Julie Myerson - Hier gebeurt nooit wat

"Spannende Engelse roman over een vrouw die haar jeugd onder ogen moet komen en een literaire thriller over een kinderrijke vrouw wiens vriendin vermoord is." 
nooitwat.gif

Julie Myerson - Hier gebeurt nooit wat

'Sex in the city' zonder opsmuk en de Engelse 'eetclub'

Julie Myerson heeft naast haar werk als journaliste voor The London Independent al een aantal boeken gepubliceerd. Haar boeken schommelen tussen literaire romans en thrillers in. In haar boeken vind je meestal wat autobiografische feiten terug. Onderwerpen zoals kindermishandeling, zelfmoord en mislukte ouders spelen een rol in haar werk. In haar jeugd heeft Julie Myerson te maken gehad met deze trieste levensdrama's. Maar ook haar huidige leven is duidelijk aanwezig in haar werk. Ze is getrouwd met een succesvolle scenarioschrijver en heeft drie kinderen, maar vindt ondanks haar drukke huishouden tijd om te schrijven. Het hebben van kinderen speelt vooral in 'Hier gebeurt nooit iets' een grote rol.

In 'Ik en de dikke man' gaat het over serveerster Amy die wat bij verdient door mannen te pijpen. Ze pikt ze tijdens de lunchpauzes op in een park, haar man weet van niets. Op een dag ontmoet ze Harris, een oudere man die beweert dat hij haar moeder heeft gekend.
Amy weet niet veel van haar moeder omdat die al lange tijd dood is. Ze groeide op in een pleeggezin en bewaart nog maar vage beelden van haar moeder. Door Harry ontmoet Amy de dikke man Gary, maar haar verleden krijgt steeds meer sinistere vormen.

'Hier gebeurt nooit wat' is meer als een thriller opgezet. Het begint met de moord op Tess' vriendin Lennie, waarop het kleine dorpje aan zee waar ze wonen overspoeld wordt door politiemensen. Tess en haar man vangen de geschokte man van Lennie, Alex, op en samen met hun vier kinderen proberen ze het drama te verwerken. Tess heeft het heel moeilijk. Niet alleen was Lennie haar beste vriendin, Alex blijkt haar ex-vriend te zijn en dan ontmoet ze ook nog Lacey, de politieman die Alex opvangt.

In beide romans is de hoofdfiguur een vrouw die door de gebeurtenissen in een huwelijkscrisis komt. De vrouwen zijn geen van beide voorbeeldige huisvrouwen, wonen in een kleine gemeenschap waar ze te maken hebben met kletspraatjes, maar gaan ondanks dat toch vreemd. Wordt Amy geconfronteerd met een misdaad in haar verre verleden, Tess krijgt te maken met een recente misdaad. Beide vrouwen raken uit hun balans hierdoor.

Hoewel niet altijd prominent aanwezig in haar romans is seks ook een onderdeel van Myerson's verhalen. Ze maakt er geen flamboyante scènes van, maar probeert het verlangen naar seks en de daad zelf zo natuurlijk mogelijk te integreren in haar verhalen. In 'Ik en de dikke man' onderstreept ze het feit dat ook mensen die niet mooi of niet helemaal geslaagd zijn, genot kunnen brengen. Seks maakt onderdeel uit van ieders leven en niet alleen van de super gestroomlijnde mensen, wat sommige boeken je wel eens doen denken.

'Ik en de dikke man' is een verhaal dat steeds spannender wordt. Het begint in Engeland en eindigt in Griekenland waar Amy is geboren. Het is geschreven vanuit de ik-persoon Amy en Amy maakt graag bijtende opmerkingen over haar omgeving zodat het verhaal een humoristische cynische uitstraling krijgt. Een mooie combinatie wat maakt dat 'Ik en de dikke man' een heel prettig boek is.

'Hier gebeurt nooit wat' begint als een thriller, maar blijkt uiteindelijk een psychologische roman. De spanning komt voort uit de persoonlijke verwerking van het drama zodat de zoektocht naar de moordenaar op het tweede plan komt. Maar omdat er nu eenmaal een moord is gebeurd en niet iedereen even eerlijk tegenover de ondervragende politie is geweest, is ook deze roman super-spannend.

Julie Myerson moet het vooral hebben van haar dialogen die heel herkenbaar zijn. Daardoor lezen Julie Myerson's boeken lekker vlot weg. Het zijn bijna thrillers die door hun goed psychologisch onderlegde verhaal een genot zijn om te lezen.

JULIE MYERSON - IK EN DE DIKKE MAN en HIER GEBEURT NOOIT WAT
(Me and the fat man, vert. C.M.L. Kisling, Something might happen, vert. Hankie Bauer) Archipel, 2005 en 2003

Leeslinks
De Nederlandse versie van 'Hier gebeurt nooit wat': 
Saskia van Noort - De eetclub
Een andere Engelse vrouw uit balans:
Helen Dunmore - Dochter van een nacht
Het persoonlijke drama op de voorgrond:
Laura Kasischke - Het leven voor haar ogen
Zoë Heller - Kroniek van een schandaal

« Terug

bol

Bestel
Julie Myerson - Hier gebeurt nooit wat
via de internet boekhandel bol

Hier gebeurt nooit wat
Hier gebeurt nooit wat
Julie Myerson