M.J. Hyland - Dit is echt

"Het trieste leven" 
ditisecht.jpg

M.J. Hyland - Dit is echt

Engelse roman over een jongen, wiens leven niet helemaal loopt zoals gehoopt.

 

Patrick Oxtoby wil een nieuw leven beginnen, nadat een relatie van hem op de klippen liep. Hij heeft een baan als automonteur gevonden in een garage voor oldtimers en sportauto’s in een Engelse badplaats, waar hij in een pension gaat wonen.

 

Het verhaal wordt door Patrick zelf verteld en eigenlijk zegt de eerste zin al met wat voor een persoon we te doen hebben: “...en klop drie keer op de deur. Niet met veel kabaal, zoals een agent, maar ook niet zachtjes, alsof ik me schaam...”

 

Dat deze jongeman een stap heeft gezet om een nieuw leven te beginnen in een voor hem totaal vreemde plaats, mag al een wonder heten. Onze Patrick is namelijk een beetje wereldvreemd en heeft zo zijn eigen meningen over de mensen om hem heen.

 

Zo vindt hij zijn kamerverhuurster Bridget een sympathieke vrouw en haalt hij zich al meteen na de eerste ontmoeting muizenissen in het hoofd: “Bridget en ik, met ons tweetjes.”

 

Helaas zijn er echter nog twee andere heren die bij Bridget een kamer huren: Shaun Findall en Ian Welkin. Het kost Patrick moeite een normale relatie met deze mannen op te bouwen, hij mag ze niet op het eerste gezicht, alhoewel er momenten zijn dat hij ze toch wel een beetje mag.

 

En zo begint Patrick Oxtoby zijn nieuwe leven vol twijfels, verlangens, maar ook schaamte zoals over het bezoek van zijn moeder. Soms sympatiseer je absoluut niet meer met hem, maar je hoopt wel dat alles goed zal gaan. Totdat het onafwendbare gebeurt en Patrick in wezen wéér een nieuw leven gaat beginnen.

 

Maria Joan (M.J.) Hyland heeft op onderhoudende en sublieme wijze het weifelende karakter van Patrick op papier gezet: je hoopt zo dat het hem lukt een gelukkig leven op te bouwen, maar in alle zinnen staat het geschreven: dit gaat niet lukken, Patrick is niet voor het geluk geboren. Vanaf de eerste bladzijde wordt je geconfronteerd met een jongeman die smacht naar erkenning, maar te bleu is die te accepteren. Met zo’n karakter kan het dan ook niet anders dan dat er iets misselijkmakends staat te gebeuren. Deze spanning en de bijna karikaturale Patrick maken het boek tot een pageturner. Aan de ene kant gebeurt er niet veel geruchtmakends, aan de andere kant sidderen de pagina’s van een onderhuidse spanning. Het is bovendien een boek dat je meteen bij je lurven pakt: je zou graag even het boek in willen stappen om Patrick eens goed door elkaar te schudden: kom op, verman je en wees een vent! Maar helaas kun je alleen maar machteloos lezen hoe het leven van Patrick in een neerwaartse spiraal geraakt.

 

Een ontroerend boek dat niemand koud zal laten.

 

M.J. HYLAND – DIT IS ECHT (This is How, vert. Aleid van Eekelen-Benders), Mouria 2009

 

Leeslinks:

Over andere twijfelaars:

Erlend Loe – Tang

John Kennedy Toole – Een samenzwering van idioten

John Cowper Powys – Wolf Solent

 

« Terug

bol

Bestel
M.J. Hyland - Dit is echt
via de internet boekhandel bol