Pepetela - Roofdieren

"Angolese roman over een man die de mazen van de politiek gebruikt om een rijk man te worden." 
roofdieren.gif

Pepetela - Roofdieren

 The Angolan dream

 

Pepetela is het alias van Arthur Carlos Maurízio Pestana dos Santos, een van de grote schrijvers van Angola. Wil je meer over Angola weten, dan bieden zijn boeken een goede mogelijkheid om wat over Angola te leren. Veel van zijn romans gaan over de onafhankelijkheidsstrijd en de burgeroorlog die daarop volgde in Angola. Maar Pepetela heeft ook een aantal boeken geschreven met geheim agent Jaime Bunda in de hoofdrol.

 

De titel ‘Roofdieren’ doet aan de bloedbaden denken waarmee de Angolese geschiedenis is gekleurd. Het verhaal begint zelfs met een klein bloedbad. Maar dan verdwijnen al die verschrikkingen naar de achtergrond van het verhaal en begint het verhaal van Vladimir Caposso, een man die via de corrupte politiek almaar hoger op de sociale ladder wist te klimmen.

 

Het is alsof je het succesverhaal leest van iemand die in Amerika alle kansen weet te grijpen en zich omhoogwerkt vanaf de straat naar een groot imperium. Smeergeld zou ook de titel van het boek kunnen zijn, want Caposso’s wereld, net als lange tijd de Angolese maatschappij, draait om smeergeld.

 

Van een straatschoffie die begon als loopjongen in een kleine winkel, bemachtigde Caposso een chauffeursbaan, vervolgens een leidinggevende funktie in een belangrijke sportvereniging en tenslotte werd hij een rijke zakenman.

 

Caposso is van de generatie Angolezen die vocht voor de onafhankelijkheid en vol idealen zat: weg met de Portugezen en leve het communisme. Caposso zelf had slechts één ideaal: geld. Hij wrong zich tussen regeringspartijen, knikte braaf ja en nee, maar trok ondertussen zijn eigen plan en dat was zoveel mogelijk geld vergaren.

 

De ultieme droom van Caposso was het behoren tot de gegoede klasse van het land en zodra hij die bereikte, was hij zijn schamele afkomst uit de binnenlanden van Angola totaal vergeten. Zijn rijkdom tentoonstellen is nu belangrijker dan wat zijn zoon wil, aarzelend accepteert hij dat zijn dochter kunst studeert, net als hij zijn kantoren met kunst laat behangen, enkel omdat hij heeft gehoord dat bezit van kunst je aanzien kan geven.

 

Het verhaal van Vladimir Caposso is het verhaal over de corruptie van Angola, maar kan ook worden gezien als een verhaal over de corruptie van het globale zakendoen. In zijn laatste jaren heeft Caposso niet alleen te maken met landgenoten, maar strekken zijn zaken zich uit tot buiten de landsgrenzen en komen zijn compagnons van ver over de wereld.

 

Of de door geld en aanzien verblinde Caposso stand zal houden in de immer harder wordende zakenwereld, is maar de vraag. ‘Roofdieren’ is een soort satire op de door wellust vergiftigde wereld en het is een stukje geschiedenis van het hart van Angola: de altijd wisselende machthebbers die moeizaam een land kunnen redden van de burgeroorlog en chaos.

 

PEPETELA - ROOFDIEREN (Predadores, vert. Hermina Gaikhorst), De Geus 2008

 

Leeslinks

Boekje open over hoe in India geld te verdienen:

Aravind Adiga - De witte tijger

« Terug

bol

Bestel
Pepetela - Roofdieren
via de internet boekhandel bol

Roofdieren
Roofdieren
Pepetela