John Cowper Powys - Wolf Solent (1929)

"Engelse epische roman over een jongen die terugkeert naar zijn geboortestreek." 
wolfsolent.gif

John Cowper Powys - Wolf Solent (1929)

 

Heimwee naar het Engelse landschap

 

Het is heel simpel met deze niet zo heel bekende Engelse schrijver: je houdt van zijn werk, of je haakt onmiddellijk af. De boeken van John Cowper Powys (1872 - 1963) zijn meestal zo volumineus dat de twijfelaars onmiddellijk het boek dichtslaan. Daarentegen raken de lezers die voor zijn stijl vallen voor hun leven verslaafd en proberen al zijn werk te lezen.

 

John Cowper Powys werd in het Engelse Derbyshire geboren. En ook al schreef hij zijn meeste werken in Amerika, het Engelse landschap van zijn jeugd speelt een magistrale rol in zijn werk, zoals in Wolf Solent, dat in 1929 werd gepubliceerd.

 

Wolf Solent, een geschiedenisleraar in Londen, keert terug naar zijn geboortestreek Dorset om literair assistent te worden van de landheer van King’s Barton, John Urquhart. Deze oude man is bezig een historisch boek samen te stellen over de schandalen uit de streek.

 

Wolf Solent wordt in het stadje Ramsgard niet alleen geconfronteerd met plekken waar hij zijn jeugd doorbracht, maar ook met het stadje waar zijn vader na ettelijke affaires stierf en begraven werd.

 

De magie van het boek ligt hem niet in de gebeurtenissen die spelen in het jaar dat Wolf Solent doorbrengt in Dorsetshire, ondanks dat wanneer we alles op een rijtje zetten, dat genoeg is om een boek te vullen: Wolf wordt verliefd op Gerda, de dochter van een steenhouwer, die hij snel trouwt, maar hij voelt ook een platonische liefde voor Christie, de dochter van een dubieuze boekhandelaar. Wolf’s moeder komt Wolf achternagereist, wat voor de nodige commoties in het dorp zorgt. Redfern, de man die voor Wolf als assistent voor Urquhart werkte, stierf op een raadselachtige manier en zelfs zijn graf lijkt niet heilig.

 

De magie van het boek ligt hem echter in de manier waarop de eeuwig twijfelende Wolf Solent is beschreven, die als een eenzame wolf door het leven en landschap doolt van de dorpen in Dorsetshire. Hij zag overal tegenstellingen in en probeerde zo braaf mogelijk tussen het kwade en het goede door te laveren. Impulsieve wandelingen en handelingen gaven hem genoeg voer om over na te denken. Mensen die hij de ene dag mocht, konden bij een volgende ontmoeting weer in zijn achting dalen. Hij keurde ook het nieuwe levenspad van zijn zeer geliefde moeder niet altijd goed. Hij kon tijden rondlopen met een cheque van driehonderd pond in zijn zak, zonder te beslissen wat hij ermee moest doen. Maar het grootste onderwerp van zijn twijfel was wel de liefde. Hield hij nu het meest van Gerda of van Christie? Als hij bij de een was, dacht hij aan de ander en zo werd de arme Wolf gekweld door zo veel twijfels dat het er even op lijkt dat de sinistere waarzeggingen van de altijd onzin uitkramende dichter Jason Otter best wel eens bewaarheid zouden kunnen worden...

 

Wolf Solent had echter één constante in zijn leven: liefde voor de natuur. Hij knapte altijd op van een ferme wandeling, die vaak dwars door heggen en velden ging. Hij dwaalde van stad tot dorp en omgekeerd en slechts zelden besloot Wolf de trein te nemen. Regen, wind, zon of kou, het Engelse landschap wordt door de schrijver altijd opgehemeld, als was het een paradijselijke tuin vol met de grootste kleurenpracht. Een klein bloempje kon al voor een extase zorgen, de kleuren die het landschap aannam tijdens de verschillende seizoenen en weersgesteldheden zijn ongelooflijk divers.

 

John Cowper Powys schreef ‘Wolf Solent’ in Amerika en hij noemt het boek dan ook ‘Een boek van heimwee’. Heimwee naar het Engelse landschap, maar misschien ook heimwee naar een bepaalde leeftijd waarin je vrij was om te doen wat je inviel. Hoewel Wolf Solent gevangen lijkt in zijn eigen twijfels, reageert hij desondanks als een nog niet gerijpte volwassene, die weliswaar vol vragen zit over de maatschappij, maar durft te negeren waar hij geen boodschap aan heeft: Wolf Solent gaat zijn eigen weg.

 

Cowper Powys laat de lezer heel diep in het bewustzijn van zijn hoofdkarakter duiken. Hierdoor nemen de gedachten van Wolf Solent ook regelmatig komische en satirische vormen aan. Hoewel Wolf Solent een anti-held is, is hij ook geen lieverdje. Uiterlijk zo beleefd mogelijk, innerlijk altijd vol wantrouwen en cynisme. En dat maakt dit ongewone boek zo krachtig.

 

Het is geen boek voor de haastige lezer. Maar degene die onder de bekoring raakt van Wolf Solent, zal altijd teruggrijpen naar dit verhaal van een man die zijn vurige zielenroerselen laat blussen door een altijd verleidende natuur. Het verhaal geeft inderdaad dorst naar nog meer verhalen van John Cowper Powys. En naar wie deze schrijver was, die James Joyce’ Ulysses verdedigde in een proces tegen confronterende thematiek, die een publiekelijk debat aanging met de filosoof Bertrand Russell en die werd geprezen door schrijvers zoals Henry Miller en Robertson Davies. ‘A Glastonbury Romance’, het boek dat hij na ‘Wolf Solent’ schreef, wordt beschouwd als zijn meesterwerk. Hijzelf, net zoals zijn biografe Morine Krissdóttir, (Descents of memory) beschouwt ‘Porius’ (in 1954 gepubliceerd en in 1994 opnieuw geredigeerd) als zijn beste werk.

 

JOHN COWPER POWYS - WOLF SOLENT (1929), (Wolf Solent, vert. Jacob Groot) Prometheus, 2008

 

Leeslinks

Een andere landschapsroman uit Engeland:

Caradog Prichard - In de maneschijn

Wonen in en met de natuur:

Henry D. Thoreau - Walden, burgerlijke ongehoorzaamheid

Over een niet twijfelende Duitser op Mallorca:

Albert Vigoleis Thelen - Het eiland van het tweede gezicht

 

« Terug

bol

Bestel
John Cowper Powys - Wolf Solent (1929)
via de internet boekhandel bol