Rashid Novaire - Afkomst

"Nederlandse roman over een jongen van Marokkaans-Duits-Poolse afkomst." 
novaireafkomst.gif

Rashid Novaire - Afkomst

 Familie potpourri

 

De schrijver Rashid Novaire betrad de literaire wereld met zijn verhalenbundel ‘Reigers in Caïro’. Daarna volgde ‘Maïsroest’, dat werd genomineerd voor de Libris Prijs van 2004. Voor dit verhaal dat in Midden-Europa speelt, verbleef de schrijver enige tijd in Duitsland. Daarna volgde zijn indrukwekkende roman ‘Het lied van de rog’ dat in het oude China speelt en waarvoor hij een half jaar in China doorbracht. Kenmerkend voor het literaire werk van Novaire is zijn fantasie die hij op de geschiedenis loslaat.

 

Ook in ‘Afkomst’ laat Novaire zijn fantasie gaan. Ditmaal op zijn afkomst. In dit semi-autobiografische werk reist de schrijver alweer een beetje door de wereld: Nederland, waar de hoofdpersoon en jonge schrijver Nabil el Maroudi net zijn eerste verhalenbundel heeft gepubliceerd, naar Duitsland en Marokko, waar hij familie gaat opzoeken.

 

‘Afkomst’ is een gekleurde roman geschreven door een kleurrijke schrijver, die niet alleen zijn Marokkaanse afkomst probeert te achterhalen, maar ook zijn Duits-Poolse afkomst. In Nederland wordt de hoofdpersoon Nabil el Maroudi almaar geconfronteerd met deze afkomst: hij is niet puur Marokkaans, noch puur Duits of Nederlands. Welke invloed hebben voorouders op je leven?

 

Een foto van Maroudi’s overgrootmoeder die van de nazi’s een prijs krijgt uitgereikt omdat ze zoveel zonen op de wereld heeft gezet, doet zijn fantasie op hol slaan. Nabil el Maroudi probeert te bedenken wat er zou zijn gebeurd als al zijn voorouders elkaar eerder hadden leren kennen, een risicovolle gebeurtenis in nazi-Duitsland, waar tenminste één zoon van zijn overgrootmoeder de verkeerde partij aanhing. Stel dat zijn Marokkaanse grootmoeder zijn vader niet in een pleeggezin had gestopt in Marokko, maar hem naar Duitsland had gestuurd, waar juist de familie alle sporen van hun Poolse afkomst probeerde te verbergen...

 

Nabil el Maroudi is op zoek naar zijn verleden om de moeizame relatie die hij met zijn vader heeft te begrijpen. Hij komt erachter dat zowel de familie uit Marokko als de familie uit Duitsland hun donkere kamers hadden.

 

Novaire kan geweldig schrijven, waarbij hij in dit boek de vinger legt op gevoelige punten zoals racisme. Het is echter jammer dat Novaire er zo’n klein verhaal van heeft gemaakt (122 pagina’s). Je voelt zijn gedachten knetteren om nog meer uit te breken. Nu blijft Novaire ergens steken tussen een aanloop en een korte fantasieuitbarsting. Is dit verhaal te dicht bij zijn eigen leven om helemaal voluit te fantaseren?

 

RASHID NOVAIRE - AFKOMST, De Geus, 2008

 

Leeslinks

Van dezelfde schrijver:

Het lied van de rog 

Schrijvers en hun vader:

Péter Esterházy - Harmonia-Cælestis

Hanif Kureishi - Mijn oor aan je hart

Sandro Veronesi - In de ban van mijn vader 

Domenico Starnone - De straat der klachten  

« Terug

bol

Bestel
Rashid Novaire - Afkomst
via de internet boekhandel bol