Alex Verburg - Dwalingen

"Het grijze gebied tussen goed en slecht" 
dwalingen.jpg

Alex Verburg - Dwalingen

Roman over een verboden liefde tijdens WO II in een Nederlands kustdorp.

De liefde trekt zich nergens wat van aan. Niets van oorlogen, niets van leeftijdsverschillen, niets van huidskleur of afkomst. De grootste romantische boeken over de liefde spelen dan ook met deze tegenstellingen. ‘Dwalingen’ gaat ook over een ‘verboden’ liefde, hoewel de schrijver er alles aan doet om deze liefde te rechtvaardigen.

Het is midden in de Tweede Wereld oorlog. Annie is zeventien jaar als ze met haar vriendin Selma door Duindorp slentert. Het strand is verboden terrein geworden sinds de Duitsers daar hun verdedigingslinie bouwen. Op straat ontmoeten ze een groepje Duitse jongens, die deel uitmaakt van de bezettingsmacht in het dorp. Maar de jeugd overwint alles, ook een Duitse glimlach en zo ontbrandt er een vuurtje in het hart van Annie: ze wordt verliefd op Johann die voor de Duitse Arbeidsdienst de paarden verzorgt.

Het gezin waaruit Annie komt, heeft het niet makkelijk. Straatarm zijn ze niet, maar ze worden wel met de nek aangekeken door de dorpelingen omdat Vader sympatiseert met de NSB. Dat is een doorn in het oog van Moeder, die echter ziekelijk is en hierdoor afhankelijk van haar gezin. Het ergste van alles is nog dat ze zelfs in de kerk niet meer welkom zijn.

Ook al spelen de oorlogshandelingen zich ver buiten het verhaal, de oorlog is wel de bron van al het verdriet waarmee ze bijna dagelijks worden geconfronteerd. Naast de verbanning uit de kerk is een oudere zus van Annie naar de grote stad gegaan en weigert thuis te komen vanwege de NSB lidmaatschap van haar vader. Ook de oudste broer beantwoordt geen enkele brief meer, nadat hij al ver voor de oorlog was getrouwd met een Duitse en nu in Duitsland woont. De gezinsleden die nog in Duindorp wonen, raken steeds meer geïsoleerd.

Annie heeft niet veel op met de oorlog, maar ze weet dat haar liefde voor Johann niet getolereerd zal worden in het dorp. Haar ouders biecht ze het wel op, Annie kan nu eenmaal niet makkelijk liegen. En ook haar ouders weten dat de liefde kruipt waar het eigenlijk niet zou mogen. Voor hen is het belangrijk dat Annie omgang heeft met een goeie jongen, waar hij dan ook vandaan komt.

Hoewel Annie het niet eens is met de denkbeelden van haar vader, is ze een toegewijde dochter. De bedeesde Annie is de spil van het gezin. Ze verzorgt haar moeder en ze probeert haar zus naar huis te lokken, omdat haar moeder zo ziek is. Gelukkig heeft ze veel steun van haar broer Aaik, die haar in alles bijstaat.

En zo heeft Alex Verburg een heel realistisch gezin neergezet waarin liefde en verdriet, maar ook trouw en kwaadheid spelen. Niets wordt over de top gedreven, het is een verhaal van kleine drama’s. Zo ook het dorpsleven, dat kabbelend voortgaat tijdens de oorlog. Een verdwaalde granaat mag dan slachtoffers vragen, gestolen kippen een mysterie blijven, het strand en de duinen verboden gebied, het geroddel in de winkels gaat onverminderd voort. En wanneer de dag des oordeels is aangebroken, zijn er maar weinig mensen die echt naar hun hart luisteren.

Het zijn de zaken uit het gewone dagelijkse oorlogsleven die op de achtergrond spelen van dit aanlokkelijke verhaal over een korststondige liefde. Het is een waar gebeurd verhaal, maar dat maakt het boek niet meer of minder mooi. Het zijn de dwalingen van het hart die de grenzen oversteken. Annie’s hart gaat uit naar iemand uit het vijandige kamp, haar vader hangt een verkeerde partij aan (hoewel hij het al lang niet meer eens was met de NSB en probeerde van zijn lidmaatschap af te komen), haar zus sluit haar hart af voor alle reden.

Alex Verburg laat hiermee zien dat zwart-wit denken niet de juiste weg is en dat er een groot schemergebied is tussen goed en slecht. ‘Dwalingen’ is een mooi ingetogen verhaal, niet alleen over de liefde, maar ook over de benauwdheid van een dorpsleven.

ALEX VERBURG - DWALINGEN, Arbeiderspers 2009

Leeslinks
Daar aan de Nederlandse kust:
Robert Haasnoot - Waanzin
Robert Haasnoot - De Heugling
Pieter Waterdrinker - Duitse bruiloft

 

« Terug

bol

Bestel
Alex Verburg - Dwalingen
via de internet boekhandel bol