Jenny McPhee - Doodgewone dingen

"Amerikaanse soap-roman over twee zusters." 
doodgewonedingen.gif

Jenny McPhee - Doodgewone dingen

Quality Soap

Veronica en Lillian. Twee zusters. De vader stierf tijdens een tragisch ongeluk, hun moeder heeft zich ver weg verstopt ergens in Nieuw-Zeeland. Veronica is een soap-schrijfster voor de Amerikaanse serie 'Doodgewone dingen'. Daarnaast werkt ze aan een musical. Lilian is een neurologe verbonden aan een ziekenhuis.

Veronica en Lillian ontmoeten elkaar elke maand in Konditorei Hongarije, een trendy café ergens in Manhattan. Als twee echte zusters vertellen ze elkaar over hun laatste nieuwtjes. Het grote nieuws waarmee het boek begint is dat Lillian zwanger is. De vader is een patiënt die ze stiekem als donor heeft gebruikt. Wanneer ze over vaders praten komt ook het onderwerp van hun eigen vader op tafel. Ze weten te weinig van hem af en besluiten om een privé-detective uit te laten zoeken of hij bijvoorbeeld niet nog ergens een gezin had.

Het blijkt echter voor de lezer al snel dat de zusjes niet helemaal eerlijk tegen elkaar zijn. Veronica komt met het probleem te zitten dat ze de 'donor vader' van Lillian ontmoet en hopeloos verliefd wordt. Hoe moet ze dit Lillian vertellen? Lillian aan de andere kant houdt er een eigen agenda op na wat betreft de eigenaardige detective Bryan Bird die 's avonds in de nachtclubs tuba speelt. Bovendien raakt ze verslingerd aan een kleine patiënte van haar, Charlotte, wat haar beroepstechnisch schuldige gevoelens geeft.

Het zijn 'Goede Tijden, Slechte Tijden' voor de zusjes want ze zien heel veel vragen uit hun jeugd beantwoord en ze komen ook achter hun eigen identiteit. Maar dat brengt de nodige onthullingen met zich mee die een soap waardig zijn. Het verhaal is met opzet geschreven met vele soap-ingrediënten. Hoewel de cliff-hangers wat sterker konden, zijn de aspecten van een dagelijkse tv serie over het 'gewone' leven volop aanwezig. In sneltreinvaart wordt er getrouwd, gescheiden, gaan relaties aan en uit, rijzen er mensen op uit de dood, komen er kinderen en worden er geheimen onthuld uit het verleden die inderdaad een groot soap-gehalte hebben.

Jenny McPhee komt uit een schrijversfamilie, waar behalve haar vader ook twee zussen schrijven. Ze debuteerde met de roman 'Nora'. In 'Doodgewone dingen' bewijst ze dat, ook al brengt een soap het als 'doodgewoon', het leven rare wendingen kan nemen. Het is net geen satire op de soap, maar het flirt als geen ander boek met soapschrijfsels. Een soap is de uitvergrootte vorm van het dagelijks leven, waarvan het verhaal tijdens de serie zijn eigen leven leidt. 'Doodgewone dingen' is een voorbedachte soap over soap. Zie het als een luxueuse zeep die je alleen voor feestdagen gebruikt.

De roman is luchtig geschreven, maar heeft een gedegen ondergrond van goede en onderhoudende dialogen. Het is een haast komische roman die soapliefhebbers zeker zal bekoren, maar ook voor mensen die zin hebben in een luchtige roman op niveau.

JENNY MCPHEE - DOOGEWONE DINGEN (No Ordinary Matter, vert. Jeannet Dekker), Arena 2005

Leeslinks
Het boek dat de oudste soapachtige tv-serie inspireerde:
Grace Metalious - Peyton Place
Meer kwalitatieve luchtige boeken:
Elisabeth Robinson - De wonderlijke avonturen van de zusjes Hunt
Erlend Loe - Tang
Candace Bushnell - Hogerop
Paula Fox - De kinderen van de weduwe
Kent Haruf - Het avonduur

« Terug

bol

Bestel
Jenny McPhee - Doodgewone dingen
via de internet boekhandel bol

Doodgewone dingen
Doodgewone dingen
Jenny MacPhee