Michael Kumpfmüller - Bericht aan allen

"Duitse roman over het wel en wee van een minister." 
berichtaanallen.gif

Michael Kumpfmüller - Bericht aan allen

De wereld draait door

 

Een minister is ook maar een gewoon mens en zo begint deze indringende roman op de tweede bladzijde met een sms-je van de dochter van minister Selden: “O God. Er is een explosie geweest. We storten neer. Bid voor mij. Ik hou van jullie”. 

 

Selden is minister van Binnenlandse Zaken van een niet nader genoemd land in Europa, hoewel het land wel een beetje aan Frankrijk doet denken. Niet alleen wegens de jongeren die fel relletjes blijven schoppen, inclusief auto’s in de hens steken, maar ook de charismatige sfeer die rond de Franse president Sarkozy én die van Selden hangt. 

 

Omdat Seldens dochter is omgekomen in een exploderend vliegtuig, wil dat nog niet zeggen dat het terrorisme hierdoor punt nummer één wordt op Seldens agenda. Selden probeert zo goed mogelijk zijn taak te doen en wil niet in open vallen trappen. Hij wil meer van de jongeren weten die zijn land instabiel maken. Hij wil geen drastische maatregelen nemen, maar de vuurtjes alleen laten uitgaan. 

 

Seldens tijd is kostbaar, niet alle journalisten krijgen hem voor een interview te spreken. Een journaliste is benieuwd naar de man aan de macht: hoe leeft hij, hoe werkt hij, hoe is hij in bed. Als het Hannah is gelukt eindelijk een interview met hem te arrangeren, klikt het tussen Hannah en Selden en maakt Hannah steeds vaker deel uit van het gevolg van de minister.

 

En zo staan de altijd druk zijnde minister en Hannah met zeeën van tijd tegenover elkaar. Geheime ontmoetingen, vluchtige kussen. En de vrouw van Selden nooit in de spotlight, wat Seldens imago geen goed doet.

 

Een goede vriend, mysterieus in verschijnen en filosoferen, probeert de minister van goede raad te voorzien. Hij beweegt zich achter de schermen over de gehele wereld, naar waar hij maar naartoe wilt. Hij probeert een huwelijk te redden van twee mensen die van elkaar zijn afgedwaald. De een gegrepen door de kunst, de ander in beslag genomen door de politiek.

 

Michael Kumpfmüller heeft in dit boek getracht een man met politieke macht te beschrijven. Het doet allemaal een beetje cliché aan: terrorismebestrijding of jongeren opvoeden, geheime liefdes die geen schandaal verdragen, de strijd tussen partijen, wat wel of niet publiceren, geheime vergaderingen; het alles is niet bijster origineel.

 

Wat Kumpfmüller wel heel goed schetst, is een bijna futuristisch scenario over onze wereld die steeds meer te maken krijgt met terreur: binnenlands én buitenlands, het land lijkt wel in oorlog. Geheime vergaderingen in zwaar bewaakte bunkers, buitensteden niet meer toegankelijk voor normale burgers, onveilige straten vergiftigd door misdaad.

 

Ook de roerige buitenwereld krijgt een gezicht in het verhaal: de jongeren Kwik, Kwek en Kwak, die door Tarsa worden aangezet tot een schokkende straatactie, de kraker Rubber die Mania opvangt, een instabiel dakloos meisje, die Joe zal overhalen haar de zee te laten zien. Ze zijn allemaal op zoek naar manieren om hun onvrede over te maatschappij te uiten, jongeren die hun weg zoeken in het leven.

 

Het land anoniem, de schrijfstijl zo afstandelijk mogelijk. Toch is het Kumpfmüller gelukt om een boeiende schrijfstijl te ontwikkelen voor zijn verhaal over een onbekende Minister van Binnenlandse Zaken. De sentimenten tussen de regels, de handelingen verwoven met gedachtes, en af en toe wat dialoog. 

 

Het is een verhaal over de idealen van de jeugd en ouderen die met weemoed terugdenken aan hun idealen die ze ongemerkt ergens in de tijd zijn verloren. Net zoals de liefde vergaat, vergaan ook idealen. Maar daar kom je pas achter als ook je haren je dreigen te verlaten.

 

Politieke macht is een spel dat wordt gespeeld met fiches van het volk. En hoe je het spel ook speelt, de straat zal altijd in opstand komen. ‘Bericht aan allen’ is een indringende roman over onze roerige tijd.

 

MICHAEL KUMPFMÜLLER - BERICHT AAN ALLEN (Nachtricht an alle, vert. Gerda Meijerink) Anthos / Manteau, 2008

 

Leeslinks

Van dezelfde schrijver:

Lotgevallen van een beddenverkoper

Over macht en politiek:

J.M. Coetzee - Wachten op barbaren

Stephen Fry - Speelbal

Denis Johnson - Een zuil van rook

Andrej Koerkov - De laatste liefde van de president

Jonathan Littell - De welwillenden

António Lobo Antunes - Preek tot de krokodillen

George Orwell - Animal farm

Pepetela - Roofdieren

Joâ Ubaldo Ribeira - Bericht uit de vuurtoren

Mario Vargas Llosa - Het feest van de bok

« Terug

bol

Bestel
Michael Kumpfmüller - Bericht aan allen
via de internet boekhandel bol