Ali Shaw - Het meisje met de glazen voeten

"Fantasie-eiland" 
glazenvoeten.jpg

Ali Shaw - Het meisje met de glazen voeten

Engelse, sprookjesachtige roman over een meisje met een vreemde aandoening.
 
Midas Crook woont op een van de eilanden van Sint Hauda’s Land. Hij werkt bij zijn vriend Gustav in een bloemenzaak. Zijn grootste passie is fotograferen: hij ziet in alles een foto. En hij verbergt zich ook het liefst achter zijn camera, want zijn sociale leven is niet groots. Hij weet dan ook niet wat hij moet doen wanneer hij Ida MacLaird ontmoet, een meisje die niet van de eilanden is en al heel wat van de rest van de wereld heeft gezien.
 
Ida’s voeten beginnen langzaam in glas te veranderen. Ze meent dat toen ze op Sint Hauda’s Land was, daar de metamorfose begon. Bovendien herinnert ze zich de ontmoeting met Henry Fuwa, de man die huilde om het verlies van een vlinderstier en die beweerde dat er glazen lichamen in een moeras begraven liggen. Ze gaat terug naar de eilanden en vraagt Midas’ hulp Henry Fuwa te vinden.
 
Er is geen sprake van een odyssee naar Henry Fuwa. Ook al zegt hij het niet meteen tegen Ida, Midas weet dondersgoed wie Henry Fuwa is. En zo ontrolt zich een verhaal waarin oude liefdes open wonden veroorzaken, waarin jaloersheid een rol speelt en waarin een prille liefde ontstaat.
 
Centraal staan de fantasie-eilanden van Sint Hauda’s Land, die een groot scala aan landschappen ontvouwen, van een gezapig golvend landschap tot woeste kusten, moeraslanden, watervallen, een soort tover-bos en eenzame kusten waar de zee lichtgevende kwallen herbergt. En dat in een gure Engelse winter, waarin sneeuw en ijs de landschappen tot verradelijke oorden maakt.
 
Het is het verhaal over een jongen die niet heeft geleerd lief te hebben, die vermoedde dat zijn moeder stiekem van een ander hield en die zijn vader nooit heeft vergeven dat hij zelfmoord pleegde, en over een meisje die met een merkwaardige aandoening zit, maar ook oploopt tegen een man die haar moeder manisch lief heeft. Tijdens de ontwarring van al deze liefdes zijn de moderne wereld en een wereld van sprookjes stevig met elkaar verstrengeld. Telkens wanneer je je wilt overgeven aan de sprookjeswereld, wordt je weer ruw naar de moderne tijd getrokken: digitale fotografie, computers, het lijkt de gewone wereld wel te zijn. De sprookjesaspecten van glazen mensen en vlinderstieren zijn op knappe manier geïntegreerd in het verhaal over Midas Crook die maar niet weet hoe hij de liefde van Ida moet beantwoorden. Een aandoenlijk verhaal dat mede dankzij de sterke beeldtaal over de rijke natuur van de eilandengroep, je heerlijke uren lezen bezorgt. Het is een verhaal om te lezen, diep weggedoken in warme kussens, naast een gloeiend hete kachel.
 
ALI SHAW – HET MEISJE MET DE GLAZEN VOETEN (The Girl with Glass Feet, vert. Anke ten Doeschate), Orlando 2010
 
Leeslinks
Sprookjes voor volwassenen:
Alessandro Barrico – Zijde
Karen Duve – De ontvoerde prinses
Kim Echlin – Dagmars dochter
Bi Feiyu – De maanopera
Maxence Fermine – De goudzoeker
Amos Oz – Plotseling diep in het woud
Juri Rytchëu – Teryky
Sjón – Blauwvos
Naema Tahir – Groenkapje en de bekeerde wolf  
Su Tong - Binu en de Chinese muur

  

« Terug

bol

Bestel
Ali Shaw - Het meisje met de glazen voeten
via de internet boekhandel bol