Frédérique Beigbeder - Liefde duurt drie jaar

"Opstandige Franse roman over de liefde." 
liefdeduurt3jaar.jpg

Frédérique Beigbeder - Liefde duurt drie jaar

Leve de Franse man

Liefde is een gevecht dat bij voorbaat al verloren is. Wanneer de liefde uitbreekt in het eerste jaar lijkt alle tijd en alle weerstypen je toe te lachen. In het tweede jaar ben je trots op je relatie, maar op straat denken ze al van je vriendin dat ze je zus is. In het derde jaar kan je het niet meer laten naar alle mooie vrouwen op straat te kijken. De liefde duurt maar drie jaarŠ
Marc Maronnier moet zijn scheiding vieren en rijdt daarom met zijn mobylette het circuit van de vijf kroegen af. Zijn vrouw Anne had een foto ontdekt van een prachtig meisje in bikini en uit was het met de pret. Dat verdriet moet verdronken worden. Maar wanneer je vervolgens thuiskomt met een gigantische drankkop en je niet weet of je eerst moet overgeven of je je diaree moet laten lopen, is het slecht met je gesteld. De volgende dag word je als een dode wakker, je lacht niet meer en je voelt je de meest eenzame man op aarde. Want we trouwen zoals we naar de McDonalds gaan, we consumeren het huwelijk als was het kaviaar, maar wat heeft het voor zin wanneer op de 558 mensen 24% maar monogaam is. Een Amerikaanse wetenschapper beweert dat ontrouw ons in de genen zit om te kunnen overleven. De liefde eindigt wanneer je je niet meer dagelijks scheert en wanneer het liegen begint. De liefde duurt 3 jaar.

Satirisch boekje van een Enfant Terrible van de Franse literatuur. Frédéric Beigbeder behoort samen met o.a. Michel Houellebecq en Lydie Salvayre tot een groep jonge Franse schijvers die onbekommerd over van alles en nog wat schrijven en hierin ook de samenleving op de korrel nemen: een revolutie is niet meer mogelijk in onze maatschappij, dus moeten we het anders doen.
En zo doet Beigbeder een boekje open over zijn ervaring met de liefde en stelt hij heel boud: de liefde duurt drie jaar. (m.a.w.: zijn eerste huwelijk duurde drie jaar, want dit boekje is redelijk autobiografisch) Hiervoor neemt hij zijn eerste huwelijk met Anne als voorbeeld, dat hij beschrijft als het eerste jaar liefde, het tweede jaar gewenning, het derde jaar leugens en ontrouw oftewel op 'wanneer ik je verlaat' zeg je het eerste jaar dat je je dan van kant maakt, het tweede jaar dat je verdrietig zult zijn maar het zult overleven, het derde jaar maak je een fles champagne open bij die mededeling.
Het is Beigbeder eigen om geen blad voor de mond te nemen en zich te bewegen in de bovenlaag van de Franse samenleving vol drank, drugs en rock & roll, vol yuppies en beroemde mensen, die hij smadelijk beschrijft als een loslopend zootje (waarvan hij zelf deel uitmaakt), die hoewel geld, geen geweldige opvoeding hebben gehad, een thema dat we kennen uit Houellebecq's kassucces 'Elementaire deeltjes'. Deze spot en voortvarende kenmerken van deze snelle geldverdieners vonden een hoogtepunt in Beigbeiders latere boek '€ 14,99' (2001), waarin hij de reclamewereld op de korrel nam. In 'De liefde duurt drie jaar', is hij nog een beetje ingetogen en heeft hij het behalve over de liefde voornamelijk over drank, met maar één sneer naar de bourgeois-jeugd die in hun discotheken in Zuid-Frankrijk nooit goed hebben geleerd te neuken.
Zijn uitspraken geven verder een uitstekend beeld van de Franse man. Hoewel Beigbeder zelf toegeeft dat zijn stelling 'De liefde duurt drie jaar' onzin is, durf ik te wedden dat hij monogaamheid het liefst zou willen verbieden. Franse mannen zitten hun geheime 'affairet'jes' in het bloed en wanneer de vrouw ze in hun hemd zet, voelen ze zich dood- en doodongelukkig. Gelukkig is dit boek echter, zoals menig ander Frans boek, geen verhaal over liefde, neuken en navelstaarderij, omdat Beigbeders onbevangen en satirische schrijfstijl het boekje verheft tot een luchtige klucht vol spot over zijn 'moderne' generatie.
Het is absoluut geen literair hoogtepunt, het is ook geen semi-wetenschappelijke verhandeling over de liefde, geen meeslepende roman over twee mensen die elkaar vinden zoals in de Franse bestseller 'Zout op mijn huid' van Benoîte Groult of een belangrijke zedenschets zoals 'Elementaire deeltjes'. Het is een lichte hedendaagse satire op trouwen en scheiden, dat zeker gezien het succes van '€ 14,99' en de nieuwe trend om weer te trouwen best wel eens zou kunnen aanslaan, al was het alleen maar om de titel.

FRÉDÉRIQUE BEIGBEDER - LIEFDE DUURT DRIE JAAR (L'amour dure trois ans, vert. Marianne Kaas) De Geus, 2002

Leeslinks:
Van dezelfde auteur:
€ 14,99
Meer over de liefde:
Pierre Mérot - Memmen
Een ander enfant terrible aan het woord:
Michel Houellebecq - Platform, midden in de wereld
Michel Houellebecq - Elementaire deeltjes
Minder opstandig maar wel met dezelfde maatschappelijke humor:
Lydie Salvayre - In gezelschap van spoken
Lydie Salvayre - Nobele zielen
Lydie Salvayre - De macht van de vliegen
Franse romantiek van de bovenste plank
Benoîte Groult - Zout op mijn huid
Een Franse schrijfster op een andere manier revolutionair:
Catherine Millet - Het seksuele leven van Catherine M.

« Terug

bol

Bestel
Frédérique Beigbeder - Liefde duurt drie jaar
via de internet boekhandel bol