Paul Murray - Skippy tussen de sterren

"Game over, Skippy" 
skippysterren.jpg

Paul Murray - Skippy tussen de sterren

Ierse tragikomedie rond de zelfmoord van een tiener. 
 
Toen ik in het boek begon te lezen, dacht ik: hè, alweer een verhaal over een kostschool. De gebeurtenissen spelen dan ook rond het internaat Seabrook, waar zowel interne, als externe leerlingen les krijgen van paters en burgerleraren. De typische kostschoolverhalen, zoals de leerling die altijd gepest wordt en de streken die er worden uitgehaald, blijven in dit boek gelukkig achterwege, want de anti-held Daniel Juster, bijgenaamd Skippy, wordt dan wel door sommigen beschouwd als een sulletje, maar groeit al snel uit tot de anti-held en weet vanaf de eerste pagina het hart van de lezer te veroveren door te sterven. Ook Skippy’s lijvige kamergenoot en vriend, Ruprecht, verslaafd aan donuts, groeit uit tot een anti-held en steelt eigenlijk de show van het boek door zijn fanatieke geloof in een duistere theorie, die hij per se wil bewijzen.
 
Het verhaal van Skippy is eenvoudig: hij wordt halsoverkop verliefd op een meisje, die de aangrenzende meisjesschool bezoekt en zijn vrienden willen hem wel helpen contact met haar te maken, maar geven hem weinig kans, want Laura is een populair meisje, die alle jongens kan krijgen, dus waarom zou ze op de weinig aantrekkelijke Skippy vallen?
 
Laura valt op spannende jongens en Carl is er zo een, die de schoolgemeenschappen probeert van pillen te voorzien en later een kijkje gaat nemen bij de volwassen dealers, op wiens werkterrein hij zich steeds vaker begeeft.
 
Gelukkig heeft Skippy een trouwe aanhang van kleurrijke vrienden, zoals de aartscynicus Dennis, en Mario die overal wel een seksuele draai aan kan geven.
 
Ook aan het lerarenfront valt genoeg te beleven: de wat uitgebluste geschiedenisleraar Howard de Lafaard krijgt nieuwe energie wanneer hij de mooie invalskracht Aurelie ontmoet. Maar het boek is geen succesverhaal over de liefde en ook Howard zal er aan onderdoorgaan.
 
Het Seabrook-internaat, een van de oudste scholen van Ierland, heeft zijn naam hoog te houden en interimdirecteur Gregory Costigan zal er dan ook alles aan doen om de schandalen die enkele weken voor het 140ste jubileum de school treffen, binnenkamers te houden. De dood van een leerling, die enkele nare zaken boven tafel brengt, buit hij uit om de grootse viering meer luister bij te zetten en de dwarsliggende geschiedenisleraar uit te schakelen.
 
Ook onder de leerlingen broeit het rond deze jubileumviering: waar is Skippy gebleven? Ruprecht, eerst lamgeslagen door de dood van zijn vriend, heeft wel een idee om Skippy een fenomenale boodschap te sturen en zoals altijd weet hij zijn vrienden over te halen mee te doen met het zoveelste grootse experiment.
 
Skippy tussen de sterren is een prachtig boek dat niet alleen hedendaagse thema’s aansnijdt zoals kindermisbruik en de trend om medicijnen als drugs te slikken, maar is vooral een heerlijke komedie over tieners die de boze wereld ontdekken en stoeien met hun ontluikende identiteit.
 
Paul Murray – Skippy tussen de sterren (Skippy Dies, vert. Dirk-Jan Arensman), Signatuur 2011
 
Leeslinks
Scholieren en de dood:
Laura Kasischke – Het leven voor haar ogen
Marisha Pessl – Calamiteitenleer voor gevorderden
DBC Pierre – Vernon God Little
Allison Smith – Noem alle dieren
Donna Tart – De verborgen geschiedenis
 

  

« Terug

bol

Bestel
Paul Murray - Skippy tussen de sterren
via de internet boekhandel bol