Jessica Durlacher - De dochter

"Roman over Joodse jongen en meisje die worstelen met het oorlogsverleden van hun ouders." 
dedochter.jpg

Jessica Durlacher - De dochter

 

De grote leugen

Wanneer de 23-jarige joodse Max Lipschitz in het Anna Frank huis komt ontmoet hij er Sabine, een meisje dat meteen op hem afstapt en een afspraak maakt. Omdat Max zelf nog wat worstelt met zijn identiteit komt de relatie langzaam op gang. Ook Sabine is wat vreemd en heeft een voortdurende honger naar alles wat er in de 2de wereldoorlog is gebeurd met de joden. Max, wiens vader het liefst over de oorlog zwijgt, ziet met verbazing toe hoe Sabine met veel geduld alle oorlogsverhalen uit zijn vader weet te wringen, wat hem begint te irriteren. Sabine geeft zelf hoog op over haar vader, een ware oorlogsheld en die nu de intelligentste en de beste vader is. Maar Max heeft haar ouders nog nooit ontmoet…
Langzaam groeien Sabine en Max naar elkaar toe en gaan ze samenwonen. Een gelukkig stel, denkt Max, tot hij op een dag thuiskomt en Sabine weg is.

Jessica Durlachers tweede roman heeft als thema het oorlogsverleden van Joodse ouders en hoe hun kinderen daarmee omgaan.
Max probeert duidelijk wat afstand te nemen van zijn vaders verleden en ook zijn vader doet er het liefst het zwijgen toe, ook al komt zijn zuster uit Amerika op bezoek en komt Max erachter dat het verleden meer geheimen en pijn verbergt dan hij ooit kon vermoeden.
Daarintegen heeft zijn vriendin Sabine een onstilbare honger naar alle oorlogsverhalen te hebben, wat een friktie tussen de twee veroorzaakt. Erover praten wil Sabine niet. "Eens", belooft ze, "eens zal ik je alles vertellen", doet ze dan geheimzinnig. Toch weten Max en Sabine over dit probleem heen te stappen en zakt het thema wat naar de achtergrond van het verhaal. Maar op de dag dat Sabine verdwijnt komt de spanning in het boek en komt dit thema weer met nieuwe kracht opzetten en groeit het uit tot het hoofdthema met een dramatische, onverwachte ontknoping.
Dat is het mooie van dit boek: het gaat ook over een grote liefde, dat naast zo'n zwaar thema als jodenvervolging toch nog een goeie plek weet te vinden. De 2 thema's zijn mooi in evenwicht.
Daarbij weet Durlacher de spanningsboog ook nog eens heel goed en langzaam op te bouwen, tot een schokkend einde, waardoor alles op zijn plaats valt. Met haar schrijfstijl die weliswaar bij vlagen wat stijf is, heeft ze toch een eigen stijl gevonden en eenmaal in dat ritme, weet ze je te boeien. Mede door de spanning wordt je door het verhaal gegrepen en kan je niet meer stoppen met lezen.
Zeker voor een Nederlandse roman, waar spanning vaak een verwaarloosd gegeven is, en hoe subtiel Durlacher met de jodenvervolging omgaat - het thema wordt niet te dik aangezet in het boek - is het een mooi geschreven boek.
Voor haar eerste boek 'Het Geweten' kreeg ze de Gouden Ezelsoor en de Debutantenprijs. Het is afwachten wat dit boek gaat doen.

 

JESSICA DURLACHER - DE DOCHTER, De Bezige Bij, 2000

Boekenlinks:
Jessica Durlacher - Het Geweten
Tessa de Loo - Een bed in de hemel
Oorlog en familie:
Erwin Mortier - Marcel

« Terug

bol

Bestel
Jessica Durlacher - De dochter
via de internet boekhandel bol