Anais Nin - Erotica (1940/1977)

"Erotische vertellingen." 
erotica.jpg

Anais Nin - Erotica (1940/1977)

Twee verhalenbundels vormen ‘Erotica’ van Anaïs Nin (1903 - 1977): ‘Venusdelta’ en ‘Lieve vogeltjes’. Het is een greep uit de verhalen die Anaïs Nin begon te schrijven om voor zichzelf en haar vrienden in New York wat geld te verdienen: een rijke onbekende betaalde in 1940 één dollar per pagina. Daarbij had hij als enige eis dat het geen literatuur zou zijn, geen fraaie zinnenbouwsels, maar puur om de erotiek zou draaien. Anaïs Nin en haar vrienden hadden vermaakten zich prima om volgens hen stompzinnige verhalen te verzinnen waar alleen erotiek aan te pas kwam, maar geen mooie liefdesverhalen of passionele verhoudingen.

 

Anaïs Nin groeide op in Frankrijk en Amerika, trouwde in 1923 de bankier Hugh Parker Guiler, die zich later ook als kunstenaar ontpopte, woonde samen met Guiler in Parijs, maar verhuisde in 1939 naar New York. In 1955 trouwde ze zonder zich van Guiler te scheiden, Rupert Pole, met wie ze in Californië ging wonen. Anaïs Nin was bevriend met vele kunstenaars, schrijvers en psychoanalitici, zoals Antonin Artaud, Gore Vidal, Lawrence Durrell en Otto Rank. Haar grootste vriend in die tijd echter was de Amerikaanse schrijver Henry Miller. 

 

In 1977 werd de erotische verhalenbundel ‘Delta of Venus’ gepubliceerd, twee jaar later ‘Little birds’, wat in die tijd het nodige stof deed opdwarrelen. Lees je de erotische verhalen nu, dan lijken ze enigszins op de verhalen van Duizend-en-één-nacht: over erotische avonturen, bizarre mensen en geheime geneugten. Misschien zijn niet alle verhalen politiek correct: de vader en zijn dochters, of de man met de kleine schoolmeisjes. De verhalen doen sprookjesachtig aan: er was eens een man die... En net als in sprookjes hebben de slechten het nakijken en blijft er een kleine moraal hangen.

 

Bovendien zag Anaïs Nin zich omgeven met serieuze schrijvers die erotieke schrijfsels helemaal geen literatuur vonden. Ondanks dat de opdrachtgever aangaf enkel erotiek te willen, moet gezegd worden dat de verhaaltjes niet alleen seksuele inhoud hebben, maar ook een kleurrijk palet tonen met eigenzinnige hoofdkarakters en bovendien een verfijnd schrijven laten zien, wat in gewone erotische lektuur niet veel te vinden is.

 

De waarde van deze verhalen moet gezien worden in het licht van de tijd waarin ze werden geschreven. In 1940 waren er nog geen feministen en in die tijd had een vrouwelijke schrijfster zich zelden aan erotische verhalen gewaagd. Anaïs Nin wordt nu beschouwd als een van de belangrijkste vrouwelijke pioniers in het schrijven van moderne erotica.

 

Anaïs Nin werd vooral beroemd om haar dagboeken die ze schreef en later in veel delen publiceerde, waarin ze geen blad voor de mond nam over haar gevoelens én verhoudingen. De bekendste hiervan is die van 1931-1932, ‘The journal of love’, waarin ze haar verhouding met Henry Miller beschrijft, maar ook uitgebreid over haar gevoelens voor Millers vrouw June schrijft. Geïnspireerd door deze onthullingen, maakte Philip Kaufman in 1990 de film ‘Henry & June’.

 

Anaïs Nin was geen echte feministe, maar een vrouw die haar tijd ver vooruit was, in de zin dat ze zich niet in een onderdanige vrouwenrol liet schuiven, maar alle toenmalige conventies aan de kant schoof en deed wat haar hartje begeerde. En dat was van een bohemie-achtig leven genieten. Anaïs Nin bewoog zich in kringen van kunstenaars, waardoor haar dagboeken, die zo’n 40 jaar van haar leven bestrijken, naast de sensationele openhartigheid over haar eigen gevoelens, ook nog eens waardevolle documenten zijn over de tijdsgeest van de bohemie-wereld in de jaren 30 - 50.

 

Iets van die tijdsgeest proef je ook in haar erotische verhalen. Het jonge stel dat een huis in Parijs zoekt, de excentrieke bon vivants. Maar het merendeel van de verhalen zijn tijdloos en vormen een vermakelijke literatuur voor in de stille uurtjes.

 

ANAÎS NIN - EROTICA (Erotica, vert. Aris J. van Braam), Prometheus, 2009

 

Nog meer vrouwen en erotische boeken:

Catherine Millet - Het seksuele leven van Catherine M.

Pauline Reage - L’histoire d’O

Edith Templeton - Gordon

Klassieke erotische literatuur van de heren:

D.H. Lawrence - Lady Chatterly’s lover

Vladimir Nabokov - Lolita

Marquis de Sade - Justine

 

« Terug

bol

Bestel
Anais Nin - Erotica (1940/1977)
via de internet boekhandel bol