Carolina de Robertis - De onzichtbare berg

"Amerikaans/Uruguaanse roman over drie generaties vrouwen en een eeuw geschiedenis van Uruguay." 
onzichtbareberg.jpeg

Carolina de Robertis - De onzichtbare berg

Vrouwen op zoek naar vrijheid

 

De literaire geschiedenis van de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië en Chili zijn net zo rijk als hun geschiedenis van bloedige dictaturen. Maar wie weet wat er in Uruguay gebeurde? Ook Carolina de Robertis wist niet veel van het land waar haar ouders vandaan kwamen. Ze groeide op in Engeland en Zwitserland en leerde via logeerpartijen in Uruguay haar familie en haar ouderlijk land kennen. Vooral de vele kleurrijke familieverhalen inspireerden haar tot het schrijven van ‘De onzichtbare berg’, waarin ze het leven van drie vrouwen spiegelt tegen een laatste eeuw geschiedenis van Uruguay: Pajarita, Eva en Salomé, 

 

Het verhaal begint in Uruguay met baby Pajarita, die wekenlang kwijt was, tot er, zoals elk jaar, een wonder op nieuwjaarsdag plaatsvond: Pajarita werd gezond en wel teruggevonden, hoog in een boom.

 

Jaren later vertrekt Ignazio Firielli per boot vanuit Venetië om in Montevideo van boord te gaan. Als hij deze Zuid-Amerikaanse stad verlaat met een rondtrekkend circus, ontmoet hij de mooiste vrouw die hij ooit heeft gezien: Pajarita. Hij neemt haar mee terug naar de hoofdstad, waar ze even buiten het centrum met eigen handen een huis bouwen: in Punta Carretas, waar het huis verrees waar Pajarita’s dochter Eva zal worden geboren en waar tegenover een gevangenis zal verrijzen. De dochter van Eva, Salomé, zal dit detentiecentrum nog veel later in een modern winkelcentrum zien veranderen.

 

Pajarita, Eva en Salomé zijn de drie vrouwen waarover dit verhaal gaat, maar het gaat ook over Monte Vide Eu, wat min of meer betekent: ik heb een berg gezien. Alleen is er in de verste verte geen berg te bekennen in Montevideo, slechts een heuvel. De onzichtbare berg is dan ook het pad naar de vrijheid. Zowel die van Uruguay, als die van de vrouwen over wie het verhaal gaat.

 

Toen Ignazio zonder werk kwam te zitten, raakte hij in een depressie, die hij zonder zijn vrouw te lijf wilde gaan. Hij verdween voor maanden, en de arme Pajarita moest op eigen kracht haar kinderen zien op te voeden. Ze benutte haar medicinale kennis van planten en werd een bekende kruidengenezer, zodat ze zonder de steun van haar man kon rondkomen en haar kinderen opvoeden.

 

Eva kwam er al vroeg achter dat ze als vrouw voor zichzelf moest opkomen. Toen ze haar grote liefde stiekem naar de overkant van de rivier volgde, naar Argentinië, besloot ze in Buenos Aires geen weggestopte minnares te worden: ze stelde het huwelijk als doel en dat kreeg ze.

 

Haar dochter Salomé raakte in de ban van de vrijheidsstrijders en sloot zich aan bij de revolutionaire groep de Tupamaro’s, die als Robin Hood begon met winkels en banken te overvallen om voedsel uit te delen onder de arme bevolking.

 

De drie vrouwen zagen Uruguay in de 21ste eeuw uitgroeien tot een min of meer stabiel Zuid-Amerikaans land, tot een land van emigranten, dictators, vrijheidsstrijders, maar ook van poëzie.

 

Het verhaal doet denken aan ‘Het huis met de geesten’ van Isabel Allende, hoewel ‘De onzichtbare berg’ lang niet zo dramatisch is. De geschiedenis van de familie Firiellis wordt bijna in vogelvlucht verteld vanuit de grootmoeder, dochter en kleindochter, en zit vol met prachtige familieverhalen, die soms mythische vormen aannemen, zoals het wonderlijke afscheid van opa Ignazio.

 

Ondanks die haast door de tijd, blijven de grote lijnen en de kleine scènes boeien door Robertis’ lyrische schrijven. De kruidenvrouw Pajarita, de dichteres Eva met haar geheime liefde en Salomé, die zich vertwijfeld afvraagt of ze terecht haar leven in de waagschaal zette voor de vrijheid, zijn dankzij haar schrijven bijzondere vrouwen geworden, die het hoofd boven water wisten te houden in de roerige geschiedenis van Uruguay. Een mooi familieverhaal over een redelijk onbekend land.

 

CAROLINA DE ROBERTIS - DE ONZICHTBARE BERG (The Invisible Mountain, vert. Monique Eggermont), De Bezige Bij 2009

 

Leeslinks

Zuid-Amerikaanse familieromans:

Isabel Allende - Portret in sepia

Carlos Balmaceda - Kookboek voor de kannibaal

Sandra Cisneros - Een huid van karamel

Gabriel García Márquez - Honderd jaar eenzaamheid

Een roman over Paraguay:

Anne Enright - Het genoegen van Eliza Lynch

 

« Terug

bol

Bestel
Carolina de Robertis - De onzichtbare berg
via de internet boekhandel bol