Mark Sarvas - Harry, de verbeterde versie

"Amerikaanse roman over een man die zijn leven wil beteren na de dood van zijn vrouw." 
harry.gif

Mark Sarvas - Harry, de verbeterde versie

 Voor een lach en een traan

 

Harry Rent ziet een serveerster die hij wel leuk vindt. Maar hoe moet hij het aanpakken om haar te versieren? Zo jong en aantrekkelijk is Harry nu ook weer niet. Hij besluit indruk op haar te maken door haar collega-serveerster, de wat mollige Lucille, te helpen.

 

Harry is net weduwnaar geworden en terwijl hij een omslachtig plan bedenkt om Lucille te helpen en om zodoende indruk op Molly te maken, moet hij zich ook nog voorbereiden op de begrafenis van zijn vrouw Anna, en haar zus Claire onder ogen komen, die hem regelmatig belt en hem Anna’s dood verwijt.

 

Harry Rent is een anti-held en hoofdpersoon van wie je wel moet houden. Hij is behoorlijk onhandig, weet zich altijd in de onmogelijkste posities te werken en heeft geen hoge dunk van zichzelf. Soms probeert hij meteen actie te ondernemen, wat regelmatig uitloopt op een catastrofe. Maar Harry heeft een hart van goud en omdat hij beseft dat hij tijdens zijn huwelijk wat foutjes heeft gemaakt, probeert hij nu heel erg zijn best te doen om na de dood van Anna een nieuw en verbeterd persoon te worden.

 

In ‘Alles is verlicht’ schrijft Jonathan Safran Foer dat de beste manier om een drama te vertellen de humoristische manier is. Dit heeft de Amerikaanse schrijver Mark Sarvas, een bekende literaire blogger (The Elegant Variation), ook gedaan in zijn debuutroman. Het huwelijk tussen Harry en Anna was namelijk niet zo goed en daar komen zowel de lezer als Harry geleidelijk aan achter. Net als Ignatius Reilly uit ‘Een samenzwering van idioten’ van John Kennedy Toole, is ook Harry eigenlijk een tragisch-komische persoon. Het verhaal van Harry gaat over een modern huwelijk waar het evenwicht zoek is tussen de man en de vrouw. Dit evenwicht wil Harry weer herstellen, maar eigenlijk gaat Harry niet op zoek naar een verbeterde versie van zichzelf, maar is hij op zoek naar zichzelf. Op deze manier moet je niet alleen lachen om Harry, maar leef je zo met hem mee dat het ontroerend is.

 

Er zijn weinig romans die zowel humoristisch als literair van gelijke kwaliteit zijn. Dit is er weer een. Harry Rent en zijn dwaze plannen om het hart van Molly te winnen, vergeet je niet zo makkelijk.

 

MARK SARVAS - HARRY, DE VERBETERDE VERSIE (Harry revised, vert. Gerda Baardman en Wim Scherpenisse), Meulenhoff 2008

 

Leeslinks

Serieuze romans met humor:

Jonathan Safran Foer - Alles is verlicht

Jonathan Franzen - De correcties

John Kennedy Toole - Een samenzwering van idioten

Marina Lewycka - Een korte geschiedenis van de tractor in de Oekraïne

Martin Page - Hoe ik dom geworden ben

Florian Zeller - De ontsnapping van Julian Parme

« Terug

bol

Bestel
Mark Sarvas - Harry, de verbeterde versie
via de internet boekhandel bol