Thomas Hürlimann - Veertig rozen

"Zwtiserse roman over een vrouw die haar leven overdenkt." 
veertigrozen.gif

Thomas Hürlimann - Veertig rozen

 Terugblik op het leven

 

Marie is jarig en zoals op elke verjaardag stuurt haar man haar vanuit de hoofdstad veertig rozen. Marie is al lang geen veertig meer, maar ze doet graag mee met de komedie van haar elk jaar terugkerende veertigste verjaardag.

 

Marie leeft in het Katzenhuis, een groot huis met groot voormalig naaiatelier ergens aan een meer, dat haar grootvader ooit gebouwd heeft. Hoe toegewijd ze haar man ook was, mee naar de hoofdstad verhuizen wilde ze niet. Marie reist op en neer, van het Katzenhuis naar de hoofdstad, waar haar man, een politicus, in een hotelsuite woont.

 

Ook vandaag maakt ze zich klaar om naar de hoofdstad te reizen. Eerst worden de veertig rozen in ontvangst genomen, dan probeert ze met haar zoon te praten, die echter andere dingen aan zijn hoofd neemt. Een kopje koffie bij haar vriend Percy en tenslotte stapt Marie in de auto om dwars door Zwitserland naar Basel te rijden.

 

Terwijl eindeloze rijen auto’s voorbijgaan, files ontstaan door wegwerkzaamheden of ongelukken, mijmert Marie over haar leven.

 

Hoogtepunten uit haar leven waren de keer dat ze met haar joodse vader zou vluchten voor de nazi’s en haar ontmoeting met Max. Marie is altijd van haar vader blijven houden, een reden waarom ze piano leerde spelen. Haar vader zag haar als groot pianiste en Marie volgde braaf de lessen bij een grote leraar in de stad.

 

Maar toen ontmoette ze Max Meijer. Een man met politieke ambities, die een vrouw aan zijn zijde wilde hebben die hem met zijn carrière wilde helpen. En zo liet Marie haar creatieve ambities varen en hielp ze mee haar man naar de top te brengen.

 

Nu haar vader gestorven is, het grote Katzenhuis zijn park heeft moeten afstaan en Max in de regering zetelt, kan Marie alleen nog maar terugdenken aan de dagen dat ze zichzelf was als een vrouw die de moderne wereld omarmde.

 

Het ritueel van haar verjaardag, waaraan zelfs alle werknemers van het hotel meedoen, komt haar deze verjaardag opeens de keel uit. Iedereen kan zien dat ze al lang geen veertig meer is. Hoe lief Max het ook heeft bedoeld, Marie had liever thuis willen blijven, te meer omdat een nieuw drama op de loer ligt.

 

Het is het derde boek van de Zwitserse Thomas Hürlimann die vooral autobiografische gegevens in een verhaal probeert te gieten. ‘Veertig rozen’ gaat over de Katzenfamilie, een doorsnee familieverhaal zonder al te veel roering over een Oost-Europese joodse emigrant die een textielimperium in Zwitserland wist op te bouwen, maar het ook weer verloor. ‘Veertig rozen’ vertelt het verhaal over een vrouw die zichzelf wegcijferde voor de mannen van wie ze hield. Over haar verlangen naar de tijd dat Marie zichzelf was: vol vertrouwen met haar vader in een hotel in Genua, vol levenslust tussen de muziekleerlingen van Fadejev.

 

Het is een boek vol verlangen naar het verleden, toen het Katzenimperium zijn kunnen toonde met een grote lichtreclame op het dak van het atelier, toen snorrende naaimachines de kleine Marie in slaap deden vallen, toen Marie’s vader haar elke dag in het atelier opwachtte om haar piano te leren spelen. Niet alleen de geschiedenis maar ook de liefde kan je naar paden brengen die je nooit had willen bewandelen.

 

THOMAS HÜRLIMANN - VEERTIG ROZEN (Vierzig Rosen, vert. Gerda Meijerink), De Geus, 2008

 

Leeslinks

Andere familiegeschiedenissen zonder al te veel roering:

Arno Geiger - Met ons gaat het goed

Thomas Mann - De Buddenbrooks

Martin Hendriksma - Familievlees

 

« Terug

bol

Bestel
Thomas Hürlimann - Veertig rozen
via de internet boekhandel bol