Saskia Noort - De eetclub

"Nederlandse thriller over een fictieve Gooise matras." 
eetclub.gif

Saskia Noort - De eetclub

Niet eten, maar zuipen

De vriendenkring in een dorpje niet ver van Amsterdam wordt opgeschrokken door de brand in de kapitale villa van Babette en Evert. De kinderen en Babette kunnen gered worden uit de vlammen, Evert laat er echter het leven bij.

Karin ziet haar clubje vrienden rondom haar instorten. Vele komen uit de grote stad, hebben kinderen en verlangden naar een rustiger woonoord. Noodgedwongen heeft men vriendschap gesloten. Alles lijkt op een idyllische nieuwe levensfase, tot Evert bij de brand omkomt.

De vriendin van Karin, bij wie ze zich het beste voelt, is Hanneke. Die echter heel zwaar op het verlies van Evert reageert. Niet lang erna blijkt Hanneke in een Amsterdams hotel van een balkon gesprongen of gevallen te zijn. Is het zelfmoord of had ze inderdaad te veel gedronken?

De hoofdpersoon Karin kan zich niet bij de feiten neerleggen waar al haar vrienden en haar man zich wel bij willen neerleggen. Ze begint aan iedereen te twijfelen, waarmee de beerput opengaat.

'De eetclub' is de tweede succesvolle thriller van Saskia Noort. Haar debuut in de wereld van de spannende boeken maakte ze in 2003 met 'Terug naar de kust'. Deze thriller bracht haar een nominatie voor de Gouden Strop. Ook de 'Eetclub' wordt gretig gelezen. Je vraagt je af wat de kracht van deze thriller is. Is het de herkenbaarheid van de groep mensen waartussen het zich afspeelt en de enigszins satirische ondertoon die Saskia Noort oproept?

De setting is in een soort Gooise matras. Stellen met jonge kinderen willen een betere leefruimte voor henzelf en hun kroost en trekken weg uit de stad. In een dorpse gemeenschap worden ze geconfronteerd met een rustig leven waaraan ze niet gewend zijn. De mannen zijn overdags naar hun werk en de vrouwen moeten het met elkaar zien te rooien.

Ze slagen er allemaal in redelijk wat geld te verdienen, zodat ze het onbezorgde leven van de nieuwe rijken kunnen leven: veel geld aan het uiterlijk besteden en rondrijden in de nieuwste auto's. Het is het bekende plaatje van carrièrejagers die een luxe villa en alle tijd van de wereld buiten de stad voor zich zien. Een droom die niet iedereen weet waar te maken.

'De eetclub', de naam van het groepje vrouwen waarin ze zich verenigd hebben om de leegheid uit hun bestaan te bannen, zijn er wel in geslaagd om deze landelijke droom te verwezenlijken. En deze droom vast te houden, ook al valt hij tegen. Dus ontstaan er oppervlakkige vriendschappen die gepaard gaan met veel alcohol en veel onderbroekenlol. Totdat het misgaat en iedereen zijn ware aard achter de facades te voorschijn haalt.

Het is heel herkenbaar en het zet de nieuwe rijken een beetje te kakken. Saskia Noort weet uitstekend de sfeerbeelden op te roepen van wat we van de de 'glamour reportages' in vrouwenbladen en reality shows op tv kennen. De 'Adam's Family' over Patricia Paay en Adam Curry is hier een goed voorbeeld van. 'De eetclub' laat zien dat ook dit soort 'geslaagde' mensen hun problemen hebben.

Wat het verhaal zelf betreft, het is vlot geschreven waardoor je door blijft lezen. Langzaam krijg je een beeld van De Eetclub en de kleine incidenten die later zullen leiden tot de grote drama's. Zo wordt de spanning langzaam opgebouwd en culmineert deze in een apotheose die niet ver gezocht is en daardoor heel redelijk aanneembaar is. Maar het neemt toch wel een beetje de jeu van het verhaal weg. Het had wat meer uitgewerkt mogen zijn.

'De eetclub' is zeker voor een Nederlandse thriller een goed verhaal. Niet over de Nederlandse kneuterigheid, maar over de 'nouveau riche', een wereld waar menigeen jaloers op zal zijn, maar na het lezen van dit boek misschien wat minder.

SASKIA NOORT - DE EETCLUB, Anthos, 2004

Leeslinks
De Engelse versie van 'De Eetclub':

Julie Myerson - Hier gebeurt nooit wat

Een Amerikaanse zedenroman over de rijken:
Candace Bushnell - Hogerop
De spannende boeken van Hotel-Boekenlust

« Terug

bol

Bestel
Saskia Noort - De eetclub
via de internet boekhandel bol