David Szalay - Mag ik u een aanbod doen?

"Engelse roman over een telefonische verkoper." 
aanboddoen.gif

David Szalay - Mag ik u een aanbod doen?

 

Een broodje gebakken lucht

 

Park Lane verkoopt advertenties. Om geplaatst te worden in vaktijdschriften die meestal niet bestaan of uitkomen. Paul Laney heeft een van de verkoopteams onder hem. Maar het zijn geen goeie tijden en meestal mijmert Paul over de goeie ouwe tijd toen hij met een paar vrienden nog voor een ander bedrijf werkte waar het geld binnenstroomde.

 

Paul zit vaker in de pub dan op kantoor. Daar kun je het makkelijkst je zorgen vergeten over potentiële klanten die niet willen toehappen of over je huwelijk waar zo’n sleur in is gekomen, dat je liever droomt over een barmeisje.

 

Op een dag komt Paul een oude vriend tegen in de pub, eentje uit de tijd dat ze rijke jongens waren. Hij heeft die avond zoveel gedronken dat hij de volgende dag er niet helemaal zeker van is of hij daadwerkelijk Eddy tegen het lijf was gelopen. Maar dan komt hij Eddy nog een keer tegen en deze heeft een zakelijk voorstel waardoor Paul weer een zonnetje in de verte van zijn leven ziet.

 

Paul is geen man om snel beslissingen te nemen. Hij is een grote twijfelaar die het liefst zijn zorgen wegspoelt met een pint bier. Een typische Engelsman die de pub liever ziet dan zijn huiskamer. Paul moet eerst heel diep duiken, wil hij uit zijn alcoholische walm te voorschijn komen als een nieuwe man.

 

Dat is het verhaal van ‘Mag ik u een aanbod doen’. Over een anti-held, die lang niet zo sympathiek overkomt als de schrijver misschien had gewild. Paul is een saaie man, een slapjanus die de gebeurtenissen over zich heen laat spoelen als een koude douche.

 

Net zoals zijn beroep geen sympathie oproept: de verkoop van lege luchtbellen. En zo komen we bij de tijdsgeest van een periode die inmiddels ook achter ons ligt, een periode waarin mensen rijk werden door windeieren te verkopen. Een lege wereld zonder idealen, waarin alleen geld verdienen centraal stond.

 

Dat is misschien de enige verdienste van deze debuutroman van de Engelse David Szalay: een tijdsbeeld van een saaie generatie die niets anders deed als geld verdienen. Het boek wordt als ‘een tragikomedie van onze tijd’ aangekondigd. De humor in het verhaal vond ik echter ver te zoeken. Hoe briljant David Szalay zo’n saaie hoofdpersoon ook heeft gecreëerd, erg boeiend is het verhaal er niet van geworden...

 

DAVID SZALAY - MAG IK U EEN AANBOD DOEN? (London and the South-East, vert. Aleid van Eekelen-Benders en An de Greef), Mouria 2008

 

Over de reclamewereld:

Matt Beaumont - Check mail

Frédérique Beigbeder - € 14,99

Werken als magazijnbediende:

Douglas Coupland - De kauwgomdief

Alcoholisme in Engeland

Gerard Woodward - Ik ga naar bed als de zon schijnt

 

« Terug

bol

Bestel
David Szalay - Mag ik u een aanbod doen?
via de internet boekhandel bol