Eliza Minot - Het kleine ding

"Tamme roman over kind die haar moeder verliest." 
kleineding.jpg

Eliza Minot - Het kleine ding

De dag dat mijn moeder dood ging.

Via Revere woont in Boston met haar vader en moeder en broers Pete en Cy en haar zusje Marly. Ze wonen aan het water, gaan op vakantie in Maine, waar ze een vakantiehuis op een eiland hebben, of naar hun tante Nellie op de Bermuda's en gaan skiën in Vermont.
Wanneer Via 8 jaar is en het Valentijns Dag is, verongelukt Via's moeder. Via wordt die dag uit school gehaald en vindt het ouderlijk huis vol visite.
Ze herinnert zich deze dag als geen ander en vertelt hoe hij was. Niet alleen stap voor stap hoe ze opstaat en ze zich voelt, naar school gaat, hoe de pauzes waren, tot het moment dat ze uit de klas wordt geroepen, maar sommige woorden of handelingen geven haar ook weer associaties naar andere gebeurtenissen in haar jonge leven.

Het verhaal wordt geschreven vanuit het perspectief van een achtjarig meisje, wat wel zijn charmes heeft. Minutieus beschrijft ze wat ze op school heeft gedaan en gegeten op die Valentijns Dag dat haar moeder verongelukte. Van daaruit haalt ze nog meer herinneringen op aan haar jeugd, scenes wel of niet met haar moeder, maar de herinneringen zijn zo lukraak gekozen, dat het enkel een vaag beeld geeft van haar familie en haar adoratie van haar moeder.
Het boek, dat semi-autobiografisch is - Eliza Minot verloor haar moeder ook op Via's leeftijd - is misschien dan wel een eerbetoon aan Minots moeder, maar die krijgt door al deze herinneringen niet echt een duidelijk karakter, laat staan een hoofdrol in het boek: ze is aardig, maar kan ook boos worden. Een doorsnee moeder, zou je bijna zeggen.
Ook haar broers, zusje en vader zijn hetzelfde lot beschoren. Die bekommeren zich om hun kleine zusje, maar pesten kunnen ze ook. Niets nieuws onder de zon dus.
Wat rest zijn de jeugdherinneringen, die bij ons ook weer herinneringen kunnen oproepen. En alhoewel haar schrijfstijl mooi is, en ze zich niet inlaat met al te veel sentiment, blijft het boek een beetje saai.
Nooit komt de vraag op wat heeft geleid tot het ongeluk van Via's moeder, laat staan hoe het is gebeurd. Margareth Atkinson schrijft in 'De blinde moordenaar' over het ongeluk van haar zusje: een verhaal over hoe het zover heeft kunnen komen. Paul Guimard beschrijft in 'De geur van gras' een ongeluk, maar ook hoe het kwam dat hij op die bewuste dag op die weg reed. In 'De Bloemenjongen' van Karin Roberts vertelt een klein jongetje over zijn jeugdliefde, die weliswaar niet door een ongeluk uit zijn leven verdwijnt, maar het hele boek werkt wel naar dat afscheid toe. In 'Vallende engelen' van Barbara Gowdy wordt het verhaal door drie zusjes verteld waarom hun moeder van het dak sprong. Al deze opbouw en spanningen zijn er niet in 'Het kleine ding'. Het verhaal doet vaag denken aan het Engelse boek 'Aan Zee' van Galaxie Craze, waarvan het verhaal zich ook niet kan losmaken van een zekere monotone vertellerij.
Eliza Minot komt uit een artistieke familie. Zus en broer zijn allebei schrijver en een andere broer is kunstenaar. Haar zus Susan Minot had veel succes met haar debuutroman 'Monkeys'. 'Het kleine ding' heeft opvallend veel gelijkenissen met dit boek. De dood van hun moeder komt er beide in voor en ook veel jeugdherinneringen zijn hetzelfde. Heeft ze haar oudere zus willen nadoen?
In ieder geval is deze debuutroman met veel enthousiasme ontvangen door de Amerikaanse pers. Het boek is ook niet slecht geschreven, maar voor de mensen die van een echt verhaal houden, is het niet aan te raden.

LIZA MINOT - HET KLEINE DING, Bert Bakker 2000

Boekenlinks
Voor de liefhebbers:
Galaxie Craze - Aan zee
Ongelukken en afscheid die wel spannend zijn beschreven:
Bruno de Stabenrath - Salto Mortale

John McGregor - Als niemand over opmerkelijke dingen spreekt
Paul Guimard - De geur van gras
Karen Roberts - De Bloemenjongen
Barbara Gowdy - Vallende engelen

Margareth Atkinson - De blinde huurmoordenaar


« Terug

bol

Bestel
Eliza Minot - Het kleine ding
via de internet boekhandel bol

Het kleine ding
Het kleine ding
Eliza Minot