Milena Magnani - Branko

"Italiaanse roman over een zigeuner en zijn afkomst uit een circusfamilie." 
branko.gif

Milena Magnani - Branko

Een straaltje hoop

 

Branko Hrabal is vermoord en wil niet meer opstaan. Maar voordat de vossen hem meenemen naar daar waar de hemel gloort, doet Branko eerst zijn verhaal. Hij vertelt hoe hij als Hongaarse zigeuner in een Roma-kamp aankwam met zijn vrachtwagen, waar hij aan de rand van het kamp in de modder een plaats kreeg aangewezen waar hij zijn kisten kon uitladen.

 

Populair was Branko niet in het mistroostige kamp dat alleen werd bezocht door de politie en sociale werkers. De enigen die hem keer op keer opzochten, waren de kinderen, Senija en Ibrahim voorop. Zij kregen de inhoud van de kisten te zien en zij kregen Branko’s levensverhaal te horen. Ze hingen aan zijn lippen om te horen hoe het circus uiteindelijk in de kisten terechtkwam.

 

‘Branko’ is een bijzonder warm verteld verhaal, hoeveel ellende er ook aan te pas komt: de vervolging van zigeuners in de Tweede Wereldoorlog, verraad van een vriend, familieproblemen, het mistroostige leven in een zigeunerkamp.

 

Terwijl Branko’s lijk wordt ingepakt en naar een lijkenhuis wordt gereden, neemt hij de wereld om zich heen in zich op en herinnert hij zich vooral zijn warme band met de kleine Senija die hem niet met rust liet voordat hij zijn verhaal had verteld over zijn grootvader en het circusleven. Terwijl Senija’s broertje voor de nodige onrust zorgt in het ziguenerkamp en Branko weet dat zijn laatste dagen zijn geteld, ontvouwt zich een aandoenlijke vriendschap tussen de man die zijn grootvader had gewroken en de kinderen die in de circusspullen een lichtpuntje in hun leven zien.

 

Op bijna poëtische toon beschrijft Milena Magnani het trieste leven in het kamp en de tragische familiegeschiedenis van Branko. Je wil niet geloven dat de man die het vertelt op weg is naar het hiernamaals. Ondanks dat hij in de kist wordt gelegd en vervolgens wordt vervoerd naar het lijkenhuis, hoop je dat alles een misverstand is en dat de voorspelling niet uitkomt.

 

‘Branko’ is een verhaal dat aan de films van Frederico Fellini doet denken, maar ook beelden oproept uit de films van Emir Kusturica: vervreemdend, somber, mooi en toch hoop gevend. De in Italië geboren onderwijzeres Milena Magnani vertelt haar verhaal zoals ook de Italiaanse schrijver Alessandro Baricco kan vertellen (City, Oceaan van een zee, Dit verhaal): suggererend en om zijn onderwerp heen cirkelend, met veel liefde voor zijn personages. Een verhaal in een stijl geschreven dat je vanaf de eerste zin pakt.

 

Milena Magnani - Branko (Il circo capovolto, vert. Leen Van Den Broucke) De Bezige Bij, 2008

 

Leeslinks

Over een zigeunerkamp:

Alice Ferney - Sierlijk en berooid

Aandoenlijke roman over tentenbouwers:

Ludovic Roubaudi - Circusmannen

« Terug

bol

Bestel
Milena Magnani - Branko
via de internet boekhandel bol