontvreemden van orchideeën uit het Fakahatchee-natuurreservaat in Zuid-Florida, nam ze meteen het eerste vliegtuig om deze man op te zoeken.
Zo werd Susan Orlean geïntroduceerd in de wereld van orchideeënverzamelaars, mensen die er soms erg veel voor over hebben om de mooiste, of de zeldzaamste, of de duurste orchidee in handen te krijgen. Mensen met een soms vergaande passie, gekke mensen, gestoorde mensen.
John Laroche, die de diefstal met de Seminole-indianen helemaal had uitgepuzzeld, en hoopte er miljonair van te worden, introduceert haar bij de talloze orchideeënkwekers en -verzamelaars in Florida. Maar daar liet Orlean het niet bij. Ze onderzocht wat er zo bijzonder was aan het Fakahatchee-park, waar je eindeloos tot over je middel in de moerassen kunt rondlopen tussen bomen, palmen, muskieten, slangen, alligators en dan hoog in een boom opeens een prachtige orchidee kunt tegenkomen. Ze kroop in de geschiedenis van Florida, omdat het Fakahatchee-park vroeger deel uitmaakte van een gebied dat bekend stond als de grootste onroerend goed zwendel uit de Amerikaanse geschiedenis. Ze onderzocht de geschiedenis van orchideeënverzamelaars en hun jagers, die al vanaf 1800 de hele wereldbol afgraasden op zoek naar nieuwe soorten.
Het resultaat is een boek vol verhalen en avonturen, vol onthutsende cijfers, vol passie en uiteraard vol orchideeën. Welke grote orchideeënjagers waren er, wat deden ze en hoe kwamen ze aan hun einde, want dit beroep dat de jagers naar de verste wildernissen dreef, was uiteraard niet zonder gevaar. Hoeveel tonnen zeldzame bloemen werden er Amerika ingesmokkeld en hoe? Hoe is dat vruchtbare en broeierige Florida, dat vroeger één groot ondoordringbaar moeras was, geworden tot wat het nu is? De zaak van de Golden Gate Estates. Hoe kwam het hoofd van Seminole-indiaan Billy, wiens stam officeel nog steeds in oorlog is met de Verenigde Staten omdat ze nooit een vredesakkoord hebben getekend, in de etalage van een apotheek?
Je hoeft geen orchideeënliefhebber te zijn om van dit boek te houden. De journaliste schrijft over zoveel kanten en aspecten van deze exotische liefhebberij, gehuld in zoveel leuke en wetenswaardige verhaaltjes, dat je blijft lezen en je blijft verwonderen over deze wereld van passie, gekte en schoonheid. In het Amerikaans noemen ze dit boek een botanische 'page turner', een boek over planten dat je in één adem uitleest.
John Laroche, die zich de 'slimste man die hij kent' noemt, is de rode draad door het boek. Een typische Amerikaan die nog altijd hoopt door een goed idee miljonair te worden. Nadat hij door de Seminole-indianen was ontslagen van zijn taak om een kwekerij op te zetten met een laboratorium waarin hij zeldzame orchideeën hoopte te klonen, liet hij zijn passie abrupt vallen en ging de computerbusiness in. Susan Orlean, die tijdens haar onderzoeken steeds fanatiekere pogingen deed om de beroemde geestorchidee in bloei te zien, stapte toen ze met Laroche in het Fakahatchee-park was verdwaald, van dit idee af. Misschien was het beter om iets te bewaren dat je altijd nog wil zien.
Een fascinerend en gepassioneerd geschreven boek vol exotische planten.

SUSAN ORLEAN - DE ORCHIDEEËNDIEF (The orchid thief), De Bezige Bij, 2001

Boekenlinks:
Nog 2 'botanische' romans:
Murray Bail - Eucalyptus
Jim Crace - Een man, een vrouw en de dood


 

 

 

« Terug

bol

Bestel
Susan Orlean - De orchideeëndief
via de internet boekhandel bol