Elisabeth Hay - Nachtradio

"Canadese roman over een groepje mensen die werken bij een radiostation in YellowKnife." 
nachtradio.gif

Elisabeth Hay - Nachtradio

 Liefde en verlangen in het hoge noorden

 

YellowKnife is een stadje in de Noordwestelijke ‘territories’ van Canada. Het ligt slechts 250 km onder de noordpoolcirkel en ligt behoorlijk afgelegen. Vroeger kwamen de mensen er goud zoeken. Nu is het een stadje waar het regionale bestuur zetelt en waar de oorpspronkelijke bewoners moeite moeten doen om hun taal en cultuur te behouden. 

 

Het stadje is omgeven door een prachtige natuur en heeft redelijk warme zomers, maar lange en koude winters. Dit zeer noordelijke gelegen stadje is een plek voor natuurliefhebbers en mensen die hun leven weer op de rails moeten krijgen.

 

Harry Boyd is tijdelijk directeur van het plaatselijke radiostation van YellwoKnife. Ooit was Harry een bekende radiopresentator, maar toen hij overstapte op televisie, werd dat zo’n mislukking dat Harry terug droop naar de plaats waar hij ooit zijn carrière begon.

 

Als hij de aantrekkelijke en vlotte stem hoort van de nieuw aangenomen journaalpresentatrice Dido Paris, wordt Harry op slag verliefd. Zeker als hij haar schoonheid ziet. Hij vergeet dat hij al heel wat jaren ouder is, maar haar direct confronteren met zijn verliefdheid wil hij ook weer niet.

 

Dido Paris heeft een natuurlijke aanleg voor de radio, net zoals ze zich bewust is van haar schoonheid. Na een mislukt huwelijk probeert ze haar leven weer in het gareel te krijgen en hoopt ze dat een liefde haar achterna reist.

 

Niet lang na Dido’s aantreden bij de radio van YellowKnife komt er nog een meisje vragen naar een baan. Het is de jonge en onzekere Gwen Symon, die sinds haar jeugd al carrière wilde maken bij de radio en nieuwsgierig is naar het leven in het hoge noorden. Harry zet haar in als presentatrice en geeft Dido een nachtprogramma.

 

Eleanor Dew komt uit YellowKnife en heeft als receptioniste al heel wat mensen voorbij zien komen bij de radio. Tussen haar en Dido ontstaat een tere vriendschap, net zoals tussen haar en Gwen. Eddy is een technicus en niet de meest populaire jongen van de radio.

 

Harry gedraagt zich als de populaire jongen van de radio; tenslotte heeft hij er carrière mee gemaakt. Met veel geduld probeert hij Gwen het vak bij te leren, terwijl Dido geen lessen nodig heeft, en zeker niet van Harry.

 

De Canadese schrijfster Elisabeth Hay woonde zelf enige jaren in YellowKnife en weet de sfeer van dit noordelijke stadje met mooie woorden te beschrijven: de betoverende meren, het wisselende klimaat en de schrale, maar mooie natuur. Haar verhaal over het groepje mensen dat bij de radio van YellowKnife werkt, krijgt zijn hoogtepunt in de kanotocht die vier mensen ondernemen, in het spoor van de Engelse ontdekkingsreiziger John Hornby, die samen met twee anderen de dood vond tijdens een overwintering in de sneeuw van het hoge noorden.

 

‘Nachtradio’ is een sfeervol verhaal over stille liefdes en verlangen, over vriendschap en verraad, over radio maken én over het hoog noordelijk gelegen YellowKnife.

 

ELISABETH HAY - NACHTRADIO (Late Nights on Air, vert. Nina van Rossem) Ailantus, 2008

 

Leeslinks

Nog een moeizame liefde in het hoge noorden:

Wayne Johnston - De hoeder van het paradijs

Per kano door het hoge noorden:

Michael Crummey - Rivierdieven

« Terug

bol

Bestel
Elisabeth Hay - Nachtradio
via de internet boekhandel bol