Robert Menasse - Don Juan de la Mancha of de leerschool van de lust

"Onderhoudende Oostenrijkse roman over liefdeservaringen." 
donjuanmancha.gif

Robert Menasse - Don Juan de la Mancha of de leerschool van de lust

 Vrouwen als windmolens

 

Don Juan is de fictieve bekende vrouwenversierder die in tal van opera’s, toneelstukken en boeken de hoofdrol speelt. De la Mancha is de achternaam van een andere fictieve hoofdpersoon van een wereldberoemd boek: Don Quichot de la Mancha.

 

Terwijl Don Juan vrouwen als het ware verslond, vocht Don Quichot in zijn fantasie tegen reuzen en monsters, terwijl het maar gewoon windmolens waren. Nathan, de hoofdpersoon van ‘Don Juan de la Mancha’ bereidt zich voor om in de voetsporen van zijn vader te treden. Zijn vader is een bekend societyschrijver en gescheiden van Nathan’s moeder. Nathan wordt als kind al geconfronteerd met zijn vaders lievelingsrol als Don Juan, die hij uiteindelijk als monsterlijk gaat beschouwen. 

 

Met kloppend hart wacht Nathan de leeftijd af dat ook hij het pad der vrouwen kan betreden. In zijn fantasie droomt Nathan van geweldige romances, in het echt valt de liefde zwaar tegen en kan geen van zijn relaties hem bevredigen.

 

Nathan gaat net als zijn vader bij de krant werken, maar in plaats van over society te schrijven, moet hij over ‘het leven’ schrijven, een onderwerp dat hem steeds meer bedrukt, omdat het leven helemaal niet is zoals hij zich dat had voorgesteld, vooral de relatie met vrouwen.

 

Terwijl Nathan in therapie gaat bij Hannah Singer, passeren Nathans mislukte verhoudingen de revue, die zowel een beeld geven van Nathan’s mislukte veroveringen als een tijdsbeeld van de jaren 60, 70 en 80, waarin de vrouwen zich lieten beïnvloeden door de tijdsgeest.

 

De openingszin in het boek gooit meteen hete pepers op het vuur en de lezer is opgewarmd om zich in het verhaal te storten. Een bijzonder onderhoudend verhaal over een jongen die geïntimideerd was door de levensstijl van zijn vader en geblokkeerd werd door de brave levensstijl van zijn moeder. De leerschool van zijn ouders, een vader die de verovering van de avond belangrijker vond dan zijn zoon en een moeder op zoek naar een vaste relatie en nieuwe vader voor haar zoon, zette hun stempel op de arme Nathan. 

 

Er zijn vele boeken over de liefde geschreven. Robert Menasse doet dit in stijl met een satirische ondergrond. Een aantal vrouwen laat hun sporen na in Nathans leven: van een geëmancipeerde vrouw tot een vrouw die, zodra de huwelijksboot in zicht is, verandert in een huismus. Nathan raakt van zijn tegenvallende leven zo depressief is dat hij probeert te kuren in vruchtwater. En als dit na een aantal badsessies ook al niets oplevert, besluit hij in therapie te gaan.

 

De verhalen van Nathans veroveringen zijn pijnlijk humoristisch en geven een beeld van mensen die, gedreven door lust, wanhopig op zoek zijn naar liefde en seks. Nathan en zijn verhalen aan Hannah lijken misschien op het eerste gezicht een saai verslag van Nathan’s leven. Maar Robert Menasse weet het op zo’n manier te vertellen dat je niet anders kunt als doorlezen, met een lichte glimlach op de lippen. De ‘Don Juan de la Mancha’ is net als Don Quichot een innemende persoon die het opneemt tegen zijn verleden en de tijdsgeest.

 

ROBERT MENASSE - DON JUAN DE LA MANCHA of de leerschool van de lust (Don Juan de la Mancha oder Die Erziehung der Lust, vert. Paul Beers), De Arbeiderspers 2008

 

Leeslinks

Van dezelfde schrijver:

Kentering

Over de liefde en Casanova:

Arthur Japin - Een schitterend gebrek

Lessen in de liefde:

Frédérique Beigbeder - Liefde duurt drie jaar

Problemen met een relatie:

Erlend Loe - Tang

Wel of geen relatie:

James Meek - We zetten nu de afdaling in

« Terug

bol

Bestel
Robert Menasse - Don Juan de la Mancha of de leerschool van de lust
via de internet boekhandel bol

Don Juan de la Mancha
Don Juan de la Mancha
Robert Menasse