Georgina Harding - Wie zij was

"De tijd van de koude oorlog" 
wiezijwas.jpg

Georgina Harding - Wie zij was

Engelse roman over kinderen die denken dat hun moeder een Russische spion is.
 
Op dezelfde dag dat Anna Wyatt’s moeder verdwijnt, raakt Engeland in de ban van de Portland spionnen: vijf in Engeland wonende Russische spionnen die op de sterfdag van Anna’s moeder worden gearresteerd. Anna en haar iets oudere broer Peter krijgen te horen dat hun moeder is verongelukt op een beijzelde weg naar Londen, maar verder wordt er heel geheimzinnig over het ongeval gedaan.
 
Het was dan ook de tijd van de koude oorlog en de volwassenen waren niet geneigd om hun zorgen te delen met de kinderen. Het Engelse volk was van slag toen in januari 1961 bekend werd hoe de Russische spionnen hun leven waren binnengedrongen. Vooral in de kleinere dorpen werden vreemdelingen scheef aangekeken.
 
Peter bekeek argwanend de geheimzinnigheid rond zijn moeders dood. Hij verbond de ene met de andere gebeurtenis: zijn moeders dood en de arrestatie van de vijf spionnen, waarvan de meeste als onopvallende burgers in dorpen rondom Londen woonden. En zo raakte hij ervan overtuigd dat zijn moeder, oorspronkelijk afkomstig uit Oost-Duitsland, een spionne was. Hij probeerde zijn zusje Anna van zijn mening te overtuigen en ondanks dat de twee kinderen geen echte bewijzen hiervoor konden vinden, bleef vooral Peter ervan overtuigd dat hun moeder niet dood was, maar was ondergedoken of gevlucht naar het land waar ze vandaan kwam.
 
Anna is de vertelster van het verhaal. In het begin doet ze enthousiast mee met haar broers speurtocht naar bewijzen dat hun moeder een dubbelleven leidde. Anna ziet hun bespioneer als een spel, waar ze uiteindelijk ook op uitgekeken raakt. Maar haar broer weet van geen ophouden en zo groeien de twee kinderen langzaam uit elkaar.
 
Georgina Harding weet op uitstekende manier de kinderwereld in beeld te brengen: wat weten kinderen van het leven van volwassenen? Peter verdenkt al snel Anna’s pianolerares: ze is een vreemde in het dorp, vaak alleen en wanneer ze dan stiekem wordt bezocht door een man, staat Peter op scherp. Anna kent haar lerares een beetje en wil niet geloven dat ze een spion kan zijn. Anna leert andere dingen van haar lerares, zoals eenzaamheid en liefdesverdriet.
 
Uiteindelijk heeft het verhaal over de dood van haar moeder Anna niet losgelaten. Wanneer ze volwassen is en meer begrijpt over hoe de ware wereld in elkaar steekt, gaat ze op pad om te zien waar haar moeder vandaan kwam en waarom ze zo zwijgzaam was over haar verleden.
 
Georgina Harding debuteerde met de roman over een zeeman die achterbleef op het ijs van de noordpool en er een winter in leven wist te blijven: De eenzaamheid van Thomas Cave. In dit verhaal beschreef ze in prachtige woorden de barre eenzaamheid op het ijs én in het leven. In Wie zij was komen weer die mooie woorden terug waarmee Harding zo doeltreffend een sfeer vastlegt. Met stille beelden schetst Harding de tijd toen de volwassenen met angst en beven naar het nieuws luisterden, bang voor een derde wereldoorlog. De kinderen die geen weet hadden van deze tijd, groeiden zorgeloos op in een wereld waarin steeds meer nieuwe apparaten verschenen zoals de televisie, maar waarin de echte wereld als een mysterie op de achtergrond opdoemde.
 
Ook het bezoek van Anna aan het Russische stadje Kalingrad, het voormalige Duitse Koningsbergen, weet Harding op een intrigerend mooie wijze te beschrijven.
 
Wie was Anna’s moeder? Georgina Harding geeft daar zo goed als het kan antwoord op. Maar zoals het in het echte leven ook gaat, kun je niet alles uit het verleden reconstrueren. En dat is Hardings grootste kracht: een tijd beschrijven, gevoelens neerzetten, dat alles in een aangrijpende stijl.
 
GEORGINA HARDING – WIE ZIJ WAS (The Spy Game, vert. Auke Leistra) Anthos 2010
 
Leeslinks
Van dezelfde schrijfster:
De eenzaamheid van Thomas Cave
Nog een Engels ‘stil’ verhaal:
Jon McGregor – Als niemand over opmerkelijke dingen spreekt

  

« Terug

bol

Bestel
Georgina Harding - Wie zij was
via de internet boekhandel bol