Hans Barendse - Ben jij engel

"Nederlandse roman over een jongen die verliefd is op vrouw die engel blijkt te zijn." 
engel.gif

Hans Barendse - Ben jij engel

Mijn meisje

Een jongen, bang voor de wereld buitenshuis, heeft zijn leventje op de rails in zijn eigen huis totdat hij verliefd wordt op een mooi meisje. Er ontwikkelt zich een relatie die echter platonisch is: het meisje wil niet met hem slapen, maar vertrouwt hem wel al haar verhalen toe over hoe zij met andere mannen en vrouwen slaapt. Als de jongen zich aan de spelregels houdt, krijgt hij op haar 28ste verjaardag haar leven in handen.

De situatie wordt gecompliceerder wanneer zij bij hem in huis trekt. En als dan ook het waarom daarvan duidelijk wordt, weet de jongen niet meer of hij zich aan de afspraak kan houden.

Het verhaal op zich zou een mooi verhaal kunnen zijn, ware het niet dat de uitwerking wat zwak is. Pas op de laatste bladzijdes, wanneer alles op zijn plaats valt komt er een punt dat het verhaal je echt grijpt en ga je het verhaal in een ander licht zien. Maar dan nog blijven er vele vraagtekens over.

De schrijfwijze van deze debuterende schrijver is wat sloom, zijn woordkeuze zwak. De symbolen die hij af en toe hanteert zoals het kruis met het plastic poppetje erop zijn ook niet overtuigend.

Het boek steunt op het grote vraagteken met wat voor 'n hoofdpersonen we te maken hebben. De ik-verteller is een jongen die niet veel doet en zijn huis niet uitkomt omdat hij bang is voor de buitenwereld. De tegenpersoon is een meisje dat uit de buitenwereld komt, maar welke buitenwereld? Het verhaal stuwt steeds meer naar die vraag omdat het meisje net zo vreemd is als de verteller van het boek.

De stijl die de nog jonge Hans Barendse (1982) heeft gekozen is een wat simpele stijl. Misschien dat hij wel overeenkomt met de ziekelijke geest van de hoofdpersoon en de ik-verteller, maar toch moet je je door tientallen pagina's worstelen voordat het verhaal je gaat boeien. Daarbij komt ook nog eens het onderwerp dat behoorlijk stichtelijk is. Goed en kwaad, de duivel en een engel. Hoeveel mensen geloven nog in de duivel? Wie gelooft er in engelen? Hoe geloofwaardig is het verhaal van het meisje?

Dat Hans Barendse zijn stijl rigoreus het hele verhaal door heeft volgehouden spreekt in zijn voordeel. Dat je op een gegeven moment toch gegrepen wordt door een zekere sfeer en spanning betekent dat die goed is opgebouwd. Het is dan ook jammer dat het einde vraagtekens heeft en zodoende de puzzel niet geheel in elkaar valt.

Alles bij elkaar is het een zwak debuut en ondanks de mooie voorkant van het boek en de goede intenties zal ik het boek voor de lezer niet de hemel in prijzen.

HANS BARENDSE - BEN JIJ ENGEL, De Arbeiderspers, 2005

Leeslinks
Over een Engeltje in België:
N. M. Kelby - In gezelschap van engelen
Een vrouw tussen goed en kwaad:
Sabina Murray - Een verslindende obsessie
Nog twee boeken over mensen die hun huis niet uitdurven:
Elisabeth Rosner - De snelheid van licht
Tibor Fischer - Reis naar het einde van de kamer

« Terug

bol

Bestel
Hans Barendse - Ben jij engel
via de internet boekhandel bol