Peter Cameron - De stad waar je tenslotte aankomt

"Voor een mooie zomerdag" 
stadaankomt.jpg

Peter Cameron - De stad waar je tenslotte aankomt

Amerikaanse roman over een man die in Uruguay de familie van een gestorven schrijver bezoekt.
 
Je zegt het niet snel van een boek, maar De stad waar je tenslotte aankomt is een super relaxte roman. Je hebt ‘stille’ romans, zonder dat ze saai zijn; dit is een roman die zo onderhuids is geschreven, dat je moeilijk de vinger kan leggen op waarom dit zo’n heerlijk rustgevend verhaal is.
 
Omar Razaghi wil de biografie schrijven van de auteur, Jules Gund, die één bestseller heeft geschreven en daarna is gestorven. Van de universiteit heeft Omar geld toegezegd gekregen, mits de familie toestemming geeft om de biografie te schrijven. Omar zag daarin geen probleem en hij heeft al van het geld uitgegeven, wanneer hij per brief te horen krijgt dat de familie geen toestemming geeft. Omar’s vriendin Deirdre weet van aanpakken en spoort Omar aan om de familie te bezoeken en zo reist Omar af naar het gehucht Ochos Rios in Uruguay, waar hij onverwacht op de stoep staat van het huis waar Jules’ weduwe Caroline woont, met Jules’ vriendin Arden en haar dochter Portia. Even verderop woont Jules’ broer Adam, die al wat op leeftijd is, en zijn jonge vriend Pete.
 
Omar is verbaasd over zichzelf dat hij de stap heeft gezet om de familie zomaar te komen lastigvallen. Hij is zeer beleefd en wordt ook gastvrij ontvangen. Het kost Omar moeite het onderwerp aan te snijden waarvoor hij is gekomen. Caroline, Arden en Adam begrijpen waarom hij er is, maar ook zij zijn verlegen met de situatie en draaien om de hete brij heen. En zo ontstaat er een langzaam schaakspel, waarbij iedere speler een stap voor- of achteruit doet, zonder dat er snel resultaat wordt geboekt, want niemand laat het achterste van zijn tong zien.
 
Het verhaal speelt grotendeels in Uruguay. Het is me niet helemaal duidelijk waarom er voor dit land is gekozen, want het grote huis waar de familie woont, had net zo goed op het platteland in een ander land kunnen staan. De hitte, stoffige wegen, bloemen en fruitbomen vormen het landschap en omgeven het huis. Het echte Uruguay wordt slechts even zichtbaar, wanneer Omar het land binnen reist en op zoek naar vervoer gaat om in Ochos Rios te komen.
 
Ondanks dat Uruguay er qua beschrijving magertjes af komt, heeft de plek van het verhaal wel iets van een exotisch oord dat heel ver weg ligt en dat een nieuw leven belooft: een rustig platteland waar het leven erg langzaam verloopt, zonder al te grote ophef.
 
Terwijl het verhaal best wel een spanning heeft – hoe wordt Omar ontvangen en zal er toch toestemming komen voor de biografie – heeft het verhaal geen haast. Kabbelen is niet het goede woord om het tempo van het verhaal te beschrijven, het is meer een ingetogen schrijven met uitstekende dialogen, die onderhuidse spanningen creëren zonder dat er enige opwinding ontstaat.
 
Ik was even bang dat dit weer een zoveelste verhaal zou zijn rond de geheimen van een verdwenen schrijver, maar het is het tegendeel. De verdwenen schrijver Jules vormt de aanleiding van de personages om elkaar te ontmoeten, maar zodra de personages onder één dak zijn verzameld, verdwijnt de schrijver op de achtergrond en we zullen nooit weten waarom hij stierf en waarover zijn bestseller De gondel ging.
 
Dit boek lost geen mysteries op, maar vertelt het verhaal van een jongeman die worstelt met zijn verlegenheid en maar niet kan beslissen wat hij wil. Ook Caroline en Arden lijken niet echt te weten wat ze met hun leven aan moeten. De komst van Omar brengt de tere verhoudingen die zijn ontstaan na de dood van Jules, uit evenwicht. En net wanneer iedereen weer een plek in het geheel heeft gevonden, komt Deirdre naar Uruguay, die alles wel even zal regelen, waardoor de nieuwe verhoudingen weer uit evenwicht raken. De enige die hier niet zo’n last van heeft is Adam, maar die heeft al een heel leven achter zich.
 
De stad waar je tenslotte aankomt is een verhaal om je helemaal in te dompelen: warm, zacht en zo aangenaam. Een heerlijk boek voor een mooie zomerdag.
 
Peter Cameron – De stad waar je tenslotte aankomt (The City of Your Final Destination, vert. Marion op den Camp), Ailantus 2010
 
Leeslinks
Nog een boek waar rust vanuit gaat:
José Luis Peixoto – Het pianokerkhof
Een rustig geschreven, uitzonderlijk boek:
John McGregor – Als niemand over uitzonderlijke dingen spreekt
 

  

« Terug

bol

Bestel
Peter Cameron - De stad waar je tenslotte aankomt
via de internet boekhandel bol