Geert Mak - Reizen zonder John

"Een reis in de sporen van John Steinbeck" 
reizenzonderjohn2.jpg

Geert Mak - Reizen zonder John

Amerika ontmaskerd
 
Toen je in de schoolbanken zat, leerde je geschiedenis: dat wat aan je leven vooraf ging. Geen idee tot welk jaar de geschiedenisboeken nu zijn bijgewerkt. Maar Reizen zonder John zou een prima geschiedenisboek kunnen zijn over mijn leven. Ook al groeide ik op in Nederland en speelt het verhaal in Amerika, en ook al gaat de reis de voetsporen (nou ja, wielsporen dan) achterna van de befaamde schrijver John Steinbeck, die in 1960 met zijn hond door Amerika trok en deze reis beschreef in zijn boek Reizen met Charley: Geert Maks Reizen zonder John is ook mijn geschiedenis.
 
Het boek zou ook De val van Amerika kunnen heten. Het was Amerika waarop alle aandacht was gericht toen ik opgroeide: de nieuwste huishoudelijke snufjes, muziek en politieke spanningen, het kwam allemaal uit Amerika overgewaaid. Oké, toegegeven: de Beatles en de Rolling Stones kwamen uit Engeland, maar de twist kwam uit Amerika, net zoals de zwarte muziek, die Elvis Presley zich eigen maakte, waardoor de start werd gegeven voor de popmuziek.
 
Reizen zonder John zou je een feest van herkenning kunnen noemen, ware het niet dat de roemruchte geschiedenis van Amerika hard op weg is naar een dieptepunt. De mooie idealen, die ook onze ouders omarmden zodat je als kind blindelings geloofde in dat stralende imperium, zijn vervlogen. Ik wist wel dat Amerika niet langer het land van dromen was, maar wist niet dat het zo hard hollend achteruit was gegaan. Crisis in Griekenland? Kijk dan maar eens naar Amerika.
 
Als kind nam je de wereldschokkende nieuwsfeiten en hipste rages tot je, zonder al te veel van de geschiedenis te weten: de moord op J.F. Kennedy, rassenonlusten en de moord op Martin Luther King, de Vietnam oorlog, de hippiebeweging en beatgeneratie en hun muziek en literatuur, en niemand die zich echt interesseerde voor het politieke spel dat in Amerika werd gespeeld.
 
Dat is wat Geert Mak nu zo uitstekend uit de doeken heeft gedaan in zijn Reizen zonder John: de achtergrond van de geschiedenis van de wereld waarin ik ben grootgebracht.
 
Mijn romantische ziel had het fijner gevonden om nog iets meer over Steinbeck te lezen, maar zoals Mak al uitlegt in zijn boek: over Steinbecks reis viel eenvoudigweg niet al te veel te rapporteren, vooral ook omdat bleek dat Reizen met Charley geen zuiver reisverhaal was, maar een boek met concessies aan het geheugen, de uitgever en Steinbeck zelf, die niet het uiterste van zijn tong liet zien.
 
Aan de hand van Steinbecks reis in 1960 en de reis die Geert Mak maakte in 2010, krijgen we echter wel een zeer leerzame geschiedenisles over het ontstaan, de hoogtepunten en de huidige crisis van Amerika: over indianen en kolonisten, de opkomst en het verval van industriële steden (zoals Detroit) en agrarische dorpen, de door de mens veroorzaakte stofstormen die een deel van Amerika ontregelden en een diepe crisis veroorzaakten, orkaan Katrina en New Orleans en vooral over welke presidentiële en politieke machten deze rampen tot stand brachten.
 
Zoals op de achterkant van het boek de Financial Times wordt aangehaald: “Geert Mak is de geschiedenisleraar die we allemaal graag hadden willen hebben”. En nu hebben we hem en hoeven we niet in klaslokalen te hangen om zijn verhaal aan te horen, maar kunnen we in ons eigen tempo de geschiedenis tot ons nemen van een grootse natie die aan het imploderen is, over een land dat eens de wereld en onze geschiedenis domineerde. Een fascinerende les over het leven en zijn geschiedenis: Leve Uncle Sam en Mak.
 
Geert Mak – Reizen zonder John, Atlas Contact 2012
 
Leeslinks
Historische romans over Amerika:
Peter Carey – Parrot en Olivier in Amerika
Michael Chabon – De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay
E.L. Doctorow – De mars
E.L. Doctorow – Homer & Langley
John Griesemer – Signaal en ruis
Aleksander Hemon – De dagen van Lazarus
Arthur Japin – De overgave
Ron Rash – Serena
Beverley Swerling – Stad van dromen
Steve Yarbrough – Levende geesten
Alissa York – Vreemde ogen

  

« Terug

bol

Bestel
Geert Mak - Reizen zonder John
via de internet boekhandel bol