Karin Fossum - Het huis der dwazen

"Noorse roman over een meisje in een psychiatrische inrichting" 
huisderdwazen.gif

Karin Fossum - Het huis der dwazen

 

Rust roest

 

Hajna is depressief en wil het liefst dood. Nadat ze door een etalageruit is gesprongen, werd ze met 160 hechtingen in de psychiatrische inrichting ‘Het Baken’ opgenomen. Eerst zat ze in de gesloten afdeling, later in de open afdeling.

 

Hajna wil nog steeds dood en denkt eraan om de hongerdood te sterven. Ze weigert te eten en om de leiding van het insitituut niet voor het hoofd te stoten, verschikt ze haar eten op het bord dusdanig dat het lijkt of ze wel eet.

 

De kilo’s vliegen eraf, maar ondanks dat Hajna hierdoor wankel op haar benen komt te staan, begint ze te integreren in het leven van Het Baken. Ze neemt deel aan de groepssessies en leert haar medepatiënten kennen, die ze ieder een bijnaam geeft: Odin, Iejoor, Stetson, Spektakel, Orkaan, Formule en nog vele anderen.

 

Net als Hajna zoeken alle patiënten rust in de inrichting. Hajna sluit vriendschappen, zowel met de patiënten als met het personeel, haar weigering om voedsel tot zich te nemen blijft niet altijd verborgen en terwijl Hajna vooral bij iedereen probeert uit te vissen waarom ze in Het Baken verblijven, begint bij haar ook langzaam de reden te vervagen waarom ze verblijft tussen al deze mensen die de bescherming van de inrichting nodig hebben.

 

De Noorse schrijfster Karin Fossum is vooral beroemd om haar thrillers. Maar spanning is ver te zoeken in dit boek dat over de broze relaties tussen mensen gaat. Het verhaal is grotendeels in de ik-persoon van Hajna geschreven, die haar commentaar geeft over haar medepatiënten en het personeel, waartussen net zulke kleurige types zitten als tussen de psychiatrische patiënten. Af en toe komt er een andere verteller aan het woord die Hajna van een andere kant probeert te belichten, maar zonder een al te groot effect.

 

Karin Fossum probeert de gekte vanuit de gekte te beschrijven. Wat maakt dat de patiënten op wat tics na, helemaal niet zo gek lijken. Ze hebben allemaal een afwijking, zoals Formule, die razendsnel kan rekenen maar ook meent dat er voortdurend hersenvocht uit zijn schedel lekt. Soms moeten de patiënten tegen zichzelf beschermd worden zoals Iejoor die er vast van overtuigd is dat hij een dodelijk bacterie met zich mee draagt die anderen kunnen krijgen als ze hem aanraken. De een schreeuwt, de ander treurt omdat ze haar kind niet kan opvoeden, weer een ander zingt voortdurend religieuze liederen of weer een ander bezigt alleen maar slechte taal. De dwazen zitten niet voor niets in Het Baken.

 

Het huis der dwazen is echter geen huis der gekken, iedereen loopt redelijk in het gareel. Hajna voelt er zich thuis en zou niet weten wat ze in de echte wereld zou moeten doen. Ze is nieuwsgierig naar de mensen om haar heen, houdt gesprekken met de Dood en probeert haar dieet op zo min mogelijk caloriën te houden. Het klinkt echter allemaal als psychologie van de koude grond: je verplaatsen in iemand met psychische problemen is niet zo makkelijk en zo komt Fossums verhaal lang niet zo overtuigend over als ‘Poppy Shakespeare’ van de jonge Engelse schrijfster Clare Allan.

 

Toch is Fossums verhaal over een groep patiënten in een psychiatrische inrichting niet saai te noemen. Het verhaal is aandoenlijk, het heeft bij vlagen humor en ook al komt deze psychiatrische wereld niet altijd overtuigend over, Hajna is een aantrekkelijke vertelster die het leven in het tehuis met een open blik beschrijft. Haar eigen psychologisch geredeneer naar het personeel toe en haar warme gevoelens voor haar medepatiënten geven haar de uitstraling van een ruwe bolster met een blanke pit, voor wie je onmiddellijk sympathie opvat en van wie je zeker wilt weten hoe haar leven in Het Baken afloopt.

 

KARIN FOSSUM - HET HUIS DER DWAZEN (De Gales Hus, vert. uit het Noors: Annemarie Smit), Anthos/Manteau 2008

 

Leeslinks:

Over een andere psychiatrische inrichting:

Clare Allen - Poppy Shakespeare

 

« Terug

bol

Bestel
Karin Fossum - Het huis der dwazen
via de internet boekhandel bol