Miriam Toews - De familie Troutman

"Onderhoudende Canadese roman over een vrouw die haar nicht en neefje onder haar hoede moet nemen." 
familietroutman.jpg

Miriam Toews - De familie Troutman

Het zal je familie maar zijn...

 

Geen betere manier om sociaal drama te verwerken met een goeie portie humor. Deze tragi-comedie over een ontsporende familie roept zowel een lach, tederheid als hoop op.

 

De moeder van de 11-jarige Thebes en de 15-jarige Logan is zo depressief, dat er geen land meer met haar valt te bezeilen. Ze blijft in bed en laat haar verzorging aan de kinderen over. Hoewel de kinderen met deze omgedraaide rol hun vrijheid ten volle benutten, beseffen ze toch dat ze te jong zijn voor deze taak. Bovendien maken ze zich zorgen over hun moeder. Daarom wordt hun tante opgetrommeld, die in Parijs woont en net is gedumpt door haar vriend.

 

Hattie kan niet anders dan gehoor geven aan deze noodoproep. Als ze terug in Canada komt, beseft ze dat de situatie zelfs erger is dan ze had gedacht. Haar zus Min moet meteen worden opgenomen in een psychiatrische inrichting en Hattie moet zich over de kinderen ontfermen, waar ze een hard hoofd in heeft, want Logan en Thebes zijn niet de makkelijkste kinderen. 

 

Logan is een echte warse puber die van school wordt gestuurd en het liefst de godganse dag met enorme koptelefoons oploopt. Zijn passie is basketbal, maar is ook zijn uitlaatklep. Zijn grote liefde is Deborah Solomon, een columnschrijfster van The New York Times. Thebes is een nieuwsgierig meisje die de wereld met open armen omarmt en met altijd een woordenboek op zak, kan ze maar niet stoppen met kletsen over alles wat er om haar heen gebeurt. Ze verft haar haar knalpaars en weigert zich te wassen, zodat ze er met haar glitterkleren en armen vol opplak-tattoe’s als een aandoenlijke zwerfster uitziet.

 

Min is het leven zo zat dat ze Hattie smeekt haar te helpen met een einde aan haar leven te maken. Hattie kent de terugkerende depressiviteit van haar zusje, een van de redenen dat ze naar Europa is vertrokken. Tegen de kinderen vertelt ze dat Hattie haar heeft gevraagd om hun vader te gaan zoeken, die Min enkele jaren geleden het huis had uitgegooid. En zo gaat de ‘roadtrip’ van start. 

 

In een gammel busje steken Hattie, Logan en Thebes vanuit Manitoba de Canadees-Amerikaanse grens over en zakken via Zuid-Dakota, Wyoming, Colorado, Utah en Arizona af naar Californië en de Mexicaanse grens. Onderweg beleven ze tal van avonturen en ontmoeten ze de meest uiteenlopende mensen.

 

Het belangrijkste dat onderweg echter gebeurt, is dat Hattie steeds beter met de eigenzinnige kinderen leert te communiceren. Haar oorspronkelijke plan was de kinderen over te dragen aan hun vader, mochten ze die vinden. Maar hoe meer ze met de kinderen praat en aan haar eigen kindertijd terugdenkt, hoe moeilijker deze beslissing gaat worden.

 

Het verhaal bestaat grotendeels uit onderhoudende gesprekken tussen Hattie en de kinderen en krachtige, gevatte, innerlijke monologen van Hattie die het verhaal vertelt. Ze beschrijft niet alleen de reis en het gedrag van de kinderen, maar denkt ook na over het verleden waarin vooral de verdrinking van haar vader en de rol die Min daarin speelde steeds belangrijker wordt.

 

En zo wordt dit familiedrama een bijzonder speels verhaal, waarin de kleurrijke kinderen en Hattie met haar ad-hoc reacties zorgen voor de onderhoudende sfeer en de vaak absurd lijkende gesprekken een frisse wind door het drama doen waaien. 

 

MIRIAM TOEWS - DE FAMILIE TROUTMAN (The flying Troutmans, vert. Michèle Bernard), Nieuw Amsterdam 2008

 

Leeslinks

Tragi-komische verhalen met kinderen op drift:

Paul Baeten Gronda - Nemen wij dan samen afscheid van de liefde

Mark Childress - Waanzin in Alabama

DBC Pierre - Vernon God Little

Reif Larsen - De verzamelde werken van T.S. Spivet

Florian Zeller - De ontsnapping van Julian Parme 

« Terug

bol

Bestel
Miriam Toews - De familie Troutman
via de internet boekhandel bol