Jef Aerts - Rue Fontaine d'Amour

"Belgische roman over opgroeien in de grote stad Brussel." 
fontainedamour.gif

Jef Aerts - Rue Fontaine d'Amour

Vader gaat uit zijn dak

 

Lize is 15 jaar. Haar lievelingsplekje is het dak boven haar slaapkamer in het huis in Rue Fontaine d’Amour. Vanaf deze plek heeft ze een goed overzicht over de ietwat vervallen straat en de grote stad Brussel. Vanaf deze plek probeert ze haar leven wat te ordenen, een leven dat in een stroomversnelling lijkt te raken, nu haar omgeving in rap tempo aan het veranderen is.

 

Haar moeder heeft het huis verlaten om bij haar vriend te gaan wonen. Ook zus Lena heeft het huis verlaten voor een schimmig leven rond nachtclubs. Nog steeds is Lize niet gewend aan het leven met alleen haar vader (prof. dr.), die professor in danswetenschappen is en hartstochtelijke fan van de Russische danser Nijinski, van wie hij alle dagboeken uit het hoofd kan citeren.

 

De rust wordt verstoord in het huis wanneer er twee indringers door prof. dr. worden betrapt in de keuken terwijl ze rustig een eitje staan te bakken. Lize begrijpt niet waarom haar vader ze niet het huis uitgooit. Kennelijk beschikken ze over een toverwoord, dat haar vader meteen doet verstommen: Suvretta House, de plek in Zwitserland waar Nijinski zijn laatste dans uitvoerde.

 

Sinds het magische woord is gevallen zitten prof. dr. en de broers Besnik en Ismail elke avond op de bank bier te zuipen en chips te eten. Lize raakt hiervan danig in de war en probeert hierover met haar zusje te praten, die ze wekelijks ziet onder aan een boom in het park. Maar Lena ziet geen problemen in het huis dat ze net heeft verlaten. Ze heeft haar eigen sores.

 

Lize meent ernstig dat haar vader zo zachtjes aan gestoord begint te worden, als hij de Albanezen engelen noemt. Het zijn engelen die met een opdracht zijn gekomen. Het kost Lize wat tijd en moeite, maar langzaam zal ze ontdekken wat die opdracht is en waarom haar vader een opdracht kreeg van Albaneze engelen.

 

Het is een prachtig geschreven verhaal over een puber-meisje dat op het punt staat haar seksuele leven te betreden, met aanhangende zaken van het volwassen leven zoals alcohol en drugs.

 

Het verhaal speelt in de kleurrijke buurten van Brussel, waar oude mensen worden overvallen, jongeren met bommetjes naar auto’s gooien, waar geplette katten op de stoep liggen. Lize’s visie op haar omgeving is niet al te aardig. Als ze op straat moet wachten, telt ze de rotjoggers of helpt ze een man in een rolstoel. Lize vraagt zich af wie haar straat heeft bedacht: “Ik zou hem willen vragen waarom Rue Fontaine d’Amour zo’n liefdeloze plek is. Waarom de huizen deuren hebben als de bewoners potdicht zitten.”

 

Terwijl een soort spel wordt gespeeld door prof. dr. en de twee Albanezen, de jubileumviering van het dansinstituut Carlotta Grissa, dat haar vader en moeder hebben opgezet, een naderende catastrofe aankondigt, haar huilende moeder nog steeds niet haar scheiding wil accepteren terwijl ze toch al zeven jaar met een sulletje woont, gaat Lize op zoek naar wat haar zus Lena zo trekt in de buitenwereld. Ze komt in schimmige nachtclubs, ontmoet Mr. Alphonso Boquito, ‘Sint-van-de-weggelopen-meisjes’ en vraagt de Albanezen uit over de liefde.

 

Jeff Aerts hanteert een rake en onderhoudende schrijfstijl en een poëtische beeldtaal. Dit is niet een zoveelste verhaal over een opgroeiend pubermeisje, en eigenlijk ook over een Albanees meisje. Het is eerder een sprookje over het moderne leven in de stad. Over jonge meisjes die hun droom willen verwerkelijken en in de striphandel geld verdienen, over een vader die van zijn heilige voetstuk valt voor zijn kinderen, over het grote stadsleven waar op elke hoek gevaar schuilt. Het verhaal schiet af en toe de magische kant op dankzij de levendige fantasie van Lize. Zo meent ze dat er een gat in de stad zit: in het bladerdak van de rodondendrons en die van de vijgen. “Kruip erin en je bent voorgoed verdwenen.” Ook de reddingsactie van haar vader neemt in haar ogen goddelijke vormen aan.

 

Lize is een jonge meid, die dapper de stad en zijn gevaren tegemoet treedt, onzeker wordt van uit balans zijnde volwassenen, haar ongezouten mening klaar heeft over alle personen in haar omgeving, maar nieuwsgierig is naar de verhalen van anderen en stoer een nieuwe weg in het leven zoekt. Een boek dat veel te snel is uitgelezen...

 

JEF AERTS - RUE FONTAINE D’AMOUR, De Bezige Bij 2008

 

Kinderen die reageren op het wegvallen van hun normale omgeving:

Arjaan van Nimwegen - Huisgenoten

Mitch Cullin - Getijdenland

« Terug

bol

Bestel
Jef Aerts - Rue Fontaine d'Amour
via de internet boekhandel bol