Ann-Marie MacDonald - Laten wij aanbidden

"Een onthutsende familiegeschiedenis" 
latenwijaanbidden.jpg

Ann-Marie MacDonald - Laten wij aanbidden

Aangrijpende Canadese familieroman over drie zussen.
 
De titel doet wat oubollig aan, het is dan ook een familieverhaal dat eind 1800 begint en eindigt in de jaren 60 van de vorige eeuw, en waarin godsdienst geen kleine rol speelt. De vertaling kwam in 2003 bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar op de Nederlandse markt.
 
Het verhaal begint met James Piper, een pianostemmer, en dat zet de toon van het boek: de muziek zal tot en met de laatste pagina doorgaan. In huize Mahmoud ontmoet James het jonge meisje Materia met wie hij trouwt, ondanks dat haar ouders fel tegen hun omgang zijn. De vader van Materia koopt voor het stel ver van het stadje Sydney op het eiland Cape Breton Island in Canada een huis aan de kust van New Waterfront en wil daarna niets meer van noch zijn dochter noch zijn schoonzoon weten.
 
James is van Ierse en Schotse afkomst, Materia van Libanese afkomst. De drie dochters die ze krijgen zijn allen blank en Canadees, maar de taal en muziek van Materia’s moeder blijft een lang gekoesterd geheim tussen de meisjes. Eerst komt Kathleen, dan Mercedes en dan Frances. Als vierde kind in het huis komt Lily.
 
Materia is te jong getrouwd, vindt het moeilijk haar dochters op te voeden, praat met ze in haar moeders taal (Libanees) en leert uiteindelijk koken. Kathleen is geboren om een grootse operazangeres te worden, Mercedes is de kerk geheel toegewijd en Frances doet boete voor een daad die goedbedoeld was, maar catastrofaal afliep.
 
Dit is het dramatische verhaal van de familie Piper, waarin liefde en haat, verborgen geheimen, driften en kinderen om elkaar heen walzen. Wie is wie, wie weet wat en wie heeft wat gedaan. In prachtig proza neemt de Canadese schrijfster Ann-Marie MacDonald de lezer mee naar New Waterfront, een gehucht dat zal uitgroeien tot een klein mijnwerkersstadje, dat meerdere malen zal worden geteisterd door stakingen en bittere armoede.
 
James echter probeert ver weg van de mijnen te blijven; hij gaat zijn eigen gang en ook al is die soms illegaal, zijn familie zal alle ellendige tijden overleven. Kathleen is zijn oogappel, die hij met pijn in het hart naar de Grote Stad zal laten gaan. Maar dat is beter zo. Mercedes stelt zich op als beschermengel van de familie, ook al zullen haar manieren soms onorthodoxe vormen aannemen. En Frances, speelbal van de familiegeschiedenis, is de engel des wrakes. Materia, ook al sterft ze pas enkele dagen na de geboorte van Lily, is eigenlijk sinds de geboorte van Kathleen al afwezig.
 
Zou je het verhaal kort samenvatten, dan is het een fascinerende geschiedenis. De stijl waarin het wordt verteld maakt het verhaal echter nog veel aantrekkelijker: de zinnen dansen door het verhaal, hier en daar een sluier omhoog wippend, af en toe een bommetje werpend: dit is een page-turner pur sang. Weinig geeft de schrijfster meteen prijs over het verhaal; ze trekt de lezer dieper en dieper de geschiedenis in, gebeurtenissen verklappend die al lang ervoor waren beschreven. En het verhaal wordt alleen maar dramatischer. Waar je denkt dat je het ergste nu weet, wordt het alleen maar erger.
 
Laten wij aanbidden is een familiesaga die van mij eindeloos had mogen voortduren. Op de achtergrond speelt de Canadese geschiedenis van immigranten, mijnwerkers, stakingen en sociale onrust, de drooglegging en dranksmokkel, een griepepidemie en vooral: muziek. Een boek, zo mooi geschreven dat je er meteen weer opnieuw in wilt beginnen te lezen.
 
Ann-Marie MacDonald – Laten wij aanbidden (Fall On Your Knees, Nijgh & Van Ditmar 2003)
 
Nog meer mooie familiesaga:
Margaret Atwood – De blinde huurmoordenaar
Trezza Azzopardi – De schuilplaats
Carlos Balmaceda – Kookboek voor de kannibaal
Jeffrey Eugenides - Middlesex
Monika Fagerholm – Mooie vrouwen aan het water
Georgina Harding – Wie zij was
José Luis Peixoto – Het pianokerkhof
Kamila Shamsie – Verbrande schaduwen

Alexi Zentner - Aangeraakt     

« Terug

bol

Bestel
Ann-Marie MacDonald - Laten wij aanbidden
via de internet boekhandel bol