Anita Nair - Wanneer de cyclonen komen

"Een rijk verhaal over hoe de liefde toch nog komt" 
wanneercyclonenkomen.jpg

Anita Nair - Wanneer de cyclonen komen

Twee Indiase en een Pakistaans boek over oude gebruiken en de nieuwe wereld
 
Ali Seth – De wensmaker
Jhumpa Lahiri - De naamgenoot
Anita Nair - Wanneer de cyclonen komen
 
Uit dit rijtje van drie springt er één boek uit: Wanneer de cyclonen komen van Anita Nair. Het is een prachtig verhaal over een vrouw die verlaten is door haar man en die in haar eentje voor de taak staat haar twee kinderen en haar moeder en grootmoeder te onderhouden, plus dat ze in een groot huis woont, waar ze moeilijk afstand van kan doen. Haar weg kruist die van Jak, een professor in de leer van de cyclonen, die gescheiden is en de zorg draagt voor zijn dochter die in coma is.
 
Meera heeft alles gedaan om een goede echtgenote te zijn, ze heeft zelfs een bestseller geschreven over Goede Echtgenotes. Dat haar man haar verlaat, had ze niet zien aankomen. Later analyseert ze hun leven en herkent ze echter wel de scheuren.
 
Jak woonde in Amerika waar zijn dochter Smriti’s werd geboren. Op een dag besloot Smriti naar India te gaan om haar roots te ontdekken. Daar werd ze als een exotische westers meisje populair bij de jongens. Haar wanhopige vader Jak probeert te achterhalen wat er gebeurde op de fatale avond sinds ze in coma is.
 
Er komen veel onderwerpen aan bod in dit boek dat een India beschrijft op de kruising van tradities en het moderne leven: scheiding, opgroeiende kinderen, de grootouders in huis, vreemdeling in eigen land (Jak) en de liefde. Anita Nair, die in Kerala (India) werd geboren, komt dichtbij chicklit literatuur door haar soms bijna cliché gedrag van de bedrogen vrouw Meera. Later wordt het boek steeds serieuzer met de onderwerpen rondom Jak’s dochter Smriti en groeit ook Meera in haar rol van gescheiden vrouw uit in een boeiend personage. Bovendien heeft het verhaal ook een aanklacht tegen abortus plegen wanneer je in verwachting bent van een dochter, wat in India nog wel eens schijnt voor te komen.
 
Wat Anita Nair heel goed kan, is eerlijk zijn met haar personages. Meera en Jak, maar ook hun kinderen, zijn niet wit-zwart, maar hebben zo hun goede en zwakkere karaktertrekken. Het veelvoud aan onderwerpen die als wervelwinden rond de echte cycloon, de ontmoeting tussen Meera en Jak, ronddraaien maken dit verhaal tot een rijk en boeiend verhaal. Het verhaal zou zo kunnen worden ingelijfd bij het formidabele, Indiase familie-epos De geschikte jongen van Vikram Seth.
 
Dat kan niet gezegd worden van De wensmaker van Ali Seth. Ook dit verhaal speelt in een huis waar een alleenstaande moeder - ze is weduwe - leeft met haar moeder en kinderen. De familie in Lahore (Pakistan) zit wat ingewikkelder in elkaar dan die van Meera: er leeft ook een nichtje in het gezin: Samar Api. Samar groeit op met de zoon des huizes, Zaki, die, wat zijn grootmoeder hoopt, in de voetsporen van zijn vader zal treden, die militair was. Van zijn moeder, een journaliste, hoeft dat niet. In de woelige politieke wereld van Lahore doet ze mee aan demonstraties en geeft ze niet bepaald het goede voorbeeld aan haar zoon.
 
Het is een wat traag verhaal zonder grote hoogtepunten of andere boeiende ontwikkelingen. Het harde Pakistan dat we kennen van televisiebeelden, blijft hier steken in een soort buurtopstootjes waar nauwelijks geweld is. De echte strijd wordt gestreden in huis, tussen de oudere en nieuwe generaties. Een braaf coming of age-verhaal, over hoe tieners uit de schoot van de familie proberen te ontsnappen op zoek naar de moderne wereld.
 
Een beetje saai is ook het boek De naamgenoot van Jhumpa Lahiri. In een ietwat stijve toon wordt het verhaal verteld over een Indiaas echtpaar dat naar Amerika vertrekt, waar vooral de vrouw niet haar draai kan vinden. Wanneer een zoon wordt geboren, wacht men op een officiële naam die de oma vanuit India hen zou toesturen. De brief komt echter nooit aan en zo wordt de jongen genoemd naar de favoriete schrijver van de vader: de Rus Nikolaj Gogol. Gogol raakt zo veramerikaniseerd dat hij amper naar zijn ouders omkijkt wanneer hij eenmaal het huis heeft verlaten. Totdat zijn vader overlijdt en Gogol inziet wat zijn naam eigenlijk betekende voor zijn vader. Ook dit verhaal blijft een beetje steken in een boek dat niet meer te vertellen heeft, dan een coming of age-verhaal zonder al te veel originele ontwikkelingen of boeiende gegevens over Indiërs levend in het buitenland.
 
Anita Nair – Wanneer de cyclonen komen (Lessons of forgetting, vert. Laura van Campenhout en Annemarie van Limt) Signatuur 2011
Ali Seth – De wensmaker (The Wishmaker, vert. Johannes Jonkers) Anthos 2010
Jhumpa Lahiri – De naamgenoot (The Namesake, vert. Ko Kooman), Meulenhoff 2010
 
Leeslinks:
Van dezelfde schrijfster:
Familieverhalen uit India:
Een prachtig boek uit Pakistan:

Kamila Shamsie - Kartografie    

« Terug

bol

Bestel
Anita Nair - Wanneer de cyclonen komen
via de internet boekhandel bol